ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Το πρώτο «χαστούκι» από την Ρωσία στη Τουρκία μετά από καιρό «έπεσε» στην κυπριακή ΑΟΖ!


    Η Μόσχα ζήτησε από την Λευκωσία να της εγκρίνει άσκηση του ρωσικού Ναυτικού με χρήση πυρών σε μια περιοχή που η Τουρκία υποστηρίζει ότι είναι τουρκικής αρμοδιότητας, αναγνωρίζοντας έτσι την κυπριακή κυριαρχία!
    Η Λευκωσία απάντησε καταφατικά και εξέδωσε NAVTEX για δύο θαλάσσιες περιοχές ανατολικά της Αμμοχώστου και δυτικά της Πάφου, αναφέροντας μάλιστα ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα εκτελέσουν και εκτοξεύσεις πυραύλων επιφανείας-επιφανείας και επιφανείας-αέρος!
    Η Τουρκία αντέδρασε άμεσα, ζήτησε από την Μόσχα να ανακαλέσει το αίτημα αδείας προς την Λευκωσία, όμως οι Ρώσοι επέμειναν ότι «Κυριαρχία ή δικαίωμα αστυνόμευσης σε αυτές τις περιοχές έχει μόνο η Κύπρος» και απέρριψαν το τουρκικό αίτημα.
    Εν συνεχεία η Άγκυρα μέσω του σταθμού Αττάλειας, εξέδωσε δικής της NAVTEX, επιχειρώντας να μπλοκάρει την ρωσική άσκηση και η Λευκωσία  απάντησε με anti-NAVTEX, καλώντας ως η μόνη αρμόδια Αρχή, τους ναυτιλομένους όπως αγνοήσουν την αντίστοιχη τουρκική οδηγία.
    Παράλληλα, στην κυπριακή NAVTEX υπάρχει προειδοποίηση ότι η εν λόγω περιοχή καθίσταται πολύ επικίνδυνη για την ναυσιπλοΐα.
    Η Μόσχα ήδη ανακοίνωσε ότι θεωρεί ως μόνη έγκυρη την κυπριακή NAVTEX και ότι θα εκτελέσει την άσκηση κανονικά, προειδοποιώντας τα τουρκικά σκάφη να μην πλησιάσουν την περιοχή.
    Κυβερνητικές πηγές από την Λευκωσία εξέφραζαν την ευαρέσκειά τους για την στάση της Ρωσίας.
    Είναι η πρώτη σοβαρή διαφοροποίηση Μόσχας και Αγκυρας για μείζον θέμα το τελευταίο χρονικό διάστημα.
    H ρωσική κίνηση ήρθε ως απάντηση σε σειρά ενεργειών της Αγκυρας στην Κύπρο, καθώς η Μόσχα δεν θέλει σε καμία περίπτωση την ισχυροποίηση της Τουρκίας στο νησί και γενικά στην Α.Μεσόγειο.
    Ετσι είχαμε επίσκεψη του Τούρκου διοικητή των κατοχικών δυνάμεων στον Ερντογάν παρουσία της ανωτάτης τουρκικής στρατιωτικής ηγεσίας και των τεσσάρων Κλάδων σε μια μυστική κλειστή συνεδρίαση.  
    Ενισχύσεις τόσο σε έμψυχο υλικό όσο και σε οπλικά συστήματα καταφθάνουν συνέχεια στην κατεχόμενη Κύπρο, ενώ μεγάλη τουρκική αεροναυτική βάση κατασκευάζεται στην Αμμόχωστο, ταυτόχρονα με την αναβάθμιση του αεροδρομίου του Τύμπου.