ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

EE - Βρετανία: Πρώτη συμφωνία για τα επιδόματα σε ξένους



Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Τις διαβουλεύσεις τους για τη νέα σχέση του Λονδίνου με την ΕΕ συνεχίζουν η βρετανική κυβέρνηση και ευρωπαϊκή πλευρά, με τον πρόεδρο της ΕΕ να λέει πως τη Δευτέρα η «εντατική δουλειά θα είναι καθοριστική». Συμφωνία έχει επιτευχθεί σε ορισμένα ζητήματα, με τη βρετανική πρωθυπουργία να επιβεβαιώνει πως ένα από αυτά είναι το άμεσο «φρένο» σε παροχή επιδομάτων σε μετανάστες από άλλες χώρες της ΕΕ.
    Οι συνομιλίες συνεχίζονται μεταξύ διαπραγματευτικών ομάδων στις Βρυξέλλες.
    Μετά τη συνάντησή του με τον Ντέιβιντ Κάμερον στην Ντάουνινγκ Στριτ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε, σε tweet του, ότι «δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, η εντατική δουλειά του επόμενου 24ωρου είναι καθοριστική». 
    Ο Τουσκ έχει αναφέρει πως εάν υπάρξει πρόοδος, η πρόταση θα τεθεί άμεσα στα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ.
Νωρίτερα, το γραφείο του Κάμερον ανέφερε πως υπήρξε συμφωνία για «φρένο έκτακτης ανάγκης» που θα μπορεί να ενεργοποιηθεί άμεσα για την παροχή επιδομάτων σε υπηκόους άλλων χωρών της ΕΕ. 
    Μιλώντας για «σημαντική πρόοδο» στο ζήτημα, εκπρόσωπος της βρετανικής πρωθυπουργίας ανέφερε, σύμφωνα με το Reuters, ότι υπάρχει κείμενο που «καθιστά σαφές ότι οι τρέχουσες συνθήκες στη Βρετανία πληρούν τα κριτήρια για ενεργοποίηση του φρένου έκτακτης ανάγκης». 
    Στόχος του Λονδίνου είναι να έχει επιτευχθεί πλήρης συμφωνία μέχρι τη Σύνοδο μετά τα μέσα Φεβρουαρίου, ώστε οι όροι της να τεθούν σε δημοψήφισμα εντός του έτους με ερώτημα την παραμονή ή όχι στην ΕΕ.