ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Independent: Είναι αναπόφευκτο για την Ελλάδα να επιστρέψει στη δραχμή.



    Το κεντρικό άρθρο της βρετανικής εφημερίδας Independent είναι αφιερωμένο στην Ελλάδα. Τις τελευταίες ημέρες κάτι τέτοιο δεν συνιστά είδηση, καθώς όλα τα ξένα Μέσα ενδιαφέρονται με τη μέγιστη ένταση για την ελληνική περίπτωση.
    Μόνο που σε αυτό το άρθρο, για πρώτη φορά μια εφημερίδα που δεν έχει έδρα το Βερολίνο αποφασίζει να μιλήσει ανοιχτά για το πιθανολογούμενο Grexit και συνακόλουθα να πάρει θέση. Το editorial της εφημερίδας έχει τίτλο: «Η ελληνική έξοδος από το ευρώ θα έχει παγκόσμιες επιπτώσεις, αλλά πλέον είναι αναπόφευκτη».
    Το ευρώ θα γίνει εθνικό νόμισμα της Γερμανίας, των Κάτω Χωρών, του Λουξεμβούργου και της Φινλανδίας, υποστηρίζει η Independent
    Σημειώνει μεταξύ άλλων: «Αν αυτό που χρειαζόταν η Ευρωζώνη για να επανέλθει στη σταθερότητα ήταν να φύγουν οι Έλληνες, τότε θα είχε συμβεί μέχρι τώρα. Πράγματι, οι διαδοχικές ελληνικές κρίσεις χρέους παράσχουν κάθε ευκαιρία, μην πούμε και κίνητρο, στους Γερμανούς -τον ταμία και την κυρίαρχη φωνή του ευρώ- να ωθήσουν την Αθήνα στην έξοδο. Αντ' αυτού, με αξιοθαύμαστη προσήλωση στην ευρωπαϊκή ενότητα, ο Γερμανός φορολογούμενος καταβάλει και επιδοτεί τα προγράμματα διάσωσης της Ελλάδας».
Γερμανικός ιδεαλισμός
    Μέχρι πότε θα συμβαίνει αυτό; Η εφημερίδα σημειώνει: «Υπάρχει η υποψία ότι ο γερμανικός ιδεαλισμός και γενναιοδωρία δεν συνδυάζονται με την ελληνική αποφασιστικότητα και αυτοθυσία. Στην πραγματικότητα περισσότερο κυριαρχεί η καχυποψία. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί κάλλιστα να θριαμβεύσει στις εκλογές, αλλά αυτό θα σημάνει την αθέτηση των συμφωνιών με την Τρόικα ακόμη και αν έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί. Αυτό το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό για την Ελλάδα, καθώς θα αποκτήσει μια ακόμη χειρότερη φήμη για την ικανότητά της να εγγυάται τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Όλα αυτά θα οδηγήσουν σύντομα σε έξοδο από το ευρώ, επιστροφή στην υποτιμημένη δραχμή και ραγδαία αύξηση του χρέους σε σημείο χειρότερο από σήμερα. Η χρεοκοπία θα είναι πλέον η μόνη λύση, καθώς ουδείς θα δανείζει την Ελλάδα. Ο ελληνικός λαός θα υποφέρει οικτρά, περισσότερο από όσο υποφέρει τώρα».
Συνολικές επιπτώσεις 
    Αυτή η δραματική εξέλιξη θα έχει επιπτώσεις και στο γενικό οικονομικό κλίμα. Γράφει το editorial της Independent: «Μια τέτοια τροπή θα είναι καταστροφική για το σύνολο της Ευρωζώνης, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα λόγω ''μετάδοσης''. Ο πανικός, συχνά και με παράλογο τρόπο, απλώνεται από τράπεζα σε τράπεζα, από τις τράπεζες στις χώρες και από μια χώρα σε άλλη. Κάτι τέτοιο συμβαίνει και τώρα με το ευρώ να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, σε αντίθετη σχέση με τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στα γκάλοπ».
    Το ντόμινο των εξελίξεων, σύμφωνα με την ανάλυση της εφημερίδας, περιλαμβάνει την πτώση της τιμής του πετρελαίου, τον αποπληθωρισμό (στο στυλ της Ιαπωνίας) και το ελληνικό ζήτημα. Η κρίση ενδέχεται να μην τελειώσει μέχρι να φτάσει στη Γαλλία. Σε αυτή την περίπτωση το ευρώ θα γίνει εθνικό νόμισμα της Γερμανίας, των Κάτω Χωρών, του Λουξεμβούργου και της Φινλανδίας. Η Ευρώπη θα ολισθήσει σε ύφεση».
Η δραχμή
    Για να έρθει το προκείμενο ζήτημα του Grexit ως μια λυτρωτική και συνάμα αιχμηρή λύση. Επισημαίνει η εφημερίδα: «Παρά τη ζημιά που θα προκαλέσει, πολλές κυβερνήσεις πρέπει μέσα τους να αναρωτιούνται μήπως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι απλά αναπόφευκτη από τη στιγμή που η ελληνική αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ολάντ ότι οι Έλληνες είναι ελεύθεροι να αποφασίσουν για τη μοίρα τους δείχνει ότι η υπομονή των ηγετών της Ευρωζώνης εξαντλείται. Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης πρέπει να γίνουν τώρα, δεδομένου πως έχουν διατυπωθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων κρίσεων. Τεράστια ποσά θα πρέπει να διατεθούν στην Πορτογαλία και στην Ισπανία με τους G20 και το ΔΝΤ να σκέκονται στο πλευρό της ΕΚΤ. Η επανεισαγωγή της δραχμής θα πρέπει να διευθετηθεί και να προχωρήσει γρήγορα. Η ''απονομισματοποίηση'' του ελληνικού νομίσματος και των τραπεζογραμματίων σε ευρώ θα έχει συμβολικό χαρακτήρα μεν, ισχυρό δε. Η Ελλάδα ακολούθως θα χρειαστεί οικονομική βοήθεια».
    Για να καταλήξει: «Το Grexit θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις και σαφώς πιο δραματικές από αυτές που βιώσαμε από το 2007 και μετά. Θα χτυπήσει την ευρωπαϊκή ανάπτυξη και σαφώς αυτή της Μ. Βρετανίας. Η Ελλάδα είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα, άσχετα με το τι μπορεί να πιστεύει ο ΣΥΡΙΖΑ».