ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τετάρτη 5 Αυγούστου 2015

Την Τετάρτη κλείνει ο πρώτος κύκλος διαπραγματεύσεων με τους 4 ιππότες της Αποκαλύψεως



Η ονομασία ‘’4 ιππότες της Αποκαλύψεως’’, δική μου.
ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΩΡΕΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ - ΤΑ «ΑΓΚΑΘΙΑ» ΤΗΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗΣ
    Στην τελική ευθεία μπαίνει ο πρώτος γύρος των συνομιλιών ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους 4 ιππότες της Αποκαλύψεως  για την οριστικοποίηση των όρων του νέου οικονομικού προγράμματος, ενώ όλα δείχνουν ότι το σενάριο της «ολικής συμφωνίας» για ψήφιση έως τις 20 Αυγούστου κρίνεται μέσα στο επόμενο 48ωρο.
    Ωστόσο, μέχρι τότε θα πρέπει να ξεπεραστούν μια σειρά εμποδίων και προαπαιτούμενων που απαιτούν οι δανειστές.
    Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτρη Μάρδα ότι «το υπουργείο Οικονομικών εργάζεται και ετοιμάζεται για επίτευξη συμφωνίας ως τις 20 Αυγούστου, όμως δεν αποκλείεται να υπάρξουν αποκλίσεις που θα απαιτήσουν προσαρμογές».
    Μια πρώτη σύνοψη των έως σήμερα διαπραγματεύσεων, με την ολοκλήρωση του α΄ κύκλου των συζητήσεων, θα υπάρξει αύριο Τετάρτη (05/07/2015), κατά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους 4 ιππότες της Αποκαλύψεως  .
    Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, θα έχει προηγηθεί σήμερα Τρίτη στις 13:30, η συνάντηση των δύο κυβερνητικών στελεχών με τους 4 ιππότες της Αποκαλύψεως  , με αντικείμενο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και το ΤΑΙΠΕΔ (πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων).
    Νωρίτερα στις 12:00 θα συζητηθούν, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, τα εργασιακά θέματα.
    Σημειώνεται ότι όλες οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στον χώρο διαμονής των 4 ιπποτών της Αποκαλύψεως  .
Τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης
    Για την επίτευξη της συμφωνίας οι 4 ιππότες της Αποκαλύψεως  ζητούν συγκεκριμένα μέτρα στη φορολογία, τις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό, αλλά και στην αγορά προϊόντων.
    Οι δημοσιονομικοί στόχοι θα αποτελέσουν το βαρόμετρο για μια σειρά ρυθμίσεων που ενδεχομένως αποφασιστούν, κυρίως σε ό,τι αφορά το ποσοστό των μειώσεων στους μισθούς του Δημοσίου με βάση το νέο μισθολόγιο, την κατάργηση της χαμηλής φορολογίας των αγροτών, για το εάν θα καταργηθεί η φοροαπαλλαγή στο αγροτικό πετρέλαιο, σε ποιους θα μειωθούν οι δόσεις της ρύθμισης οφειλών και το πότε θα μειωθεί το ακατάσχετο μισθών - συντάξεων.
    Χθες, οι 4 ιππότες της Αποκαλύψεως  είχαν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο από τον οποίο ζήτησαν την άμεση νομοθέτηση και εφαρμογή των αλλαγών σε ό,τι αφορά τις πρόωρες συντάξεις.
    Ωστόσο, ακόμα κι αν Ελλάδα και 4 ιππότες της Αποκαλύψεως  βρουν τη χρυσή τομή για αυτό το θέμα, μέσα στις επόμενες μέρες θα πρέπει να έχουν ξεπεραστεί και τα υπόλοιπα «αγκάθια» προτού κλείσει η συμφωνία.
    Συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση και οι 4 ιππότες της Αποκαλύψεως  πρέπει να συμφωνήσουν για τα εξής ζητήματα:
           Ποιους θα επιβαρύνει η νέα φορολογική κλίμακα που θα ψηφιστεί το φθινόπωρο και θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2016.
           Για την κατάργηση ή μείωση του αφορολόγητου της έκτακτης εισφοράς που μέχρι σήμερα ανέρχεται στις 12.000 ευρώ.
           Πόσο θα μειωθούν οι αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων με βάση το νέο μισθολόγιο.
           Πόσο και πότε θα καταργηθεί η χαμηλή φορολογία των αγροτών και το αν θα καταργηθεί από φέτος η φοροαπαλλαγή στο αγροτικό πετρέλαιο.
           Από ποιες κατηγορίες οφειλετών θα «ψαλιδιστούν» οι δόσεις της ρύθμισης οφειλών.
           Το χρονικό σημείο που θα μειωθεί το ακατάσχετο των μισθών και των συντάξεων.
           Πως θα οριστεί ο κατώτατος μισθός με βάση τις νέες συμβάσεις εργασίας.
           Το αν θα απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις.
           Το αν θα τεθούν περιορισμοί στην προκήρυξη απεργιών.