ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Τα καλύτερα μαγειρεία στα Νότια Προάστια της Αθήνας.



Εάν δεν σας αρέσει το φαγητό της ημέρας στο σπίτι, και βαρεθήκατε την πίτσα και το πιτόγυρο, υπάρχει λύση !
Πάντως, δεν είναι και φτηνά, εκτός από ένα.
    Μοσχομυριστό παστίτσιο, λαχανοντολμάδες, αρνάκι λεμονάτο και αρώματα μαμάς σε αγαπημένα μαγειρεία στα νότια προάστια.
    Τα μαγειρεία του κέντρου τα τιμήσαμεκαι τα τιμούμε – δεόντως. Όσο απομακρυνόμαστε όμως από τη γευστική θαλπωρή της Αθήνας, ανακαλύπτουμε εξίσου «δυνατές» προτάσεις για μαμαδίσιο φαγητό που ξεκινούν από την Καλλιθέα και το Φάληρο και φτάνουν ακόμα και μέχρι την γκλαμ Γλυφάδα.

Προκομένες
Άλσους 7, Γλυφάδα, 2108985996                             
    Σε έναν όμορφο χώρο με ρετρό αναφορές στα παντοπωλεία του χθες και αρώματα Ελλάδας, οι «Προκομένες» τιμούν τον τίτλο τους και σερβίρουν πατροπαράδοτα μαγειρευτά που μοσχομυρίζουν σπιτικό φαγητό, αλλά και μοντέρνες εκδοχές τους. Ο σεφ Θάνος Βλαχόπουλος ετοιμάζει ντολμαδάκια της γιαγιάς με σάλτσα γιαουρτιού, σπανακόρυζο λεμονάτο, μελιτζάνες με φρέσκια ντομάτα, μπακαλιάρο πλακί, αρακά κοκκινιστό, γιουβέτσι με μοσχάρι, ρεβύθια με σπανάκι και πολλές ακόμα νοστιμιές που εναλλάσονται σε μενού ημέρας (δείτε το εδώ). Ο λογαριασμός δεν ξεπερνά τα 15€/ άτομο με κρασί.

Το Μαγειρείο
Φοίβης 17, Γλυφάδα, 21 0 894 0263
    Μαμαδίσια φαγητά, στην καρδιά της Γλυφάδας. Το Μαγειρείο παντρεύει το νέο με το παλιό μέσα από τον μοντέρνο και άνετο χώρο του, και επιμένει… ρετρό στην κουζίνα του με ωραιότατες oldschool συνταγές και πιάτα ημέρας. Στις εβδομαδιαίες σπεσιαλιτέ δοκιμάζουμε ροστ μπιφ με μακαρούνες, κατσικάκι γάστρας, κολοκυθάκια αυγολέμονο, μοσχαράκι χουνκιάρ μπεγεντή, γιουβετσάκι θαλασσινών και κόκορα κρασάτο. Το εβδομαδιαίο μενού ανανεώνεται κάθε εβδομάδα και μπορείτε να το βρείτε εδώ. Για ένα πλήρες γεύμα, υπολογίστε περί τα 12-15€/άτομο.

Γεύσεις Κατσαρόλας
Γεωργίου Γεννηματά 31, Γλυφάδα, τηλ: 21 0960 0037
    Παραμένουμε Γλυφάδα για να πιάσουμε θέση στον μικρό χώρο αυτού του συμπαθητικού μαγειρείου, ο οποίος διαθέτει ίσα ίσα μερικά ξύλινα τραπεζάκια. Εδώ καταφθάνουν μαγειρευτά ημέρας και κρεατικά της ώρας. Ξεχωρίζουν το παστίτσιο, τα σμυρνέικα σουτζουκάκια, τα ζουμερά γιουβαρλάκια αυγολέμονο, οι λαχανοντολμάδες και τα μυρωδάτα κανελόνια με σπανάκι. Για όσους προσέχουν τη διατροφή τους, η «κατσαρόλα» σερβίρει και πιάτα διαίτης, όπως γλώσσα στον ατμό, φιλέτο κοτόπουλο στον ατμό και βραστά λαχανικά. Το μενού αλλάζει κάθε μέρα και μπορείτε να το δείτε εδώ. Υπολογίστε περί τα 10€/ άτομο με χύμα κρασί.

Σουρωτήρι
Αλεξιουπόλεως 19, Αργυρούπολη, τηλ:  210 9929157
    Σε κεντρικό δρόμο της Αργυρούπολης, το Σουρωτήρι γεμίζει ιδανικά τα στομάχια πεινασμένων ξενύχτηδων και μη, στον μάλλον λιτό χώρο του που λειτουργεί καθημερινά 24 ώρες το 24ωρο. Μην περιμένετε εξεζητημένη διακόσμηση  ή μουσική – μόνο τα σουρωτήρια στο ταβάνι σώζουν την κατάσταση – περιμένετε όμως ωραιότατο φαγητό: κοκκινιστό μοσχάρι με χυλοπίτες, μοσχάρι με μελιτζάνα και με τυρί λιωμένο, κόκκορας κοκκινιστός, τσιπούρα σχάρας, γλώσσα λεμονάτη, μοσχαρίσιο μπιφτέκι, σαρδέλα φούρνου και παστίτσιο «παίζουν» κατά περίπτωση στο μενού του. Για ένα χορταστικό γεύμα, υπολογίστε περί τα 12-15€/ άτομο, με κρασί.

Ραμόνα 
Μίνωος 11-13, τηλ: 2109515952, Καλλιθέα
    Κρασοβάρελα «ντυμένα» με κληματόφυλλα, παλιές φωτογραφίες της πόλης και τραπεζάκια αρκετά στριμωγμένα, τόσο ώστε να δημιουργηθεί ατμόσφαιρα αυθεντικού παρεΐστικου κουτουκιού. Η Ραμόνα της Καλλιθέας «αριστεύει» στα μαγειρευτά από το 1968 (προτείνουμε το κοκκινιστό μοσχαράκι, είτε με πατατούλες είτε με ζυμαρικά), αλλά και στα κρεατικά της ώρας ή σε πιο ιδιαίτερες επιλογές, όπως τα σαλιγκάρια γιαχνί και οι λαχανοντολμάδες αυγολέμονο. Υπολογίστε συνολικά περί τα 15-20€, με ωραίο χύμα κρασί.

Διονύσης
Ιασωνίδου 4, Ελληνικό, τηλ: 2109618204
    Σταθερή αξία εδώ και χρόνια στα Σούρμενα, ο Διονύσης εκπροσωπεί επάξια την έκφραση «τίμιο φαγητό». Στον απλό και καθαρό χώρο του, που «βλέπει» την Ιασωνίδου τα άδεια τραπέζια είναι είδος υπό εξαφάνιση, ιδιαίτερα τα μεσημέρια όπου κάτοικοι της περιοχής σπεύδουν για να απολαύσουν ποιοτικές γεύσεις σε άκρως οικονομικές τιμές: δοκιμάστε γεμιστά, παστίτσιο, μουσακά, κοκκινιστό, λεμονάτο, μπριάμ, λαχανοντολμάδες, σουπιές-σπανάκι ή χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι και θα μας θυμηθείτε. Οι μερίδες είναι γενναίες, και το κόστος για ένα μαμαδίσιο γεύμα δεν ξεπερνά τα 10€/ άτομο.

Η Παλιά Φάβα
Αχαιών 38, Παλαιό Φάληρο, τηλ: 2109311994
    Bρίσκεται σε μια μονοκατοικία σε μία ήσυχη γειτονιά του Παλαιού Φαλήρου και διαθέτει μία σκεπαστή βεράντα «απ’ τα παλιά» και εσωτερικά δωμάτια με κρασοβάρελα και ατμόσφαιρα παλιού κουτουκιού. Εδώ δοκιμάζουμε συγκλονιστικά μαγειρευτά που αλλάζουν καθημερινά (αρνάκι λεμονάτο με πατάτες φούρνου, μπακαλιάρος σκορδαλιά, λαχανοντολμάδες, σουτζουκάκια με πουρέ μερικά από τα highlights), κλασικά ελληνικά ορεκτικά και συνταγές με υλικά από την Σαντορίνη που τα φέρνουν οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες από το νησί. Για ένα χορταστικό σπιτικό γεύμα με χύμα κρασί θα υπολογίσετε περί τα 15-18€ το άτομο.