ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Οι Βρυξέλλες «παγώνουν» την πρόσβαση στα 25 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ



Είναι δεδομένο, ότι θα πιέσουν από όπου και όπως μπορούν. Οι ‘’φίλοι’’ μας και …’’εταίροι’’ μας….
    Στερεύει από τη μεγαλύτερη χρηματοδοτική της πηγή η οικονομία, καθώς η Ελλάδα για άγνωστο χρονικό διάστημα δεν θα έχει πρόσβαση στα κοινοτικά ταμεία, για πρώτη φορά από το 1981.
    Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, οι κοινοτικές υπηρεσίες ενημέρωσαν ατύπως την Αθήνα ότι «παγώνει» η πρόσβαση σε περίπου 25 δισ. ευρώ, επικαλούμενες την ανάγκη εξέτασης τεχνικών λεπτομερειών στη δομή και στη συγκρότηση των νέων διαχειριστικών αρχών του Επιχειρησιακού Προγράμματος.
    Σύμφωνα με την εφημερίδα, από την πρώτη εβδομάδα εκλογής της νέας κυβέρνησης άρχισαν να φτάνουν αρνητικά μηνύματα τα οποία μετέδιδαν ότι οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να εξετάσουν σε συστημική βάση τις οργανωτικές δομές του νέου ΕΣΠΑ.
    «Πυρήνας» των ενστάσεων είναι μια ήσσονος σημασία λεπτομέρεια. Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι το 2011, έπειτα από έλεγχο της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου για λογαριασμό της Κομισιόν, κατεγράφησαν κάποιες οργανωτικές και λειτουργικές αστοχίες στις δομές του ΕΣΠΑ, που παρουσίαζαν αρρυθμίες.
    Ωστόσο, έπειτα από διορθώσεις από την ελληνική πλευρά που έφτασαν το 90% των παρατηρήσεων των κοινοτικών υπηρεσιών, το σύστημα του ΕΣΠΑ συνέχισε να δουλεύει με τη γνωστή μορφή του ώς και το 2015 χωρίς ποτέ οι Βρυξέλλες να θέσουν εκ νέου οποιοδήποτε ζήτημα.