ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Ολοκληρώθηκε χωρίς συνολική συμφωνία το Eurogroup.



Όποιος δεν έχει καταλάβει ακόμα, ότι το «σύστημα» έτσι δουλεύει, για να μας έχει συνέχεια «στην πρίζα», έ ας πάει σε κανένα γιατρό.
Άμα έχεις τέτοιους… «εταίρους», ( που έλεγε ο Βενιζέλος και κόλλαγε το στόμα του από μέλι ) τι τους θέλεις τους εχθρούς ;
Οι Τούρκοι είναι καλύτεροι από ετούτους, γιατί τους Τούρκους μπορείς να τους αντιμετωπίσεις.
    Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, χωρίς να υπάρχει όμως συμφωνία για το ζήτημα του χρέους, το οποίο παραπέμπεται για τον Ιούνιο.
    Από τις 16:00, που ξεκίνησε το Eurogroup έγιναν μαραθώνιες διαβουλεύσεις, τόσο μεταξύ όλων των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όσο και σε επιμέρους συζητήσεις. Tο Eurogroup διεκόπη για περίπου 3 ώρες, προκειμένου να γίνουν διμερείς και πολυμερείς επαφές. Ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε τετραμερή σύσκεψη με τον Πολ Τόμσεν, τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον νέο υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ. Στόχος των επαφών ήταν να βρεθεί μια συμβιβαστική πρόταση για συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές.
    Πληροφορίες που μεταδίδουν ανταποκριτές ξένων και ελληνικών ΜΜΕ ότι δεν υπάρχει απόφαση για το χρέος και πως το ζήτημα θα μετατεθεί στο Eurogroup του Ιουνίου.
Συζητήσεις για πλεονάσματα 2%-2,2% μέχρι το 2060
    Οι συζητήσεις στο Eurogroup ξεκίνησε εκ νέου λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (
ώρα Ελλάδος) με ένα νέο προσχέδιο κοινής δήλωσης, σύμφωνα με πληροφορίες.
    Νωρίτερα, πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ανέφεραν ότι όσο περνούσε η ώρα τα πράγματα έδειχναν να πηγαίνουν χειρότερα για την Ελλάδα.
    Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της «Καθημερινής» Ελένη Βαρβιτσιώτη το πρώτο draft του κειμένου του Eurogroup ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και 2% του ΑΕΠ την περίοδο 2023-2060! Το δεύτερο προσχέδιο ανέφερε πλεονάσματα 2,2% του ΑΕΠ για την περίοδο 2023-2060.
    Αν και όλα δείχνουν ότι η εκταμίευση της δόσης θα εγκριθεί σήμερα-
το δήλωσε και ο Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος ενώ νωρίτερα το EuroWorking Group είχε επικυρώσει την έκθεση των Θεσμών για τα προαπαιτούμενα- αλλά θεωρείται ιδιαίτερα δύσκολο να πειστεί το ΔΝΤ να μπει στο πρόγραμμα, που είναι και ο βασικός στόχος της συζήτησης, όπως σημειώνει το Reuters.
    Το Ταμείο θέλει από την ευρωζώνη να δεσμευθεί τώρα, με λεπτομέρειες, σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ακόμη κι αν αυτό γίνει το
2018. Ομως, το Βερολίνο αντιδρά, όπως και αρκετές ακόμη χώρες, που θέλουν να διατηρήσουν ένα μέσο πίεσης στην ελληνική κυβέρνηση, ώστε να είναι βέβαιοι ότι θα υλοποιήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί έως το 2018.
    Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο Eurogroup γράφουν και σβήνουν προκειμένου να καταλήξουν σε ένα προσχέδιο κοινής ανακοίνωσης, με δύο να έχουν ήδη απορριφθεί, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις.
Ντάισελμπλουμ, Σόιμπλε: Μετά το τέλος του προγράμματος το χρέος
    Νωρίτερα, ο Ντάισελμπλουμ και ο Σόιμπλε είχαν «παγώσει» τις προσδοκίες για συνολική συμφωνία.
    Ο επικεφαλής του Eurogroup, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, είχε δηλώσει ότι δεν θα υπάρξει συνολική συμφωνία. «
Η εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος, θα μπορούσε να αποφασιστεί σήμερα. Η επίσημη απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους, εφόσον χρειαστεί, θα ληφθεί στο τέλος του προγράμματος», δήλωσε.
    «
Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ αναζητά περισσότερη σαφήνεια για το πού μπορούμε να φτάσουμε. Αυτό είναι το θέμα σήμερα, αν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Αυτό είναι που αναζητά και το ΔΝΤ, δηλαδή περισσότερη σαφήνεια για τα μέτρα ελάφρυνσης. Ηρθε η ώρα το Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Αυτός είναι και ο σημερινός μας στόχος», πρόσθεσε.
    Από την πλευρά, ο Σόιμπλε επανέλαβε την πάγια θέση του ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν μπορούν να αποφασιστούν πριν το τέλος του ελληνικού προγράμματος, αλλά φάνηκε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.