ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Ρούχα με βάση το χαρτί θα καταπολεμούν βακτηριακές λοιμώξεις



Η εφεύρεση είναι οικονομικός και αποτελεσματικός τρόπος να γίνουν πιο αποστειρωμένες οι επιφάνειες.
    Ερευνητές ανέπτυξαν ρούχα από χαρτί που μπορούν να προστατεύσουν από επικίνδυνα βακτήρια.
    Η εφεύρεση είναι οικονομικός και αποτελεσματικός τρόπος να γίνουν πιο αποστειρωμένες οι επιφάνειες.
    Ο Aaron Mazzeo, του Rutgers University, δήλωσε ότι το χαρτί είναι αρχαίο υλικό αλλά έχει μοναδικά χαρακτηριστικά για νέες εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας.
    Ο Mazzeo δήλωσε ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι εφαρμόζοντας υψηλή τάση σε στοιβαγμένα φύλλα επιμεταλλωμένου χαρτιού μπόρεσαν να δημιουργήσουν πλάσμα, που είναι συνδυασμός ζέστης, υπεριώδους ακτινοβολίας και όζοντος που εξουδετερώνει μικρόβια.
    Ερευνητές δήλωσαν ότι απολυμαντικά με βάση το χαρτί ενδεχομένως είναι κατάλληλα για ρούχα που αυτοαπολυμαίνονται, συσκευές που απολυμαίνουν εργαστηριακό εξοπλισμό και έξυπνους επιδέσμους για την ίαση πληγών.
    Η εφεύρεση αποτελείται από χαρτί με λεπτές στρώσεις αλουμινίου και εξάγωνα-κυψελοειδή σχέδια που χρησιμεύουν ως ηλεκτρόδια για την παραγωγή του πλάσματος ή ιονισμένου αερίου.
    Η ινώδης και πορώδης φύση του χαρτιού επιτρέπει στο αέριο να  διαπεράσει τροφοδοτώντας το πλάσμα και διευκολύνοντας την ψύξη.
    Ο ερευνητής Jingjin Xie, δήλωσε ότι η ομάδα του είναι η πρώτη που χρησιμοποιεί το χαρτί ως βάση δημιουργίας πλάσματος.
    Σε πειράματα, τα απολυμαντικά με βάση το χαρτί εξουδετέρωσαν άνω του 99% κυττάρων Saccharomyces cerevisiae και άνω του 99.9% E coli.
    Τα περισσότερα βακτήρια E coli είναι αβλαβή και είναι σημαντικό κομμάτι του υγιούς γαστρεντερικού.
    Ορισμένα είδη του μπορούν να προκαλέσουν διάρροια, λοιμώξεις του ουροποιητικού, πνευμονία και άλλες νόσους.
    Ο Qiang Chen, δήλωσε ότι προκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι τα απολυμαντικά της ομάδας μπορούν να σκοτώσουν ορισμένους σπόρους βακτηρίων που είναι δύσκολο να εξουδετερωθούν με συμβατικές απολυμαντικές μεθόδους.
    Ο Mazzeo δήλωσε ότι ένας από τους στόχους της έρευνας είναι να παρασκευαστούν αισθητήρες που να μιμούνται τον τρόπο που το δέρμα παρέχει προστασία από μικρόβια και βακτήρια, ενώ ανιχνεύει  δεδομένα από το εξωτερικό περιβάλλον- αφή, ισχύ, θερμοκρασία και υγρασία.
    Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.