ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Κυριακή 19 Απριλίου 2015

'Οχι στην μεταφορά μεταναστών στη Θράκη λένε οι Δήμαρχοι



Εφημερίδα Ελεύθερη Θράκη
    Το ενδεχόμενο δημιουργίας χώρων φιλοξενίας παράνομων μεταναστών συναντά τη σφοδρή αντίδραση αυτοδιοικητικών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
    Αυτό συμβαίνει την ώρα που κατά εκατοντάδες οι πρόσφυγες συρρέουν στα ελληνικά θαλάσσια και λιγότεροι στα χερσαία σύνορα της χώρας μας.
    Για το θέμα μίλησαν στο ράδιο ΧΡΟΝΟΣ 87.5 FM ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης αλλά και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης.
    Είμαστε αντίθετοι δήλωσαν, υπενθυμίζοντας πόσο έχει προσφέρει ο ακριτικός μας τόπος στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος που αρχίζει να λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις, όσο συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις στις χώρες καταγωγής των προσφύγων.
Γ. ΠΕΤΡΙΔΗΣ: Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΘΕΩΡΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ
    «Η αίσθηση μου παρακολουθώντας την υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, είναι ότι μάλλον έχει παρανοήσει το ρόλο της.
    Θεωρεί ότι το υπουργείο της, είναι προστασίας του μετανάστη και μάλιστα του παράνομου μετανάστευση», σχολίασε με καυστικό τρόπο ο Γιώργος Πετρίδης και πρόσθεσε:
    «Ως δήμαρχο δε με εκπλήσσει το γεγονός ότι για ακόμη μία φορά κάποιοι προσπαθούν να πετάξουν την ευθύνη στους δήμους και την αυτοδιοίκηση.
    Αυτό είναι κάτι που εμείς οι δήμαρχοι το έχουμε ζήσει στο πετσί μας χρόνια τώρα».
    Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο για αξιοποίηση δημοτικών χώρων, για τη δημιουργία ανοιχτών κέντρων φιλοξενίας τόνισε πως «είναι ανέφικτο».
    Ο Γιώργος Πετρίδης εξήγησε ότι ήδη οι δήμοι έχουν προβλήματα με το μνημόνιο, την κρίση, προβλήματα με τους δημότες τους που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν, με άνεργους, με άστεγους, «προβλήματα που προσπαθούμε κάθε μέρα να τα λύσουμε.
    Τώρα αλίμονο εάν μπούμε σε αυτή τη διαδικασία.
    Ευθύνη του κράτους, της οργανωμένης πολιτείας είναι η ιστορία του μεταναστευτικού.
    Βλέπουμε το δράμα που περνούν οι τοπικές κοινωνίες στα νησιά, και οι δήμαρχοι. Το περάσαμε και εμείς εδώ με τη σχολή αστυφυλάκων Κομοτηνής. Με αξιοπρέπεια βοηθούν τους μετανάστες.
    Προς Θεού δε θέλω να θεωρηθεί ότι έχω κάποιο πρόβλημα με μετανάστες, γιατί το πρόβλημα των ανθρώπων που αναγκάζονται να ξεριζωθούν είναι σεβαστό, αλλά δε μπορούν να αναθέτουν στους δήμους τη διεκπεραίωση του ζητήματος αυτού.
    Ας το κοιτάξει η κυβέρνηση και το κράτος.
    Εγώ διαφωνώ και με τα κέντρα-φυλακές για τη φύλαξη των λαθρομεταναστών, αλλά διαφωνώ και με το ότι οι τοπικές κοινωνίες, που έχουν τα δικά τους προβλήματα, θα πρέπει να λύσουν αυτό το θέμα που είναι της κεντρικής κυβέρνησης αλλά και διεθνές ζήτημα», κατέληξε ο δήμαρχος Κομοτηνής.
Β. ΛΑΜΠΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ ΠΙΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΑΡΚΕΤΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΒΙΑΣΕΙ
    «Το βιασμό των δήμων δεν τον αντέχουμε άλλο πια εμείς οι δήμαρχοι, αρκετά μας έχουν βιάσει», ξέσπασε ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης. Λέγοντας «φτάνει πια!».
    Ο Βαγγέλης Λαμπάκης τόνισε πως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις από το 2011-2014 αλλά και η νέα, πάει να λειτουργήσει το σύστημα υποδοχής των άμοιρων αυτών ανθρώπων, όμως έχουν ξεχαστεί τα όρια.
    «Υπάρχουν και ορισμένα όρια και τα όρια λένε ότι δεν μπορούν να χτυπάν στο συναισθηματισμό μερικών θεσμικών όπως είναι οι δήμαρχοι ή του λαού του ελληνικού.
    Από την άλλη να μας χαρακτηρίζουν ρατσιστές εάν πούμε ότι το θέμα αυτό δεν είναι μόνο δικό μας θέμα, αλλά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι θέμα της Ευρωζώνης, θέμα κάθε ανθρώπου ο οποίος λέει ότι ζει μέσα σε πολιτισμένο κράτος».
    Σύμφωνα με τον κ. Λαμπάκη η οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και των δήμων είναι τρισάθλια και είναι άγνωστο εάν μετά από ένα ή ενάμιση μήνα «θα μπορεί ο κάθε δήμαρχος να πληρώνει τους μισθούς των υπαλλήλων του και αν μπορεί και το ελληνικό δημόσιο να πληρώνει τις υποχρεώσεις του.
    Έχουμε λοιπόν την αγωνία αυτή, διότι αυτοί διαπραγματεύονται αλλά διαπραγματεύονται με τη ζωή μας κυριολεκτικά, γιατί εάν κόψουν τις συντάξεις για μερικούς μήνες το πρόβλημα θα είναι μεγάλο.
    Έχουμε επομένως όλη αυτή την αγωνία εάν θα πάει καλά αυτή η διαπραγμάτευση και, εάν εγώ μετά σαν δήμος έχω να διαθέσω κτίρια, ανακαινίζοντας τα, με ποια κεφάλαια δεν ξέρω για να βάλω τους μετανάστες εδώ; Και να τους κάνω τι;» αναρωτήθηκε.
    Στην περίπτωση της Θράκης υπάρχει και μία άλλη διάσταση υπενθύμισε ο δήμαρχος της Αλεξανδρούπολης:
    «Επιτέλους μην παίζουμε με τη Θράκη και ιδιαίτερα με τον Έβρο, γιατί τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα και ας το αντιληφθούν κάποιοι.
    Ο Έβρος δεν είναι παιχνίδι κάποιου προσπαθώντας να λύσουμε προβλήματα που είναι ολόκληρης της Ευρώπης. Το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα όλη της Ευρώπης, δεν είναι του Έβρου.
Όταν πάνε να σφαχτούν στις χώρες τους, τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι; Θα περάσουν με οποιοδήποτε τρόπο από τον Έβρο, δεν τους φτάνει μόνο η θάλασσα, θα περάσουν από το ποτάμι όταν πέσουν τα νερά θα δείτε τι θα γίνει» προειδοποίησε ο δήμαρχος.
    Ο κ. Λαμπάκης κάλεσε για ακόμη μία φορά τους κυβερνώντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να τοποθετήσουν το πρόβλημα στη σωστή του διάσταση.
    «Να το λύσει το πρόβλημα αυτό η ΕΕ, να το λύσει η Αθήνα και μακριά από τον Έβρο και μη πει κανείς ότι ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης είναι ρατσιστής, γιατί δεν αντέχουμε άλλο εδώ.
    Με τις πλημμύρες, τις ζωονόσους, με επαγγελματικές τάξεις να έχουν πεθάνει κυριολεκτικά. Θέλουν τώρα να φιλοξενήσουμε και κάποιες χιλιάδες δυστυχισμένους μετανάστες