ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Συμβούλιο Εφετών: Δεν εκδίδονται οι τρεις τούρκοι αξιωματικοί



    Να μην εκδοθούν στην Τουρκία και να απορριφθεί το αίτημα των τουρκικών αρχών αποφάσισε με βούλευμα το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας για τους τρείς από τους οκτώ συνολικά Τούρκους  στρατιωτικούς, που είχαν φθάσει στη χώρα μας με ελικόπτερο, μετά την εκδήλωση πραξικοπήματος στη γείτονα.
    Το δικαστήριο απεφάσισε τη μη έκδοσή τους δεχόμενο τα επιχειρήματα που προέβαλαν ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης. Υποστήριξαν ότι αν ικανοποιηθεί το αίτημα των τουρκικών αρχών κινδυνεύει η ζωή τους. Έθεσαν θέμα προσωπικής τους ασφάλειας ενώ ανέφεραν ότι εάν εκδοθούν θα υποστούν βασανιστήρια. Έτσι, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών αφήνονται ελεύθεροι. Η απόφαση είναι τελεσίδικη και δεν χωρεί αναθεώρησή της παρά μόνο αν εισαγγελέας προσφύγει  εναντίον του βουλεύματος εντός 24 ωρών.
    Υπέρ της μη έκδοσής τους τάχθηκε και η αρμόδια εισαγγελέας.
    Αύριο πρόκειται να εκδικαστεί το αίτημα των τουρκικών αρχών για ορισμένους ακόμη αξιωματικούς.
     «Είναι μία απόφαση που όχι μόνο είναι ηθικά και νομικά ορθή, αλλά αποδεικνύει και το σθένος της Ελληνικής Δικαιοσύνης, σημειώνει ο καθηγητής κ. Χρίστος Μυλωνόπουλος, συνήγορος. «Το αίτημα ήταν κατά το ένα μέρος μη νόμιμο, λόγω του διπλού αξιοποίνου και κατά το άλλο μέρος αβάσιμο, καθώς υπάρχει κίνδυνος ζωής και απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης».