ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

ΗΠΑ: Ανεπαρκής και καθυστερημένη η 8ωρη εκεχειρία στο Χαλέπι



Το έστειλε ο Γιώργος Επιτήδειος
    Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως η ρωσική και η συριακή Πολεμική Αεροπορία στάματησαν τις αεροπορικές επιδρομές στο Χαλέπι στις 10:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ενόψει της οκτάωρης «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» που έχει προγραμματιστεί για τις 22 Οκτωβρίου.
    Εξήγησε δε ότι η διακοπή των βομβαρδισμών είναι «απαραίτητη για την εφαρμογή της ανθρωπιστικής εκεχειρίας», η οποία έχει στόχο να επιτρέψει στους αμάχους να εγκαταλείψουν το Χαλέπι
    Επίσης, σύμφωνα με τη Μόσχα, την Τετάρτη θα συναντηθούν στη Γενεύη στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες για το διαχωρισμό τρομοκρατικών ομάδων από τους αντικαθεστωτικούς.
    Ως «κάτι καλό» μεν, αλλά λίγο και με μεγάλη καθυστέρηση υποδέχεται η αμερικανική κυβέρνηση τη ρωσική πρωτοβουλία για οκτάωρη εκεχειρία στο Χαλέπι της Συρίας.
    Η Μόσχα είχε αναφέρει πως οι επιδρομές θα σταματήσουν από το πρωί μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης (από τις 08:00).
    Στόχος είναι να επιτραπεί στον άμαχο πληθυσμό και σε όσους αντικαθεστωτικούς το επιθυμούν να εγκαταλείψουν τις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες της πόλης.
    Αν το σχέδιο οδηγήσει σε «οχτάωρη παύση του τεράστιου πόνου των κατοίκων του Χαλεπιού, αυτό θα είναι κάτι καλό, αλλά ειλικρινά δεν αρκεί και έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ στην συνέντευξη Τύπου.
    Στην ίδια γραμμή είχε κινηθεί προηγουμένως και ο ΟΗΕ. «Κάθε παύση των εχθροπραξιών είναι θετική για τον πληθυσμό [...] αλλά χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να θέσουμε σε λειτουργία τον ανθρωπιστικό μηχανισμό» είχαν αναφέρει τα Ηνωμένα Έθνη, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για παύση πυρός τουλάχιστον 48 ωρών.