ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Εγκαίνια Γαλλικού Μουσείου Α' ΠΠ



Το έστειλε ο Δημοσθένης Λαμπρινάκης
Ανακοινώνεται ότι  την Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015, και ώρα 16:00, θα γίνουν τα εγκαίνια του Γαλλικού Μουσείου Μακεδονικού Μετώπου από τον Υφυπουργό Άμυνας της Γαλλίας που είναι υπεύθυνος για τους παλαιμάχους και την ιστορική μνήμη.
Όσοι ενδιαφέρονται είναι καλεσμένοι να παραβρεθούν.
Το μουσείο βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, στην πύλη του Γαλλικού Τομέα του κοιμητηρίου "ΖΕΪΤΕΝΛΙΚ", επί της οδού Λαγκαδά.
    Τα συμμαχικά νεκροταφεία του Ζέιτενλικ (σερβ.: Српско војничко гробље на Зејтинлику) στη Θεσσαλονίκη είναι η μεγαλύτερη στρατιωτική νεκρόπολη της χώρας, όπου βρίσκονται θαμμένοι 20.500 στρατιώτες των συμμάχων της Αντάντ, που πολέμησαν στο Μακεδονικό Μέτωπο κατα τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Βρίσκεται στην οδό Λαγκαδά, περίπου ενάμισι χιλιόμετρο βόρεια της πλατείας Βαρδαρίου. Εικάζεται ότι η συγκεκριμένη τοποθεσία επιλέχθηκε λόγω της ύπαρξης του καθολικού νεκροταφείου του Αγίου Βικεντίου και Παύλου, στον ίδιο χώρο, αλλά και της μετατροπής των γειτονικών κτιρίων των Λαζαριστών σε νοσοκομείο.
    Το νεκροταφείο χωρίζεται σε πέντε τομείς, ανάλογα με την εθνικότητα των πεσόντων:
Γαλλικός τομέας: 8.089 πεσόντες
Σερβικός τομέας: 7.500
Ιταλικός τομέας: 3.000
Βρετανικός τομέας: 1.600
Ρωσικός τομέας: 400
Ανάμεσά τους κείτονται και Βούλγαροι αιχμάλωτοι πολέμου.
    Η συμφωνία για την ίδρυση των Γαλλικών, Αγγλικών, Ιταλικών και Σερβικών νεκροταφείων υπεγράφη στις 20 Νοεμβρίου 1920, από τον Γενικό Διοικητή Θεσσαλονίκης Αδοσίδη (εκ μέρους της Ελλάδας) και εκ μέρους των συμμάχων από τους στρατηγούς Μπουσέ (Γαλλία), Μιλν (Αγγλία), Μίσιτς (Σερβία) και τον αντισυνταγματάρχη Τζιανμπερίνι (Ιταλία). Για τη δημιουργία των νεκροταφείων η ελληνική κυβέρνηση αφού αγόρασε τις εν λόγω εκτάσεις, παραχώρησε στα ξένα κράτη την επικαρπία τους, ενώ οι δαπάνες για τη συντήρησή των κοιμητηρίων βαρύνουν τις ξένες κυβερνήσεις.
    Την επέτειο της λήξης του πολέμου (11 Νοεμβρίου), παλαιοί πολεμιστές και εκπρόσωποι των συμμάχων καταθέτουν στεφάνια στο κοιμητήριο
    Προϊόν μιας πρωτοβουλίας του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, το Μουσείο του γαλλικού στρατιωτικού νεκροταφείου του Ζέιτενλικ άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό στις 7 Μαΐου, επί της ευκαιρίας επίσκεψης μαθητών του Γαλλο-ελληνικού Λυκείου Αθηνών και του Γαλλικού σχολείου Θεσσαλονίκης.
    Στο νεκροταφείο του Ζέιτενλικ, που απλώνεται σε 350 στρέμματα, είναι ενταφιασμένοι πάνω από 8 000 σωρούς στρατιωτών που τραυματίστηκαν στο Μακεδονικό Μέτωπο και που πέθαναν στο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, καθώς και όσων έπεσαν νεκροί σε ελληνικό έδαφος από το 1915 μέχρι το 1918. Το νεκροταφείο κατασκευάστηκε το 1916 και αποτελεί μέρος του Συμμαχικού Στρατιωτικού Νεκροταφείου που περιλαμβάνει επίσης τον βρετανικό, ιταλικό, ρωσικό και σερβικό τομέα. Καταλαμβάνει μια έκταση 35 εκταρίων, όπου αναπαύονται 8.310 στρατιώτες, εκ των οποίων 8.102 σε ατομικούς τάφους και 208 σε οστεοφυλάκια: 6.347 από τη Μητροπολιτική Γαλλία, 1.222 από τη Σενεγάλη, 398 από τη Μαδαγασκάρη και την Ινδοκίνα, 343 Βορειοαφρικανοί. Η συγκέντρωση των σωρών στο Ζέιτενλικ πραγματοποιήθηκε από το 1921 έως το 1923 από γαλλικές στρατιωτικές αποστολές. Συνολικά 8.310 Γάλλοι, 8.000 Σέρβοι (εκ των οποίων 6.000 σε οστεοφυλάκιο), 500 Ρώσοι, 1.750 Βρετανοί και 3.500 Ιταλοί αναπαύονται σ’αυτό το Συμμαχικό Νεκροταφείο.
    Από το 2011 μέχρι το 2012, πραγματοποιήθηκαν μεγάλα έργα ανακαίνισης στο γαλλικό τμήμα του στρατιωτικού νεκροταφείου του Ζέιτενλικ, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Αμύνης της Γαλλίας. Σε συνέχεια των έργων αυτών και στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την επέτειο των Εκατό Χρόνων από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, το Γενικό προξενείο θέλησε να δώσει την δυνατότητα σε Γάλλους και ξένους επισκέπτες να εντάξουν το νεκροταφείο αυτό σε ένα ιστορικό και γεωγραφικό πλαίσιο. Ως εκ τούτου, η παλιά κατοικία του φύλακα του νεκροταφείου ανακαινίστηκε και διαμορφώθηκε αναλόγως, ώστε να δημιουργηθεί το μουσείο αυτό, συμφώνα και με προδιαγραφές για ΑΜΕΑ. Τα έργα αυτά, καθώς και το κόστος του σχεδιασμού και διαμόρφωσης των χώρων αυτών, αναλήφθηκαν από τη Διεύθυνση Μνήμης, Κληρονομιάς και Αρχείων του Υπουργείου Άμυνας και επικυρώθηκαν από τον Οργανισμό Επετείου των Εκατό Χρόνων από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
    Στις αίθουσες του μουσείου υπάρχουν 13 δίγλωσσα πάνελ (Γαλλικά και Ελληνικά) με κείμενα, χάρτες και αρχειακές φωτογραφίες.
    Το μουσείο τύχη διαδραστικής λειτουργίας χάρη στη χρήση QR codes που δίδουν την πρόσβαση σε βίντεο και σε μεταφράσεις (προς το παρόν στη σερβική λόγου της μεγάλης προσέλευσης Σέρβων στο νεκροταφείο αυτό).
    Για λόγους συνοχής, έχει τοποθετηθεί στην είσοδο του νεκροταφείου μια πινακίδα με ένα χάρτη που διευκολύνει την εύρεση ενός τάφου, με την βοήθεια του κατάλογου με τα ονόματα των Γάλλων στρατιωτών που είναι θαμμένοι στο Ζέιτενλικ και που πρόσφατα αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Γενικού Προξενείου της Γαλλίας.