ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Πλεονέκτημα επιβίωσης για τα άτομα με υψηλό δείκτη νοημοσύνης



    Οι άνθρωποι με υψηλό δείκτη νοημοσύνης ζουν περισσότερο, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που αποδίδει αυτό το πλεονέκτημα επιβίωσης σε γενετικά αίτια, όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου International Journal of Epidemiology.
    Επιστημονική ομάδα της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου, με επικεφαλής την Ρόζαλιντ Αρντεν, ανέλυσαν στοιχεία από τις ΗΠΑ, τη Σουηδία και τη Δανία που αφορούσαν διδύμους, τόσο μονοζυγωτικούς (100% κοινά γονίδια), όσο και διζυγωτικούς (50% κοινά γονίδια).
    Η ανάλυση έδειξε ότι το 95% της σχέσης μεταξύ νοημοσύνης και προσδόκιμου ζωής είναι γενετικής προέλευσης. Σχεδόν πάντα ο πιο έξυπνος από τους δίδυμους ζει περισσότερα χρόνια.
    «Γνωρίζουμε ότι τα παιδιά με καλύτερες επιδόσεις στα τεστ νοημοσύνης τείνουν να ζουν περισσότερο. Το ίδιο συμβαίνει με όσους ενηλίκους βρίσκονται ψηλά στην επαγγελματική ιεραρχία, όπως για παράδειγμα οι ανώτεροι δημόσιοι υπάλληλοι. Ενώ έως τώρα δεν κατανούσαμε γιατί αυτό συμβαίνει, η νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η αιτία είναι πρωτίστως γενετική» εξηγεί η Αρντεν.
    Σπεύδει πάντως να σημειώσει ότι «δεν μπορεί κανείς να εξάγει το συμπέρασμα ότι το παιδί του θα ζήσει σίγουρα πολλά χρόνια, επειδή φέτος τα πήγε καλά στις εξετάσεις».
    Οι ερευνητές υποθέτουν -αλλά δεν μπορούν να είναι βέβαιοι- ότι οι άνθρωποι, οι οποίοι διαθέτουν γονίδια που τους κάνουν πιο έξυπνους, έχουν επίσης γονίδια που διατηρούν το σώμα τους πιο υγιές.
    Εναλλακτικά υποθέτουν ότι, τόσο η νοημοσύνη, όσο και η μακροζωία, εξαρτώνται από τις ίδιες γενετικές μεταλλάξεις, συνεπώς, είτε οι δύο αυτοί παράγοντες επηρεάζονται παράλληλα, είτε όσοι άνθρωποι έχουν τις λιγότερες μεταλλάξεις, είναι ταυτόχρονα εξυπνότεροι και πιο μακρόβιοι.