ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Ο πιο φτωχός πρόεδρος στον κόσμο διδάσκει!



    Είναι γνωστός στην Ουρουγουάη με το παρατσούκλι “Pepe” και διεθνώς τον ξέρουν ως ο πιο φτωχός πρόεδρος στον κόσμο. Ο Jose Mujica είναι παράδειγμα προς μίμηση και όχι μόνο στα λόγια, αφού φροντίζει ο ίδιος πρώτα να κάνει πράξη αυτά που πρεσβεύει. Και μπορεί η θητεία του να τελείωσε ωστόσο οι πράξεις του μένουν παρακαταθήκη στο λαό του, αφού εκείνος πρώτος έδειξε το καλό παράδειγμα μιας ζωής λιτής, χωρίς πολυτέλειες και φανφάρες, κερδίζοντας τη διεθνή καταξίωση. Οι απόψεις του έγιναν διδάγματα για πολλούς από έναν άνθρωπο που ζούσε φτωχικά και έδινε το 90% του μισθού του σε φιλανθρωπίες… Ο Guardian συγκέντρωσε τις απόψεις του σε 10 βασικά σημεία:
1. Επαναστάσεις & εξεγέρσεις
“Εμείς, οι άνθρωποι είμαστε όντα της αγέλης. Δε μπορούμε να ζήσουμε μόνοι μας. Ζούμε σε εξάρτηση με την κοινωνία. Το να ρίξεις μια κυβέρνηση ή να φτιάξεις ένα οδόφραγμα και είναι κάτι τελείως διαφορετικό από να δημιουργήσεις ή να κτίσεις μία καλύτερη κοινωνία. Μια κοινωνία χρειάζεται οργάνωση, πειθαρχία και δουλειά σε βάθος χρόνου. Μην τα μπερδεύουμε λοιπόν αυτά τα δύο. Θέλω να κάνω το εξής ξεκάθαρο: Μου αρέσει αυτή η νεανική ενέργεια και ο αυθορμητισμός, αλλά νομίζω ότι δε θα οδηγήσει πουθενά εάν δεν ωριμάσει”.
2. Νομιμοποίηση μαριχουάνας
“Πάντα έτσι συμβαίνει με τις αλλαγές. Το 1913 καθιερώσαμε το δικαίωμα στο διαζύγιο για τις γυναίκες της Ουρουγουάης. Ξέρετε τι λέγανε τότε; Ότι ο θεσμός της οικογένειας θα εξαφανιστεί. Ότι αυτό θα είναι το τέλος των καλών τρόπων και της κοινωνίας. Πάντα θα υπάρχει μία συντηρητική και πιο παραδοσιακή αντιμετώπιση των πραγμάτων, που θα κτίζει πάνω στο φόβο για την αλλαγή”.
3. Υλισμός
“Έχουμε θυσιάσει τους παλιούς άυλους θεούς και τώρα έχουμε κάνει κατάληψη στον ναό του Θεού της Αγοράς. Αυτός ο Θεός οργανώνει την οικονομία, την πολιτική, τις συνήθειές μας, τις ζωές μας και μας παρέχει πιστωτικές κάρτες και επιτόκια λες και εκεί βρίσκεται η ευτυχία. Μοιάζει σαν να έχουμε γεννηθεί μονάχα για να καταναλώνουμε και να καταναλώνουμε. Και όταν δεν μπορούμε πλέον νιώθουμε τη ματαίωση και υποφέρουμε από τη φτώχεια και περιθωριοποιούμε τον εαυτό μας”.
4. Έκτρωση και γάμος ομόφυλων
“Εφαρμόσαμε μια πολύ απλή αρχή: Αναγνωρίσαμε τα γεγονότα. Η έκτρωση είναι τόσο παλιά όσο ο κόσμος. Ο γάμος μεταξύ ομόφυλων, επίσης. Η ομοφυλοφιλία δεν είναι σημείο των μοντέρνων καιρών μας, είναι πολύ πιο παλιά από ό,τι νομίζουμε. Είναι μία αντικειμενική πραγματικότητα που υπάρχει. Για εμάς το να μην την νομιμοποιούμε θα ήταν σα να βασανίζουμε άσκοπα αυτούς τους ανθρώπους”.
5. Σεμνός παρά τη θέση εξουσίας που είχε
“Μόλις οι πολιτικοί αρχίζουν να σκαρφαλώνουν στην ιεραρχία, ξαφνικά αισθάνονται σαν βασιλιάδες. Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι όσοι προασπίζονται τη δημοκρατία βρίσκονται στον κόσμο για να διασφαλίσουν ότι κανείς δεν θα είναι πιο ίσος από τους άλλους. Χρειάζεσαι ένα παλάτι, κόκκινα χαλιά και πολλούς υπήκοους να σου λένε, “μάλιστα, κύριε”; Όλα αυτά είναι φρικτά”.
6. Αναδιανομή του πλούτου
“Οι επιχειρήσεις θέλουν απλά να αυξάνουν τα κέρδη τους. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης να διασφαλίσει ότι αρκετά από αυτά θα αναδιανεμηθούν ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν λεφτά για να αγοράσουν τα προϊόντα τα οποία παράγουν. Δεν υπάρχει κανένα μυστήριο εδώ – όσο λιγότερη φτώχεια υπάρχει τόσο περισσότερο ανθεί το εμπόριο”.
7. Ουσίες & ναρκωτικά
“Χειρότερο από τα ναρκωτικά είναι η διακίνηση των ναρκωτικών. Πολύ χειρότερο. Τα ναρκωτικά είναι η αρρώστια και δεν πιστεύω ότι υπάρχουν καλά ναρκωτικά ή ότι η μαριχουάνα κάνει καλό. Ούτε τα τσιγάρα κάνουν καλό. Καμία εξάρτηση δεν είναι καλή. Συμπεριλαμβάνω και το αλκόολ. Η μόνη καλή εξάρτηση είναι ο έρωτας. Ξεχάστε όλα τα υπόλοιπα”.
8. Ο φτωχότερος πρόεδρος
“Δεν είμαι ο φτωχότερος πρόεδρος. Ο φτωχότερος είναι αυτός που χρειάζεται πολλά για να ζήσει. Η ζωή μου είναι το αποτέλεσμα των τραυμάτων μου. Υπήρχαν εποχές όπου για να είμαι χαρούμενος δεν χρειαζόμουν τίποτα παραπάνω παρά ένα στρώμα για να κοιμηθώ”
9. Έδινε το 90% του μισθού του
“Έχω ένα τρόπο ζωής που δεν πρόκειται να τον αλλάξω επειδή είμαι πρόεδρος. Κερδίζω περισσότερα από όσα χρειάζομαι. Για μένα το να είμαι πρόεδρος δεν είναι θυσία είναι καθήκον”.
10. Το μυστικό της ευτυχίας
“Να ζεις σύμφωνα με τα πιστεύω σου. Να είσαι ο εαυτός σου και να μην προσπαθείς να επιβάλλεις τις απόψεις σου στους υπόλοιπους. Δεν περιμένω από τους άλλους να ζουν όπως εγώ. Θέλω να σέβομαι την ελευθερία τους αλλά προασπίζομαι τη δική μου επίσης. Και αυτό έρχεται με το να έχεις το θάρρος να λες αυτό που πιστεύεις ακόμα και όταν δεν μοιράζονται οι άλλοι την ίδια φιλοσοφία με εσένα”.