ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ.



ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ  ΕΘΝΙΚΗΣ  ΜΝΗΜΗΣ  ΚΑΙ  ΤΙΜΗΣ .
Νικόλαος   Ζαρκάδας Υποστράτηγος   ε.α.
    Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017. Με την ευγενική φροντίδα και μέριμνα της Ε.Α.Α.Σ. τιμήθηκε και φέτος η επέτειος της μάχης της Φλώρινας με την αναπομπή επιμνημόσυνης δέησης στο νεκροταφείο της πόλης και στο ηρώο του χωριού Πρώτη. Στις εκδηλώσεις παρέστη και κατέθεσε στεφάνι μνήμης, τιμής και ευγνωμοσύνης, ως επικεφαλής συναδέλφων μελών και ο Πρόεδρος του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Π.Σ.Α. Πεζικού.
    Τελέστηκε το καθιερωμένο θρησκευτικό και ιερό μνημόσυνο υπέρ των ψυχών των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά τη διήμερη, 12 και 13 Φεβρουαρίου 1949, μάχη της περιοχής. Μια φονικότατη μάχη με τις ξενοκίνητες ανταρτικές δυνάμεις, που πήραν τα όπλα για την βίαια κατάληψη της εξουσίας και στοίχισε στην πατρίδα μας ένα μεγάλο αριθμό νεκρών και τραυματιών. Τους νεκρούς αυτούς δεν είναι δυνατόν να τους ξεχάσουμε. Μας το υπενθυμίζουν οι στίχοι του λαϊκού ποιητή “είναι βρισιά στο αίμα που έτρεχε σαν ποτάμι, είναι βρισιά στον ηρωισμό που λάμπει σαν διαμάντι”.
    Οι λαοί που τιμούν τους νεκρούς τους έχουν μέλλον. Η λήθη του παρελθόντος είναι προάγγελος της απάλειψης των ιστορικών γεγονότων ή της διαστρέβλωσής τους, αφού είναι σαν να αποκόπτεις το νήμα της ιστορικής συνέχειας του λαού μας.
    Η αναφορά στα γεγονότα της τριετίας 1946 – 1949, σε εκείνη την σκοτεινή και θλιβερή, τη γεμάτη αίμα και μίσος εποχή, σήμερα που κτυπά το σήμαντρο του εθνικού κινδύνου, γίνεται για να τονίσει την τραγική διάσταση μιας μεγάλης ανθρώπινης και εθνικής καταστροφής, ώστε να μην επαναληφθούν και να σταματήσουμε να μισούμε ή να περιφρονούμε την ιστορία μας, να παραποιούμε και απλοποιούμε μια σύγχρονη πραγματικότητα ή να μετατρέπουμε σε μισαλλοδοξία και φανατική πολιτική συνθηματολογία και προπαγάνδα. Δεν πρέπει να παύσει να ακούγεται η φωνή της γενιάς, που έζησε τον συμμοριτοπόλεμο και έχτισε την ειρηνική και ελεύθερη Ελλάδα. Με την ανάμνηση των τραγικών ιστορικών γεγονότων προσπαθούμε και επιδιώκουμε να κτίσουμε γέφυρες μνήμης, προσέγγισης και συμφιλίωσης.
    Σήμερα, να ξεπεράσουμε το χθες, αλλά δεν μπορούμε και δεν πρέπει να λησμονούμε και τους πεσόντες στα πεδία της μάχης στα ματωμένα εκείνα χρόνια του αδελφοκτόνου σπαραγμού, γιατί η γνώμη και η μνήμη είναι θεματοφύλακες της ελευθερίας και ασπίδα της δημοκρατίας.
    Η πόλη της Φλώρινας αποτελεί σημαντικό χώρο ιστορικής μνήμης, που έχει συνδεθεί με την ιστορία του συμμοριτοπόλεμου. Δεν καταλήφθηκε από τις ξενοκίνητες ανταρτικές δυνάμεις χάρις στην αποφασιστικότητα, τον ηρωισμό και την γενναιότητα των Ελλήνων μαχητών, αξιωματικών και οπλιτών.
    Αυτούς που θυσιάστηκαν τιμούμε και ευγνωμονούμε.