ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής



    Μέσα σε «βαρύ κλίμα» για την Ελλάδα ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής των 28 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
    Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη βρίσκεται η πολύ κρίσιμη για τη χώρα μας επταμερής διάσκεψη με τη συμμετοχή της Γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτν Τουσκ, του προέδρου της Κομισιούν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Στη συνάντηση συμμετέχει επίσης και ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ούβε Κόρσπιους.
Τσίπρας στην Σύνοδο: Δέχεστε την ανθρωπιστική κρίση αλλά με κατηγορείτε για μονομερή ενέργεια
    Το βαρύ κλίμα που υπάρχει για την ελληνική πλευρά στη Σύνοδο Κορυφής αποτυπώθηκε στις δηλώσεις των Ευρωπαίων ηγετών οι οποίοι προσέρχονταν στην αίθουσα. Ωστόσο, στον προθάλαμο υπήρξαν έντονες διαβουλεύσεις.
    Ο Μ. Σουλτς στην ομιλία του, στη Σύνοδο Κορυφής, μεταξύ άλλων , τόνισε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και πρέπει να βρούμε κονδύλια. Είναι πολύ λογικό τόνισε που η Ελλάδα πέρασε μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση. Φράση που επανέλαβε και στη συνέντευξή του
    Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε το λόγο για να επισημάνει το πόσο αντιφατικό είναι από τη μια να δέχεσαι ότι υπάρχει ανθρωπιστική –στο κορυφαίο θεσμό της Ευρώπης- και από την άλλη όταν προσπαθείς να διασώσεις την κοινωνία και ψηφίζεις στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση να σε κατηγορούν για μονομερή ενέργεια!
    Υπάρχει αντίθεση, τόνισε o Αλέξης Τσίπρας, ανάμεσα σε πολιτικό επίπεδο, στο οποίο αναζητείται λύση και σε εκπροσώπους θεσμών που σηκώνουν κόκκινες κάρτες. Αυτή η αντίθεση πρέπει να αρθεί, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
    Και εξήγησε ότι είναι αυτή η αντίθεση που δεν αφήνει την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου αν προχωρήσεις και είναι αυτός ο λόγος που ζήτησε τη σημερινή συνάντηση για την οποία δεσμεύθηκε ότι θα ενημερώσει όλο το σώμα αύριο Παρασκευή.
Το παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής
    Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε σύντομη κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο προκειμένου να καθορίσουν την στάση που θα έχουν απέναντι στην Ελλάδα.
    Στη συνέχεια ο Φρ.Ολάντ συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό ο οποίος φέρεται να του είπε «Αλέξη σήμερα πρέπει να βρεθεί λύση». Ο Αλέξης Τσίπρας δεν απάντησε ωστόσο με μια κίνηση του χεριού του έδειξε να συμφωνεί.
    Αρκετά ήταν τα «πηγαδάκια» και στο εσωτερικό της Συνόδου. Ο πρωθυπουργός είχε σύντομη συνομιλία με την Άγκελα Μέρκελ και τον ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, ενώ στη συνέχεια συζήτησε και με τον Πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.
Τι συμφώνησαν οι εταίροι με τον πρωθυπουργό
    Αθήνα και εταίροι επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους στην εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα δεσμεύθηκε να αποστείλει έναν ολοκληρωμένο κατάλογο μεταρρυθμίσεων .
    Η ανακοίνωση που εκδόθηκε στις 02:30 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδας) στις Βρυξέλλες, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωσης της επταμερούς διάσκεψης για το ελληνικό ζήτημα, έχει ως εξής:
«Αποδεχόμαστε απόλυτα τη συμφωνία του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015.
    Σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε το έργο μας και να το ολοκληρώσουμε το ταχύτερο δυνατόν.
    Στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την ευθύνη για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν έναν πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες.
    Επιβεβαιώσαμε εκ νέου την πρακτική συμφωνία επί της διαδικασίας: Οι συνομιλίες για θέματα πολιτικής λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι αποστολές για τη συγκέντρωση πληροφοριών λαμβάνουν χώρα στην Αθήνα.
    Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί εκ νέου το συντομότερο δυνατόν».
Διεθνής Τύπος: Συμβιβασμός άνευ ρευστού στις Βρυξέλλες
ethnos.gr
    Για επαναβεβαίωση της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας ότι, εφόσον η Αθήνα πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί, η χώρα θα βγει από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, μιλούν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης μετά την ολοκλήρωση της 7μερούς συνάντησης.
    «H Ευρώπη ζητά από την Ελλάδα περισσότερες μεταρρυθμίσεις για να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις βοήθειας» είναι ο τίτλος του Bloomberg.
    Το άρθρο του αμερικανικού πρακτορείου σχολιάζει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανέλαβαν έναν πιο ενεργό ρόλο στις ελληνικές διαπραγματεύσεις σε μια προσπάθεια να πιέσουν τη χώρα να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει από την αλλαγή κυβέρνησης. Σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα θα κινδύνευε να ξεμείνει από χρήματα ακόμη και από αυτόν τον μήνα για τις πληρωμές των μισθών και των συντάξεων».
    Για νέο μεταρρυθμιστικό σχέδιο της Ελλάδας μέσα στις επόμενες ημέρες κάνει λόγο το BBC το οποίο επισημαίνει πως οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν σε κλίμα αισιοδοξίας. Ο ανταποκριτής του βρετανικού δικτύου υπογραμμίζει ωστόσο ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα δώσουν χρήματα στην Αθήνα μόνο μετά την αξιολόγηση της λίστας των ελληνικών μεταρρυθμίσεων.
    «Ο Τσίπρας υπόσχεται να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις» τιτλοφορούν το σχετικό άρθρο τους οι Financial Times. Ο αρθρογράφος Πίτερ Σπίγκελ επισημαίνει ωστόσο πως ο Έλληνας πρωθυπουργός «απέτυχε να εξασφαλίσει βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση για την κυβέρνησή του η οποία αντιμετωπίζει έλλειψη ρευστού.
    Η συμφωνία Αθήνας – εταίρων δεν άλλαξε τους όρους της προ μηνός συμφωνίας ούτε έφερε τη νέα κυβέρνηση πιο κοντά στην καταβολή των 7,2 εκατ. ευρώ που απομένουν από το πακέτο διάσωσης παρά τις αυξανόμενες ενδείξεις ότι το ταμείο ξεμένει από μετρητά.
    Για βαθύ ρήγμα ανάμεσα στην Ελλάδα και την ευρωζώνη το οποίο δεν θα γεφυρωθεί εύκολα, παρά τη χθεσινή σύγκλιση απόψεων, κάνει λόγο η Wall Street Journal σε άρθρο της με τίτλο «Στις ελληνικές συνομιλίες, ένας ενάντια σε 18».
    Ο πρωθυπουργός και οι Eυρωπαίοι εταίροι στη μαραθώνια επταμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, επιβεβαίωσαν την κοινή αποδοχή του περιεχομένου της συμφωνίας του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου με τον Αλέξη Τσίπρα να δεσμεύεται να παρουσιάσει τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή τους και να εγκριθεί η εκταμίευση μέρους της χρηματοδοτικής βοήθειας.