ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2016

Σοκ από ΔΝΤ: Αν δεν κλείσει το ασφαλιστικό δεν μειώνεται το χρέος.



Βρε γα’ι’δούρια, όταν παραδέχεστε ότι ‘’κάνατε λάθος’’ στους υπολογισμούς για την Ελλάδα, τώρα έρχεστε να ζητάτε και τα ρέστα ?
’Ουκ έστιν Χριστιανός ‘’ να σας στείλει στο διάολο ????
    Ευθεία προειδοποίηση στην Αθήνα ότι αν δεν κάνει μια σοβαρή και σε βάθος μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό δεν πρόκειται να συναινέσει σε ελάφρυνση του ελληνικού χρέους έστειλε η Κριστίν Λαγκάρντ.
    Η επικεφαλής του ΔΝΤ ήταν ιδιαίτερα σκληρή, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Ταμείο επιθυμεί περαιτέρω μείωση των συντάξεων.
    Σε ερώτηση του Mega σχετικά με τις αξιώσεις που προβάλει το ΔΝΤ σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα, η Κριστίν Λαγκάρντ, ξεκαθάρισε: «Εάν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν είναι σοβαρή και δεν πηγαίνει σε βάθος αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει και ελάφρυνση του χρέους».
    Εξήγησε ακόμη ότι το 10% του ελληνικού ΑΕΠ πηγαίνει για το ασφαλιστικό, όταν το αντίστοιχο ποσοστό σε ευρωπαϊκές χώρες κινείται στο 2,5%. Τόνισε επίσης ότι είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδος, ιδίως όταν σωρεύονται ελλείμματα και χρέος.
    «Πάντα έλεγα ότι το Ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να στηρίζεται σε δύο «πυλώνες» - ο ένας είναι αυτός των σημαντικών μεταρρυθμίσεων και ο άλλος αυτός της ελάφρυνσης του χρέους», ανέφερε η διευθύντρια του ΔΝΤ κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης τύπου.
    «Επιμένουμε σε αυτή την άποψη: Σημαντική μεταρρύθμιση, ελάφρυνση χρέους», ανέφερε. «Εάν η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι τόσο σημαντική, ουσιαστική και βαθιά όσο χρειάζεται, αυτό θα σημάνει περισσότερη ελάφρυνση χρέους από την άλλη πλευρά. Αλλά, εξίσου, καμία ελάφρυνση χρέους, όσο μεγάλη και αν είναι, δεν μπορεί να καταστήσει το ασφαλιστικό σύστημα βιώσιμο» τόνισε η κ. Λαγκάρντ και έδωσε ένα παράδειγμα: «Για να είναι η χρηματοδότηση του συνταξιοδοτικού συστήματος στην Ελλάδα ισοσκελισμένη, κάθε χρόνο ο προϋπολογισμός θα πρέπει να διαθέτει 10% του ΑΕΠ στο συνταξιοδοτικό σύστημα. Αυτό δεν είναι βιώσιμο, ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 2.5% του ΑΕΠ. Το 10% δεν είναι βιώσιμο».
    «Οπότε, πρέπει όλα [τα νούμερα] να βγαίνουν και το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, και αυτό επιβάλλει να λαμβάνονται τώρα μέτρα που θα έχουν διάρκεια για να το καταστήσουν βιώσιμο».
Δεν θέλω να μας παρουσιάζουν ως το τρομερό ΔΝΤ
Και ο Κουασιμόδος δεν ήθελε να τον λένε καμπούρη, αλλά ήτανε.
    Η Κριστίν Λαγκάρντ πρόσθεσε ακόμη: «Θέλω να πω, πραγματικά δεν μου αρέσει όταν μας παρουσιάζουν ως το δρακόντειο, τρομερό ΔΝΤ διότι δεν θέλουμε δρακόντεια οικονομικά μέτρα να εφαρμόζονται στην Ελλάδα, που έχει υποστεί τόσες θυσίες. Πάντα λέγαμε ότι η οικονομική προσαρμογή δεν πρέπει να είναι υπερβολική, ώστε η οικονομία να συνεχίσει να λειτουργεί και τελικά να αυξηθεί. Αλλά τα νούμερα πρέπει να βγαίνουν, το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να μεταρρυθμιστεί, το σύστημα είσπραξης φόρων πρέπει να βελτιωθεί ώστε να υπάρχουν έσοδα, η φόροδιαφυγή να σταματήσει και η ελάφρυνση του χρέους από τους άλλους Ευρωπαίους θα πρέπει να συνοδεύει αυτή τη διαδικασία. Θα δώσουμε μεγάλη προσοχή στην βιωσιμότητα των μεταρρυθμίσεων, στο γεγονός ότι πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα, και στο γεγονός ότι πρέπει να στηρίζεται σε δύο πυλώνες».
    Οπως είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ «αυτή θα είναι η πυξίδα μας για την Ελλάδα - θέλουμε αυτή ή χώρα να επιτύχει στο τέλος της ημέρας αλλά πρέπει να επιτύχει στην πραγματική ζωή, και όχι στα χαρτιά».
Κατρούγκαλος: Ανοικτά όλα τα μεγάλα θέματα
    Νωρίτερα, στην Αθήνας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος μετά τη συνάντησή του με το κουαρτέτο, εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος, λέγοντας πως «όλα τα μεγάλα θέματα είναι ανοικτά», κάνοντας λόγο για σκληρή διαπραγμάτευση. «Είναι ρεαλιστικό ότι μπορούμε να βρούμε λύση καθώς δεν τέθηκε ποτέ θέμα μείωσης συντάξεων. Βγάλαμε όλα τα μικρά πράγματα και συζητήσαμε τα μεγάλα όπως την εθνική σύνταξη, αν υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια, την 15ετία και τις εισφορές» ανέφερε.