ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Σάββατο 18 Απριλίου 2015

Επιστροφή στο πανεπιστημιακό άσυλο και στους «αιώνιους» φοιτητές



Έτσι μπράβο, λεβεντόπαιδα. Για να συνειδητοποιήσουμε τι σημαίνει ‘’ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ’.
Όμως, ‘’το δίς εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού’’..
Ευχαριστούμε την ΝΔ που μας έσμπρωξε αριστερά. Ο αγώνας τώρα δικαιώνεται
    Αλλαγές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης περιλαμβάνει πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή. Οπως επεσήμανε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς τώρα αρχίζει ο διάλογος για το σύνολο των αλλαγών, ωστόσο οι πρώτες «κινήσεις» περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο.
    Συγκεκριμένα επαναφέρεται το άσυλο στα πανεπιστήμια, ενώ οι φοιτητές (σε ποσοστό 70%) θα συμμετέχουν στα εκλεκτορικά σώματα για την επιλογή πρυτανικών αρχών των ΑΕΙ. Ο κ. Μπαλτάς θα δώσει διορία περίπου έναν χρόνο στους ήδη εκλεγμένους πρυτάνεις προκειμένου να γίνουν εκλογές με τον νέο νόμο δίνοντας δικαίωμα στους νυν πρυτάνεις να θέσουν εκ νέου υποψηφιότητα.
    Παράλληλα καταργούνται τα Συμβούλια Ιδρυμάτων ενώ μπορούν τα Πανεπιστήμια, σύμφωνα με τον υπουργό, να έχουν Συμβούλια γνωμοδοτικού χαρακτήρα που τα ίδια θα ορίζουν ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στην ανάγκη ελέγχου των οικονομικών των ΑΕΙ.
    Μία ακόμα σημαντική αλλαγή είναι αυτή του τρόπου εκλογής των διευθυντών των σχολείων.
    Ο κ. Μπαλτάς ξεκαθάρισε ότι το άσυλο έχει ήδη παραβιαστεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, θεωρώντας ωστόσο οτι η υπόθεση θα εκτονωθεί.
    Σε ό,τι αφορά στο άσυλο θα ξεκινήσει διάλογος για την έννοια του ασύλου. Διάλογος αναμένεται να ξεκινήσει και για την αλλαγή του εξεταστικού συστήματος καθώς αυτό που ανακοινώθηκε είναι μεταβατικό.
    Ο κ. Μπαλτάς ερωτηθείς σχετικά με την τοποθέτηση των Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης και τα σχόλια περί κομματικών τοποθετήσεων είπε οτι όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος.
    Για το θέμα της επιλογής διευθυντών στα σχολεία επικράτησε τελικά οτι θα γίνεται με κάποιο ποσοστό (33%) από τους υπόλοιπους διδάσκοντες ενώ ο υποψήφιος για να πάρει τη θέση πρέπει να συγκεντρώνει το 20% των ψήφων. Τα υπόλοιπα μοριοδοτούμενα προσόντα θα υπολογίζονται στο 66%.
    Εν αναμονή της επαναλειτουργίας της διεύθυνσης ιδιωτικής εκπαίδευσης οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα βρίσκονται υπό την εποπτεία του υπουργείου Παιδείας, όπως επίσης και τα προγράμματα αυτών ενώ καταργούνται τα φροντιστήρια που γίνονταν σε ιδιωτικά σχολεία. Τα φροντιστήρια μάλιστα, ο κ. Μπαλτάς τα χαρακτήρισε ως «πληγή που πρέπει να γιατρευτεί» και αναφέρθηκε σε μια μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που πρέπει να γίνει.