ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

''Γκρέμισαν" άγαλμα του Ατατούρκ Έλληνες και Αρμένιοι



onalert
Επιμέλεια ΛΟΥΚΑΣ ΛΙΓΟΥΡΙΩΤΗΣ
    Aπέτρεψε η κινητοποίηση εκατοντάδων Αρμενίων αλλά και Ελλήνων της περιοχής του Λος Άντζελες την τοποθέτηση ενός αγάλματος του πρώτου Πρόεδρου της Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ στον Διεθνές Πάρκο Γλυπτικής του Δήμου Carson , που βρίσκεται μέσα στα όρια της αμερικανικής μεγαλούπολης.
    Την σχετική απόφαση πήρε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης με το βασικό επιχείρημα ότι ο Τούρκος ηγέτης ήταν εκ των εμπνευστών και πρωτεργατών για την γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων αλλά και γιατί  - όπως είπε ο Αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Συμβουλίου  Άρης Ανάγνος - αυτό το  άγαλμα  αντιπροσωπεύει έναν ηγέτη μιας χώρας που αγωνίστηκε εναντίον των ΗΠΑ σε δύο Παγκόσμιους Πολέμους.
    Στο Δημοτικό Συμβούλιο η αίθουσα του οποίου ήταν κατάμεστη όπως και οι έξω δρόμοι, ακούστηκαν φρικιαστικές ιστορίες από τις σφαγές που διαπράχθηκαν από τις δυνάμεις του Ατατούρκ εναντίον των οικογενειών τους. Οι συγκεντρωθέντες τόνισαν πως ο Ατατουρκ είναι υπεύθυνος  για τη σφαγή περισσότερων από 1 εκατομμύριο Αρμενίων και μια θετική απόφαση θα ήταν προσβολή για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
    Οι εκπρόσωποι της τουρκικής πλευράς, που μίλησαν και αυτοί με πάθος,  είπαν ότι ο Ατατούρκ ήταν ένας οραματιστής και ένας ηγέτης που έφερε τη μεταρρύθμιση και τη δημοκρατία στην Τουρκία. Στο ίδιο μήκος κύματος μίλησε και ο Γενικός Πρόξενος της Τουρκίας στο Λος Άντζελες, που μίλησε ως επίσημος εκπρόσωπος της Τουρκικής Δημοκρατίας.
    Η ψηφοφορία έγινε μετά από ώρες έντονης συζήτησης.
    Πάντως το κλίμα στην Δήμο αυτό των περίπου 100.000 κάτοικων ήταν από καιρό διαμορφωμένο κατά των Τούρκων - άλλωστε στη περιοχή αυτή ζουν πολλοί Αρμένιοι.
    Κατά της αποδοχής τοποθέτησης του αγάλματος - που μάλλον ήταν δωρεά- τάχθηκαν και αρκετοί άλλοι Δήμαρχοι κοντινών περιοχών Ακούστηκαν και φωνές που χαρακτήρισαν τον Ατατούρκ ως Χίτλερ και Πολ Ποτ, μια αναφορά στους δικτάτορες της ναζιστικής Γερμανίας και της Καμπότζης που διέπραξαν επίσης κτηνωδίες και γενοκτονίες. Να σημειωθεί ότι είχε γίνει ήδη μια δωρεά από τουρκικές κοινότητες στο Δήμο για το άγαλμα καθώς ο Δήμος έχει καλέσει δημόσια όσους θέλουν να συμβάλουν για να γίνει ένα διεθνές πάρκο για την για την παγκόσμια ειρήνη και τη δημοκρατία. Τελικά και ο Δήμαρχος που αρχικά ήταν υπέρ, άλλαξε την ψήφο του.
    Στο θέμα έδωσε μεγάλη έκταση ο τοπικός τύπος της Καλιφόρνια. Η τουρκική Cumhuriyet, σε μικρό μονόστηλο των εσωτερικών σελίδων, γράφει ότι απορρίφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο του Carson στην Καλιφόρνια πρόταση αναφορικά με την κατασκευή μνημείου του Ατατούρκ και στην απόρριψη αυτή, γράφει ,ότι έπαιξε ρόλο το αρμενικό λόμπι στις ΗΠΑ, καθώς επίσης και οι Έλληνες.