ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

Λύνεται το μυστήριο με το ναυάγιο στη Ζάκυνθο.



Το επισκεπτόταν ; Το καθάριζαν ( !!!!! ) ; Ενδιαφερόταν ( !!!!!! ) ;
Μυρίστηκαν «ψητό» και έπεσαν σαν τα κοράκια…..
    Σε πολύμηνη «ναυμαχία» έχει εξελιχθεί η αντιπαράθεση της οικογένειας του πλοιοκτήτη και του Δήμου Ζακύνθου, για την κυριότητα του «Ναυαγίου».
    Η οικογένεια του ιδιοκτήτη διεκδικεί την κυριότητα του γνωστού αξιοθέατου της Ζακύνθου.
    Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της Real News, την περασμένη Τρίτη συζητήθηκε στο Ειρηνοδικείο Ζακύνθου η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατάθεσε η κόρη του φερόμενου ως ιδιοκτήτη και δικηγόρος Ελένη Σουλάνη, με την οποία ζητά να απαγορευτεί κάθε μορφής επέμβαση στο κουφάρι του πλοίου χωρίς την έγκριση του πλοιοκτήτη.
    «
Το κουφάρι ανήκει στους ιδιοκτήτες του» δηλώνει εμφατικά, μιλώντας στη Real News η κα Σουλάνη, απαντώντας μετά από 37 χρόνια στο ερώτημα «ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες του πλέον διάσημου ναυαγίου».
    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νίκος Τσίπηρας απαντά στη νεαρή δικηγόρο δηλώνει: «
Το εγκαταλείψατε πριν από πολλά χρόνια. Τώρα το πλοίο ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο και στη Ζάκυνθο».
    «
Ακόμη και ο πιο αδαής δεν θα μπορούσε να πιστέψει πως ένας κάτοχος μίας τέτοιας ιδιοκτησίας θα παρέμενε αμέτοχος τη στιγμή που κάποιος τρίτος, μη ιδιοκτήτης, θα επενέβαινε με πράξεις νομής στην περιουσία του. Το ναυάγιο ανήκει στους ιδιοκτήτες του τονίζει».
    Υπενθυμίζεται ότι η διαμάχη ξεκίνησε, τον περασμένο Μάιο, όταν ο Δήμος Ζακύνθου αποφάσισε να συνεργαστεί με τον ΤΕΙ Ιονίων Νήσων για την έναρξη εργασιών συντήρησης στο ναυαγισμένο κουφάρι του φορτηγού πλοίου «Παναγιώτης», με σκοπό την προστασία των τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή.
    Πριν ξεκινήσουν όμως οι εργασίες, οι αρμόδιοι φορείς έλαβαν το εξώδικο.
    Αναφορικά με τους ισχυρισμούς αρμόδιων φορέων του νησιού πως το πλοίο «Παναγιώτης» είναι κατασχεμένο πλοίο από το κράτος, η κυρία Σουλάνη αναφέρει: «
Είναι αναληθείς και δεν προκύπτουν από κανένα δημόσιο βιβλίο».
    Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ίδια, ο πατέρας της ασχολείτο πολλά χρόνια με τον χώρο της ναυτιλίας και κατείχε πολλές πλοιοκτησίες από το 1959, ενώ «
ποτέ δεν αδράνησε για την ιδιοκτησία του» καθώς «επισκεπτόταν το πλοίο αυτός και συνεργάτες του, καθαρίζοντάς το και επιβλέποντάς το».
    Το πλοίο «Παναγιώτης» ναυάγησε στην παραλία της Ζακύνθου, τον
Οκτώβριο του 1980, μετά από μία σφοδρή θύελλα, μεταφέροντας -μεταξύ άλλων- λαθραία τσιγάρα.
    To Ναυάγιο, όπως αποκαλείται, της Ζακύνθου, είναι ένα ναυάγιο πλοίου που ξεβράστηκε σε μια απομονωμένη παραλία της Ζακύνθου, και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αξιοθέατα του νησιού. Το ναυάγιο συνέβη το 1980, όταν το πλοίο "Παναγιώτης" , το οποίο ανήκε σε έναν Κεφαλονίτη υπήρχε η πληροφορία για πολλά χρόνια πως, μετέφερε παράνομα τσιγάρα, από την Τουρκία σε διεθνή ύδατα, όπου θα τα πουλούσε σε προσυμφωνημένο σημείο.
    Το πλοίο, ωστόσο, λόγω εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών και χαλασμένης μηχανής, βρέθηκε εκτός πορείας και σύντομα έπεσε στα βράχια της βορειοδυτικής πλευράς της Ζακύνθου. Μέχρι τότε, η παραλία ονομαζόταν Άγιος Γεώργιος.
    Ο καπετάνιος Χαράλαμπος Κομποθέκρας - Κοτσορός και το πλήρωμα ήταν επίσης από την Κεφαλονιά, ενώ το -κατά δήλωση τού καπετάνιου- εσφαλμένα θεωρούμενο ως παράνομο φορτίο συνόδευαν κάθε φορά και δύο Ιταλοί λαθρέμποροι, οι οποίοι και επέβλεπαν την παράδοση. Τους ισχυρισμούς αυτούς κατέρριψε στην ιστοσελίδα του ο ίδιος ο καπετάνιος παρουσιάζοντας τα πρακτικά τών δικών.
    Στην αρχή οι κάτοικοι είχαν θορυβηθεί εξαιτίας της περιβαντολλογικής καταστροφής που πίστευαν πως θα δημιουργούσε το συγκεκριμενο καράβι με το φορτίο του, και κατ επέκταση και στον τουρισμό του νησιού.    Όμως λίγο καιρό μετά αποτέλεσε πόλο έλξης για τουρίστες εγχώριους και μη. Δεν είναι τυχαίο πως διεθνείς εφημερίδες την συγκαταλέγουν μέσα στις 23 ομορφότερες παραλίες του κόσμου.
    Σήμερα, το ναυάγιο έχει προσαράξει στο κέντρο μιας απρόσιτης παραλίας, με αμμοχάλικο την οποία μπορεί να επισκεφθεί κανείς μόνο δια θαλάσσης και ελικοπτέρου καθώς είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του νησιού. Χάρις στο δύσβατο της περιοχής, τα νερά της παραμένουν κρυστάλλινα και διάφανα μέχρι και σήμερα.