ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Στο αποκορύφωμα ο εκβιασμός του Ολλανδού: Μοντέλο Κύπρου και για την Ελλάδα



Εάν αυτό δεν είναι σαμποταζ, τότε τι είναι ?
‘’Στα ίσια’’ η Γερτρούδη Νταίζη Μπλούμ, λέει ‘’Πάρτε τις καταθέσεις σας από τις τράπεζες γιατί θα σας τις πάρουμε’’.
Λίγο αργά, γιατί όσοι είχαν, τα πήραν…
Για σενάριο Κύπρου και στην Ελλάδα, με επιβολή ελέγχων στη ροή κεφαλαίων, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος Grexit, μίλησε σήμερα, Τρίτη, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι το μόνο δυνατό σενάριο.  Εάν η Ελλάδα τον Ιούλιο δεν πληροί τις προϋποθέσεις της ΕΕ, τότε υπάρχουν και άλλα πιθανά σενάρια, ανέφερε ο πρόεδρος του Eurogroup σε δηλώσεις του στον ολλανδικό ειδησεογραφικό ραδιοφωνικό σταθμό BNR και έδωσε ως παράδειγμα την Κύπρο και τα μέτρα που ελήφθησαν στη δική της περίπτωση, όπως η επιβολή ελέγχων στις ροές κεφαλαίων, ο περιορισμός των αναλήψεων και η πιθανότητα «τραπεζικής αργίας», όπως συνέβη στην Κύπρο όπου έκλεισαν οι τράπεζες.
    Όσο συνεχίζονται οι συζητήσεις, το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα επιδεινώνεται, τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
    «Η ανάκαμψη της Ελλάδας πήγε εξαιρετικά καλά, αλλά λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας, θα υπάρξουν καθυστερήσεις. Πολιτική μου δέσμευση είναι να κρατήσω την Ευρωζώνη αλώβητη και να την ενισχύσω και σε αυτό θα επικεντρωθώ», τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ.
    Υποστήριξε, δε, ότι οι μεγαλύτερες περικοπές που ήταν να γίνουν στην ελληνική οικονομία έχουν ήδη γίνει. «Εχουν πρωτογενές πλεόνασμα, οπότε μπορούν να αρχίσουν να αποπληρώνουν τα δάνειά τους. Το σημαντικότερο θέμα είναι να κρατήσουμε τον προϋπολογισμό σε έλεγχο και να μην τον αφήσουμε να επιδεινωθεί», είπε.
    Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε επίσης ότι η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων και ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος παραμένουν μια σημαντική, αποκλειστική ευθύνη της Ελλάδας.
    Υπενθυμίζεται ότι μόλις το Σαββατοκύριακο το γερμανικό περιοδικό Spiegel δημοσίευσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο, Αγκ. Μέρκελ και Β. Σόιμπλε, μεταξύ των… ανορθόδοξων λύσεων που σκέφτονται για την Ελλάδα ώστε να μη βγει από το ευρώ, είναι και το… μοντέλο Κύπρου, Δηλαδή κούρεμα καταθέσεων.
    Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Spiegel, οι σύμβουλοι της καγκελαρίου έχουν εξετάσει την περίπτωση της Κύπρου πριν από δύο χρόνια. Αποτέλεσμα, τότε, της άρνησης της κυπριακής βουλής να ψηφίσει τα μέτρα λιτότητας, ήταν ένα τελεσίγραφο της ΕΚΤ και το κλείσιμο των τραπεζών στην Κύπρο για μερικές ημέρες.
    Στη γερμανική κυβέρνηση, έλεγε το δημοσίευμα, σκέφτονται μήπως είναι λύση ένα ανάλογο κούρεμα των καταθέσεων στην Ελλάδα.
To Brussels Group ξαναέγινε... τρόικα!
Του Τάσου Δασόπουλου
    «Τρόικα» ξαναέγινε χθες η Ομάδα των Βρυξελλών στέλνοντας στον κάλαθο των αχρήστων τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και επαναφέροντας στο τραπέζι την 5η αξιολόγηση του μνημονίου ζητώντας να ανασταλούν νομοσχέδια τα οποία είχε κάνει κατ αρχήν αποδεκτά.
    Η επιστολή Κοστέλλο με την οποία ζητούσε την ανάκληση των νομοσχεδίων για την ανθρωπιστική κρίση (κατ αρχήν) που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα και στη συνέχεια και της νέα ρύθμισης των 100 δόσεων, άναψε το φυτίλι της αντιπαράθεσης μεταξύ της Κυβέρνησης και των δανειστών .
    Μετά από διαδοχικές συσκέψεις η κυβέρνηση αντέδρασε αστραπιαία καταθέτοντας άμεσα και την ρύθμιση για τις 100 δόσεις με συνοπτικές διαδικασίες. Τη δικαιολογία έδωσε το γεγονός ότι και τα δύο νομοσχέδια βρίσκονταν στην πρόταση Βαρουφάκη που έφερε την συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου αλλά και στο πακέτο των 10 μεταρρυθμίσεων το οποίο έγινε αποδεκτό από το τελευταίο Eurogroup .
    Σε μια επίδειξη πυγμής οι δανειστές κατάφεραν την σύγκλιση της ομάδας των τεχνοκρατών της Ευρωμάδας επιχειρώντας να ελέγξουν την κατάσταση. Μάταια όμως αφού μετά από 45 λεπτά της ώρας οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι διαφωνούν .
    Άλλωστε η τάση να αναιρεθεί η συμφωνία του Φεβρουαρίου και να επιστρέψουμε στην 5η αξιολόγηση που είχε μείνει στη μέση είχε φανεί και από τις πρώτες ημέρες της διαπραγμάτευσης σε Βρυξέλλες και Αθήνα. Ωστόσο και τα δύο μέρη κρατούσαν χαμηλούς τόνους .
    Στις Βρυξέλλες το πακέτο μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση έμεινε στην άκρη και όλα ξεκίνησαν από μηδενική βάση . Η ομάδα άνοιξε άμεσα τα βιβλία του 2014 και του 2015 και ξεκίνησε από Αθήνα και Βρυξέλλες να κάνει αξιολόγηση «παλιού τύπου».
    Στο μεταξύ δεν έλειπαν δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων περί καθυστερήσεων από την ελληνική πλευρά η οποία κορυφώθηκαν χθες με τις δηλώσεις του Γερούν Νταϊσελμπλούμ o οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ απείλησε να εφαρμόσει και για την Ελλάδα την λύση της Κύπρου.
    Το περιβάλλον ηλεκτρίστηκε χθες απότομα λίγες μέρες πριν από την σύνοδο Κορυφής και την πενταμερή σύνοδο και περίπου μια εβδομάδα πριν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκεφθεί στο Βερολίνο την Άνγκελα Μέρκελ.
Η ΕΚΤ
    Ο επόμενος γύρος θα εκτυλιχθεί σήμερα στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΕΚΤ όπου θα επανεξεταστεί το ύψος της χρηματοδότησης των ελληνικών εμπορικών τραπεζών από το ELA. Ο περιορισμός της απελευθέρωσης κεφαλαίων και η εβδομαδιαία αξιολόγηση αναμένεται πως θα συνεχιστεί και αύριο.
    Βεβαίως δεν γεννάται λόγος για την επαναφορά της παρέκκλισης (waiver) για τα ομόλογα προκειμένου να γίνουν αποδεκτά ως εγγυήσεις για την παροχή της ρευστότητας. Μαζί αναμένεται να συνεχιστεί και η απαγόρευση της αύξησης της έκθεσης των ελληνικών τραπεζών σε βραχυπρόθεσμους τίτλους του δημοσίου.
    Ένα ακόμη μεγάλο θέμα της ημέρας θα είναι και η έκδοση εντόκων τρίμηνων για την άντληση 1 δισ. ευρώ που θα φτάσουν το 1,3 δισ. ευρώ μαζί με τις μη ανταγωνιστικές προσφορές από τους βασικούς διαπραγματευτές. Με τα χρήματα αυτά το δημόσιο θα καλύψει την αναχρηματοδότηση των εντόκων αξίας 1,6 δισ. ευρώ που λήγουν την Παρασκευή .
    Ο δραματικός αυτό ς μήνας κλείνει την ερχόμενη Παρασκευή 20 ημέρα κατά την οποία εκτός από τα έντοκα το δημόσιο θα πρέπει να αντιμετωπίσει και το τελευταίο μέρος της δόσης προς το ΔΝΤ που φτάνει τα 340 εκ ευρώ.