ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016

Θεσσαλονίκη: Σκύλοι οδηγοί για τα άτομα με προβλήματα όρασης



    Η Μελίτα, η Ντόνα, ο Φοίβος, η Ίρμα και η Βικτόρια είναι εδώ και μερικά χρόνια τα "μάτια" πέντε ατόμων με προβλήματα όρασης, ενώ από σήμερα και η Άλμα θα είναι η συνοδοιπόρος ενός τυφλού ατόμου για τα επόμενα 7-8 χρόνια.
    Πρόκειται για έξι λαμπραντόρ, τα οποία, από την ηλικία των 10-12 εβδομάδων και επί σχεδόν δύο χρόνια, έχουν εκπαιδευτεί ειδικά από το Κέντρο Σκύλων Οδηγών Ελλάδας, προκειμένου να γίνουν σύντροφοι-συνοδοιπόροι, αλλά και "μάτια" των τυφλών.
    Αύριο, ένα τέτοιο σκυλί, η Ίρις, έρχεται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της πρώτης ενημερωτικής συνάντησης με θέμα: "Ανεξάρτητη Διαβίωση των Ατόμων με προβλήματα όρασης με τη χρήση του Λευκού Μπαστουνιού και με Σκύλο Οδηγό", που θα πραγματοποιηθεί 18.00-20.00 στο κτίριο διοίκησης του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), στην οδό Βασιλίσσης Όλγας 32.
    Η Ίρις,  θα δώσει στους ενδιαφερόμενους με προβλήματα όρασης τη δυνατότητα να αποκτήσουν μία πρώτη εμπειρία στη συνοδεία με σκύλο - οδηγό, στον περιβάλλοντα χώρο του ΚΕΑΤ.
    Το Κέντρο "Σκύλοι Οδηγοί Ελλάδας", που εδρεύει στην Αθήνα, διαθέτει συνολικά 16 σκύλους οδηγούς που εκπαιδεύτηκαν ή εκπαιδεύονται από τον Ολλανδό εκπαιδευτή Peter Lasaroms. Από αυτούς τους σκύλους οδηγούς έχουν παραδοθεί οι έξι, ενώ άλλοι δύο αναμένεται να παραδοθούν τους προσεχείς μήνες σε άτομα με προβλήματα όρασης.
    "Ένας σκύλος που πρόκειται να εκπαιδευτεί ως σκύλος οδηγός ξεκινά τη ζωή του με έναν ανάδοχο εθελοντή, ο οποίος αναλαμβάνει τη φιλοξενία του, τη φροντίδα του και την κοινωνικοποίησή του. Μετά τον πρώτο χρόνο περνά στα χέρια του εκπαιδευτή σκύλων οδηγών και εκπαιδεύεται σε τεχνικές ως σκύλος οδηγός για 6 μήνες. Μετά το τέλος της εκπαίδευσής του περνά στο χρήστη με πρόβλημα όρασης, ο οποίος εκπαιδεύεται μαζί με το σκύλο για 3 εβδομάδες, προκειμένου να προετοιμαστεί κατάλληλα για να ζήσει μαζί του τα υπόλοιπα 7-8 χρόνια μέχρι ο σκύλος να ολοκληρώσει την υπηρεσία του ως σκύλος οδηγός, να 'συνταξιοδοτηθεί' και να επιστρέψει σε οικογένειες αναδόχων ή στην ίδια οικογένεια του τυφλού χρήστη σαν κατοικίδιο ζώο" αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος του Κέντρου Σκύλοι Οδηγοί, Ζωή Γερουλάνου.
    Τα σκυλιά αυτά είναι καθαρόαιμα λαμπραντόρ ή γκόλντεν ριτρίβερ που προέρχονται από δωρεές και αφού εκπαιδευτούν κατάλληλα για περίπου δύο χρόνια παραδίδονται δωρεάν κατόπιν αξιολόγησης σε ενήλικες τυφλούς που μπορούν να κινούνται άνετα με λευκό μπαστούνι. Όσο διάστημα ένα σκυλί οδηγός υπηρετεί το άτομο με πρόβλημα όρασης, τα έξοδά του καλύπτονται από το Κέντρο, το οποίο είναι και ο ιδιοκτήτης του μέχρι τη "συνταξιοδότησή" του. Μετά την συνταξιοδότηση, τα έξοδα συντήρησης του σκύλου οδηγού, που γίνεται κατοικίδιο, αναλαμβάνει ο νέος του ιδιοκτήτης. Στους μελλοντικούς στόχους του Κέντρου είναι να δημιουργηθεί παράρτημά του στη Θεσσαλονίκη.