ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η μεγάλη μάχη για την επιστροφή στην ομαλότητα



Όλα όσα έγιναν στο ΧΑ ήταν απολύτως προβλέψιμα, και όλα όσα θα γίνουν, μπορούν να προβλεφθούν.
Εάν δεν υπήρχε ο ‘’έλεγχος κεφαλαίων’’, θα έλεγα ότι ήταν μια τεράστια ευκαιρία για να βγούν εύκολα λεφτά, αλλά τώρα ήταν ευκαιρία μόνο για τους ξένους ‘’επενδυτές’’.
Η τιμή μετοχής των Τραπεζών, είναι πάρα πολύ μικρή, και όταν ‘’πέφτουν’’, οι συνολικές απώλειες είναι σχετικά μικρές. Εξαρτάται και από τον αριθμό των μετοχών.
Είμαι βέβαιος, ότι κάποιοι από τους ‘’εγχώριους’’ επενδυτές θα βρήκαν τον τρόπο να αγοράσουν, παρά τον ‘’έλεγχο κεφαλαίων’’.
Οι επόμενες μέρες, θα είναι ανοδικές, με κύριο γνώμονα τις συζητήσεις με τους 4 ιππότες της Αποκαλύψεως και τις σκόπιμες ‘’διαρροές’’ που θα γίνουν.
Σήμερα, είναι καλή μέρα για αγορές, όχι όμως ό τι να’ναι, έτσι ?
    Μάχη για την επιστροφή σε συνθήκες ομαλότητας δίνει η ελληνική αγορά, καθώς η επούλωση των πληγών της Μαύρης Δευτέρας και των απωλειών - σοκ 16,23% δεν συνιστά εύκολη υπόθεση.
    Η δεύτερη μέρα λειτουργίας του ελληνικού χρηματιστηρίου εξελίχθηκε σε πιο ήπιους τόνους, γεγονός που αυξάνει τις προσδοκίες αναλυτών, επενδυτών και παραγόντων της αγοράς για ισορρόπηση του ΧΑ το συντομότερο δυνατόν.
    Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σήμερα με πτώση 1,22% στις 659,94 μονάδες και την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 64 εκατ. ευρώ.
    Το χαμηλό ημέρας για τον Γενικό Δείκτη καταγράφηκε στις 635,06 μονάδες (απώλειες -4,94%), ενώ αντίστοιχα το υψηλό ημέρας στις 669,89 μονάδες.
    Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε πτώση 3,61%, ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,78%. Η βίαιη εκτόνωση της Δευτέρας έδωσε τη σκυτάλη σε τάσεις εξομάλυνσης της ελληνικής αγοράς, πλην των τραπεζικών μετοχών που συνεχίζουν να ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά.
    Η κατάσταση με τις τράπεζες δεν αναμένεται να αποκλιμακωθεί, προτού καθοριστεί με πάσα λεπτομέρεια η διαδικασία για τον νέο γύρο ανακεφαλαιοποίησής τους. Η εικόνα των τραπεζικών μετοχών ήταν και σήμερα δραματική.
    Η Εθνική έκλεισε στα 0,6010 ευρώ, με απώλειες -28,45%, ενώ Alpha Bank, Εurobank και Πειραιώς έκλεισαν κλειδωμένες στο limit down. Πιο αναλυτικά, η Alpha Βank έκλεισε στο -29,65% στα 0,1590 ευρώ, η Πειραιώς στο -30% έχοντας υποχωρήσει στα 0,1960 ευρώ, ενώ απώλειες -29,70% στα 0,0710 ευρώ κατέγραψε η Eurobank.