ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017

ΕΝΦΙΑ 2017: «Κλείδωσε» το χαράτσι - Πόσες δόσεις θα πληρώσουμε



    Με τροπολογία που ψηφίστηκε την Πέμπτη (28/07/2017) στη Βουλή, προβλέπεται πως η εξόφληση του ΕΝΦΙΑ για το 2017 θα γίνει σε πέντε μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο.
    Προβλέπεται ακόμη η σύσταση διαρκούς, συντονιστικής επιτροπής για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων και την αξιοποίηση της Τράπεζας Αξιών Ακινήτων. Η επιτροπή θα αναλάβει να προτείνει τον καθορισμό τιμών ζώνης και συντελεστών αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, οι οποίες θα αντανακλούν όσο το δυνατόν περισσότερο τις αγοραίες τιμές. Σημειώνεται ότι βάσει του προγράμματος οικονομικής πολιτικής, η προσαρμογή αυτή θα πρέπει να έχει γίνει έως το τέλος του 2017.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών:
    - Η καταβολή σε 5 ίσες μηνιαίες δόσεις για το ΕΝΦΙΑ. Η πρώτη δόση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) καταβάλλεται μέχρι και την 29η Σεπτεμβρίου 2017 και η τελευταία μέχρι και την 31η Ιανουαρίου 2018.
    Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στις διατάξεις της Οδηγίας 2016/881 της ΕΕ.
    Σε ό,τι αφορά τις οφειλές, τα ποσά δεν πρόκειται να μεταβληθούν και και έτσι οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να περιμένουν εκκαθαριστικό που θα δείχνει το ίδιο ποσό.
    Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να δουν εάν υπήρξαν λάθη στο Ε9 έτσι ώστε να μπορέσουν να τα διορθώσουν.
Ποιοι δικαιούνται απαλλαγή ή έκπτωση επί του ΕΝΦΙΑ
    Δικαιούχος απαλλαγής από το 50% του ΕΝΦΙΑ είναι κάθε φορολογούμενος που πληρούσε τις εξής προϋποθέσεις:
       α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
       β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων τα οποία κατέχει ο φορολογούμενος και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του δεν υπερέβαινε τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
       γ) Η συνολική αντικειμενική αξία των κτισμάτων και των εντός σχεδίων πόλεων οικοπέδων που κατέχει ο φορολογούμενος ή η οικογένειά του δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για εγγάμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Τι ισχύει για τρίτεκνους και πολύτεκνους
    Εξάλλου, στις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες ή σε οικογένεις που περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω χορηγείται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
       α) Το «συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα» του προηγούμενου έτους, δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος και
       β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας ο υπόχρεος υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.