ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Οι 3 νέοι συντελεστές ΦΠΑ μετά το φιάσκο με την έκπτωση



Το βάζω και αυτό, αλλά μην πιστεύετε τίποτα!
Σας θυμίζω το σόκιν ανέκδοτο, που καταλήγει με το ‘’Αν δεν σταθεροποιηθεί το μ@@@ι ψάρι δεν τρώμε’’.
    Επί τάπητος βρίσκονται οι συντελεστές ΦΠΑ με την ελληνική πλευρά και τους εταίρους να συζητούν για τρεις συντελεστές μετά την άρνηση των δανειστών να δεχθούν μειωμένο συντελεστή για τις συναλλαγές με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.
    Στα χέρια των θεσμών βρίσκεται ήδη η νέα πρόταση της Αθήνας για τους συντελεστές του ΦΠΑ, η οποία κινείται πάνω στη λογική των 3 συντελεστών και σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, υπερκαλύπτει τις απαιτήσεις των δανειστών, αφού το δημοσιονομικό ισοζύγιο είναι θετικό.
    Το βασικό σενάριο που συζητείται στο Brussels Group αφορά έναν χαμηλό συντελεστή 7% (σήμερα είναι 6,5%), που σχετίζεται πέρα από τα φάρμακα, τα βιβλία, τις εφημερίδες και τα περιοδικά, με ΟΛΑ τα τρόφιμα, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13%. Αυτή είναι στην πραγματικότητα η μοναδική ελάφρυνση ΦΠΑ, η οποία όμως ακουμπάει στον "πυρήνα" της κατανάλωσης ήτοι στο καλάθι της νοικοκυράς. 
    Ο μειωμένος συντελεστής, που σήμερα είναι 13%, θα αυξηθεί στο 14% και θα υπαχθούν τα ξενοδοχεία, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με 6,5%. Αυτό είναι ένα από τα "κλειδιά" της πρότασης, που "κλειδώνει" το δημοσιονομικό στόχο, ενώ επιβάρυνση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα θα έχουν:
Εστίαση
Λογαριασμοί ΔΕΚΟ (νερό- ηλεκτρικό)
Κόμιστρα ταξί
Αναψυκτικά
Εμφιαλωμένο νερό
Καφές
Χυμοί
Επισκευές
Ιδιωτικές κλινικές
Κινηματογράφοι- Θέατρα
Λουλούδια
    Ο βασικός συντελεστής θα παραμείνει στο 23%, έτσι ώστε να μην υπάρξουν δημοσιονομικές απώλειες. Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι δεν θα έχουν την παραμικρή ελάφρυνση τα εξής είδη και υπηρεσίες:
Ακίνητα
Καύσιμα
Αυτοκίνητα
Λογαριασμοί τηλεφωνίας
Ρούχα- παπούτσια
Τσιγάρα
Οινοπνευματώδη
Ηλεκτρικά- ηλεκτρονικά είδη
Έπιπλα- Οικιακός εξοπλισμός
Απορρυπαντικά- πλαστικά
Λιπάσματα
Είδη υγιεινής
Γυμναστήρια
Κομμωτήρια
Συνεργεία
Δικηγόροι- Συμβολαιογράφοι
Λογιστές- Κτηματομεσίτες
    Οσον αφορά στα νησιά του Αιγαίου, όπου σήμερα εφαρμόζονται μειωμένοι κατά 30% συντελεστές, δηλαδή 16%, 9% και 5%- με κόστος για Προϋπολογισμό 347 εκατ. ευρώ- το Φθινόπωρο θα καταργηθεί το ειδικό καθεστώς αλλά θα εφαρμοστεί σύστημα επιστροφής κεφαλαίου, που θα αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ των νέων και των παλιών συντελεστών. Η επιστροφή αυτή θα αφορά μόνο στους μόνιμους κατοίκους και μένει να απαντηθεί εάν θα εφαρμοστούν και εισοδηματικά κριτήρια, δηλαδή εάν θα συνδεθεί η επιστροφή με το αφορολόγητο.