ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2015

Η κρίση της μπαγκέτας: Εξαλλοι οι Παριζιάνοι γιατί έμειναν χωρίς το αγαπημένο τους ψωμί.



Πού είσαι, ρε Μαρία να τους ρωτήσεις γιατί δεν τους κάνει η ( το ) παντεσπάνι !
Την Αντουανέτα εννοώ, μην φωνάζεις Μαρία !
« Εδώ ο κόσμος καίγεται, και το μ@@ι χτενίζεται »!
    Είναι ένα από τα πράγματα που «φωνάζουν» Γαλλία από μακριά. Κι όμως, οι Παριζιάνοι είναι έξαλλοι γιατί... ξεμένουν από μπαγκέτα.
    Αυτή η μακρόστενη φρατζόλα ψωμιού έχει τόσο σημασία για εκείνους, που έως τώρα υπήρχαν ιστορικοί νόμοι που ρύθμιζαν τις διακοπές των αρτοποιών, προκειμένου να μην υπάρχει έλλειψη τους καλοκαιρινούς μήνες. Μάλιστα, όσοι έκλειναν νωρίτερα ήταν αναγκασμένοι να πληρώσουν πρόστιμο.
    Τώρα, αυτή η νομοθεσία άλλαξε, επιτρέποντάς τους να κάνουν διακοπές όποτε θέλουν, κάτι που προκαλεί φόβο ότι θα υπάρξει η... κρίση της μπαγκέτας. Οι μέχρι τώρα κανονισμοί διασφάλιζαν ότι τα μισά αρτοποιεία της Γαλλίας θα έμεναν ανοιχτά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ εκείνα που έκαναν διακοπές ήταν αναγκασμένοι να βάλουν επιγραφή στη βιτρίνα, με την οποία θα ενημέρωναν για τον κοντινότερο ανοιχτό φούρνο. Για πρώτη φορά φέτος όμως, οι αρτοποιοί μπορούν να φύγουν μαζικά για τις καλοκαιρινές διακοπές τους.
    Το πόση σημασία έχει η μπαγκέτα για τους Παριζιάνους φαίνεται και από τα όσα είπε ένας καλλιτέχνης που ζει στην πόλη, μιλώντας με... τρόμο στην Telegraph για το γεγονός ότι αναγκάστηκε να αγοράσει από το σούπερ μάρκετ δευτεροκλασάτες, μισοψημένες όπως είπε, μπαγκέτες, γιατί δεν έβρισκε ανοιχτό φούρνο.   «Το έχω ζήσει!», είπε ο 36χρονος Αντονι Στέφινσον. Μία άλλη παριζιάνα, η Λιν Σεγκάλ, αποκάλυψε τον εκνευρισμό της όταν διαπίστωσε ότι οι φούρνοι της γειτονιάς έκλεισαν ταυτόχρονα, για πρώτη φορά. «Την επόμενη ημέρα μία γυναίκα με ρώτησε στο δρόμο πού είναι ο κοντινότερος ανοιχτός. Μόνο ένας ''κακός'' έχει απομείνει», πρόσθεσε μιλώντας στην ιστοσελίδα The Local.
    Οι μπαγκέτες είναι τόσο σημαντικές στο Παρίσι, που πέρυσι το δημαρχείο είχε δημοσιεύσει έναν διαδικτυακό οδηγό για το πού μπορεί να βρει κανείς ανοιχτούς φούρνους!