ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Το παγωτό ανά τον κόσμο -Εντυπωσιακές παραλλαγές του πιο διάσημου γλυκού .



    Είναι το γλυκό του καλοκαιριού και ο λόγος για τον οποίο σπάμε την δίαιτά μας. Κανένας, ακόμη και οι διάσημες, δεν μπορούν να αντισταθούν σε μία μπάλα παγωτό καθώς είναι δροσερό, με μαλακή υφή και δεν σε φουσκώνει όπως άλλα γλυκά. Ωστόσο το παγωτό που έχουμε στο μυαλό μας, δεν είναι το ίδιο σε όλες τις χώρες.
    Για παράδειγμα στην Αφρική έχουν παραδοσιακές συνταγές με γρανίτες, στην Ιαπωνία το παγωτό τους μοιάζει με σούσι, ενώ η επιλογή της Γερμανίας για παγωτό έχει σχήμα μακαρονάδας. Δες ποιες είναι οι διαφορετικές παραλλαγές παγωτού ανά τον κόσμο και πάρε ιδέες.
Ηνωμένες Πολιτείες, Παγωμένο Γιαούρτι ( Frozen Yoghurt)
    Κι όμως οι Αμερικάνοι το προτιμούν από το παγωτό από το 1980, όπου και πρωτοεμφανίστηκε ως γλυκό. Η μανία αυτή έφθασε πριν μερικά χρόνια και στην Ελλάδα με τους περισσότερους να το προτιμούν, λόγω των χαμηλών λιπαρών του και των χιλιάδων διαφορετικών επιλογών που έχεις για  να βάλεις από πάνω. Οι Αμερικάνοι το φωνάζουν froyo και ναι, δυστυχώς περιέχει (αρκετή) ζάχαρη.
Ινδία, Kulfi
    Είναι ουσιαστικά το παραδοσιακό παγωτό της Ινδίας. Έχει συνήθως κωνικό σχήμα και η παραδοσιακή του συνταγή αποτελείται από κρέμα (γάλα εβαπορέ), μάνγκο, κάρδαμο, σαφράν και φιστίκια. Για να παγώσει το kulfi τοποθετείται σε ειδικά πήλινα δοχεία γεμάτα από αλάτι και πάγο και η περσική λέξη Kulfi σημαίνει «καλυμμένο φλιτζάνι».
Μεξικό, Παλέτας
    Πωλείται από μικροπωλητές στους δρόμους της Λατινικής Αμερικής και γίνεται είτε από νερό, φρούτα ή λαχανικά και χυμό, είτε από γάλα ή κρέμα και φρούτα. Το συναρπαστικό είναι πως όποιος δοκιμάσει για πρώτη φορά αλμυρό ή πικάντικο Παλέτας (καθώς υπάρχουν πολλές γεύσεις) θα του φανεί ακριβώς το ίδιο. Το πρώτο φρουτο-παγωτογλυκό έγινε από χιόνι που συλλέκτηκε από τους απογόνους που ζούσαν κοντά σε ηφαίστεια και περίπου το 1821 διαδόθηκε στην Αμερική.  
Βρετανία, Clotted Cream (πηχτή κρέμα)
    Φτιάχνεται από γάλα εβαπορέ, αβγά, ζάχαρη και μία πηχτή κρέμα. Το συγκεκριμένο παγωτό δεν διατηρείται πολλές μέρες και γι΄αυτό δύσκολα το βρίσκεις εκτός Βρετανίας. Έχει περίπου 536 θερμίδες η μπάλα, λόγω του ότι η κρέμα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικό λίπος και ζάχαρη. Το γλυκό το πρωτοέφτιαξαν οι αγρότες με το γάλα που είχε απομείνει από τις κατσίκες τους.
Φιλιππίνες, Σορμπέ
    Η παραδοσιακή, αλλά δημοφιλής πια, παραλλαγή παγωτού από τις Φιλιπίννες, κατασκευάζεται από γάλα καρύδας και φρούτα. Σερβίρεται παραδοσιακά σε χωνάκι ή ένα κώνο ή μία γκοφρέτα και η γεύση τυριού είναι πιο διαδεδομένη εκεί.
Γερμανία, παγωτό που μοιάζουν με μακαρόνια με σάλτσα
    Τα μακαρόνια ουσιαστικά είναι παγωτό κρέμα, το οποίο φριάχνεται από ένα ειδικό τυρί, γάλα και πατάτα, ενώ η «σάλτσα» είναι από μούρα ή φράουλες. Οι Γερμανοί το σερβίρουν με τριμμένο αμύγδαλο ή καρύδα και ο δημιουργός του είναι ο Dario Fontanella.
Μαλαισία, Σινγκαπούρη- Ais Kacang
    Το όνομά του ουσιαστικά σημαίνει παγωτό από φασόλια και αυτό γιατί αυτά τα δύο είναι τα βασικά του συστατικά. Είναι λίγο ξινό σαν παγωτό γι΄αυτό και οι ντόπιοι το συνδυάζουν συνήθως με σιρόπι, ξηρούς καρπούς, γάλα και σπόρους από κακάο.
Τουρκία, Καϊμάκι
    Το παραδοσιακό παγωτό της Τουρκίας είναι το γνωστό σε όλους μας καϊμάκι, το οποίο φτιάχνεται από γάλα, ζάχαρη, σαλέπι και μαστίχα. Το σαλέπι και το αλεύρι δίνουν στο καϊμάκι μία μοναδική υφή, ενώ μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο περισσότερες μέρες από τα κανονικά παγωτά. Οι Τούρκοι συνηθίζουν να τρώνε το καϊμάκι με το πιρούνι, ενώ εκτός από την Ελλάδα, σπάνια το βρίσκουμε σε άλλες χώρες.
Ιταλία, Gelato
    Είναι το «ατού» της Ιταλίας, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να επισκεφτείς την Ιταλία και να μην δοκιμάσεις παγωτό. Έχει βάση του το γάλα, την κρέμα και τη ζάχαρη και αρωματίζεται από διάφορα φρούτα. Πίσω από την ιστορία του Gelato κρύβονται πολλοί μύθοι, αλλά το πιο πιθανό είναι να ήταν το επιδόρπιο της Αρχαίας Ρώμης (σε Σικελία και Αίγυπτο). Το απίστευτο είναι πως στην Ιταλία απασχολούνται περίπου 15.000 άνθρωποι με το... παγωτό.
Ιαπωνία, Mochi ice cream
    Είναι ουσιαστικά ένα γλυκό σούσι. Το περίβλημα του αποτελείται από ρύζι και μέσα έχει διάφορες γεύσεις παγωτού. Για τους Ιάπωνες δεν θεωρείται παγωτό, αλλά σοκολατάκι και το τρώνε παραδοσιακά την πρωτοχρονιά.