ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Εννέα μικρά «διαμάντια» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης



του Γιώργου Κόκουβα
    Πολιτιστικές ξεναγήσεις και νόστιμες γωνιές. Μπουγάδες τέχνης και ζεστά σαλόνια για… πλέξιμο. Όμορφα νεοκλασικά που ξαναπαίρνουν ζωή και αυτόματοι πωλητές φρέσκου γάλακτος. Όλα αυτά κι ακόμη περισσότερα μικρά «μυστικά» σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε στην καρδιά της Θεσσαλονίκης.

Κουμπί: Ξέρεις από πλέξιμο;
    Fair trade καφές, βιολογικό κρασί, χειροποίητα κεράσματα μαζί με ραπτομηχανές, κουβάρια και χρωματιστά χαρτιά. Αυτό είναι το σκηνικό στο μικρό, ζεστό στέκι του Κουμπιού (Πελοποννήσου 2, τηλ: 2316008219) στην περιοχή της Ολύμπου. Σε αυτόν τον vintage χώρο συναντιούνται όσοι αγαπούν τις χειροτεχνίες, την επαναχρησιμοποίηση υλικών και την δημιουργία πλεκτών ή άλλων χειροτεχνιών για δώρα, με τα όμορφα craft kits και με τη βοήθεια των σεμιναρίων που οργανώνονται.
Θες Γάλα: ΑΤΜ… γάλακτος
    Μια ιδέα που ξεκίνησε στη Θεσσαλία, έφτασε πλέον και στη Θεσσαλονίκη: Ο συνεταιρισμός ΘΕΣγάλα (παραγωγοί γάλακτος Θεσσαλίας) δημιούργησε αυτόματους πωλητές γάλακτος που τοποθετήθηκαν για αρχή σε εννιά καίρια σημεία της πόλης (Σβώλου, Αγίου Δημητρίου, Καλαμαριά, Άνω Τούμπα, Αμπελόκηποι, Νεάπολη, Κάτω Τούμπα, Παπαναστασίου και Θεαγένειο). Εκεί, μπορεί ο καθένας να προμηθευτεί ολόφρεσκο γάλα υψηλής ποιότητας 24 ώρες το 24ωρο, πλήρες ή ελαφρύ. Τις εργάσιμες ώρες υπάρχουν εκεί και άνθρωποι του συνεταιρισμού, οι οποίοι βοηθούν τους καταναλωτές που δεν γνωρίζουν ακόμη το concept. Οι τιμές είναι ανταγωνιστικότατες – 1€ ανά λίτρο με την προπληρωμένη κάρτα που διατίθεται.  
Γραμμή 50: Γνωρίζοντας την πόλη… on board
    Μπροστά από το Βασιλικό Θέατρο στο παραλιακό μέτωπο, ξεκινά τα δρομολόγιά του καθημερινά το λεωφορείο 50, η «πολιτιστική γραμμή» που ακολουθεί την πιο ενδιαφέρουσα διαδρομή: Αυτή που περνά από τα σημαντικότερα (αν και άγνωστα στους πολλούς) αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης. Το εισιτήριο στοιχίζει μόλις 2€, ισχύει για όλη την ημέρα, και μπορείτε να κατεβείτε και να ανεβείτε και πάλι σε οποιαδήποτε από τις 15 στάσεις του, από τον Λευκό Πύργο ως την Άνω Πόλη και το Επταπύργιο, στα Κάστρα. Στο λεωφορείο υπάρχει ξεναγός καθώς και ηχογραφημένες πληροφορίες για την ιστορία των μνημείων.
Ο Κήπος: Γευστικό μυστικό στην Άνω Πόλη
    Η πιο όμορφη αυλή της πόλης βρίσκεται κρυμμένη κάπου στις νοσταλγικές γειτονιές της Άνω Πόλης, κάτω από το πολύβουο Τσινάρι. Στο 23 της οδού Δημ. Πολιορκητή θα βρείτε ένα ιστορικό κτίριο με έναν εσωτερικό κήπο γεμάτο κυπαρίσσια, καρυδιές, συκιές, αναρριχόμενα και νυχτολούλουδα, καθώς και ένα εξωτερικό τζάκι. Το φαγητό κινείται σε έθνικ μονοπάτια, και περιλαμβάνει από ελληνικές ως μεξικάνικες λιχουδιές, ιδανική μεζεδοσυνοδεία για κρασάκι.

Tabya: Βινύλιο και συμπάθεια
    Πανέμορφο και νοσταλγικό, το νεοκλασικό σπίτι απέναντι από την Πανεπιστημιούπολη του ΑΠΘ μεταμορφώθηκε από μια παρέα σε πολυχώρο που αξίζει να ανακαλύψετε. Από το πηγάδι της αυλής και τα οχυρώματα μέχρι την βιβλιοθήκη, την αίθουσα βινυλίου (όπου μπορείτε να ακούσετε αλλά και να αγοράσετε φθηνούς δίσκους) και το café όπου θα απολαύσετε και μεζέδες από κρητικούς και μακεδόνες παραγωγούς, κάθε λεπτομέρεια του χώρου αποπνέει γοητεία. Εδώ (Μελενίκου 14Γ, τηλ:2311242522) θα φιλοξενούνται σύντομα και bazaar, παρουσιάσεις δίσκων και θεατρικές performances.

«Βγάζουμε τα άπλυτά μας στη φόρα»: Μπουγάδα τέχνης
    Μια μπουγάδα σύγχρονης τέχνης έχει απλωθεί τον τελευταίο μήνα σε ένα δρομάκι της πόλης. Ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης κάλεσε τους φοιτητές των Σχολών Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης και της Φλώρινας να συμμετάσχουν στη δράση, ζωγραφίζοντας ένα δικό τους έργο τέχνης σε σεντόνι. Τα σεντόνια-καμβάδες απλώθηκαν σε όλο το μήκος της οδού Γρηγορίου Παλαμά, ζωντανεύοντας με τέχνη το κέντρο και δίνοντας νέα πνοή στους γύρω εμπορικούς δρόμους.

Loco bus: Ένα λεωφορείο γεμάτο λιχουδιές
    Η ομάδα του αγαπημένου μεξικάνικου εστιατορίου της πόλης, του El Burrito, παρουσίασε μια νέα ιδέα στην πόλη: Ένα ρετρό έθνικ μεζεδοπωλείο στημένο γύρω από το ‘50s λεωφορείο το οποίο φιγουράρει στο κέντρο του χώρου (Κομνηνών 3, τηλ: 2310224433). Καθίστε στα τραπεζάκια μέσα στο λεωφορείο ή έξω από αυτό και δοκιμάστε tapas, pintxos, pizza, tortillas, λουκάνικο chorizo και δροσερά κοκτέιλπερί τα 15-20€ κατ’ άτομο.

Μάγειρες και Cazzarola: Φαγάκι με συνείδηση
    Δύο εστιατόρια-μπουφέδες με μοντέρνο minimal design, πάμφθηνο μαγειρευτό φαγητό και κοινωνική συνείδηση άνοιξαν τις πόρτες τους στο κέντρο. Οι Μάγειρες (Βασιλέως Ηρακλείου 42, τηλ: 2310272379) και η Cazzarola (Παύλου Μελά 15, τηλ: 2310242999) προσφέρουν καθημερινά μεγάλη επιλογή λαχταριστών μαγειρευτών, σαλατών και γλυκών σε τιμές από 7€ για πλήρες γεύμα (ελεύθερη επιλογή από σαλάτα, κυρίως πιάτο, γλυκό και μπύρα, κρασί ή αναψυκτικό). Όλοι οι εργαζόμενοι στα δύο μαγειρεία προέρχονται από κοινωνικά ευαίσθητες ομάδες (άνεργοι, κακοποιημένες γυναίκες κλπ).

Paraty: Σαν στο σπίτι σας στα Λαδάδικα
    Καλαίσθητο και ζεστό, το Paraty (Πίνδου 8, Λαδάδικα, τηλ: 2310522403) είναι ένα ολοκαίνουριο multispace στα Λαδάδικα με διακόσμηση που κερδίζει τις εντυπώσεις: Ένα πιάνο αντί για πάσο, σκαλοπάτια διαμορφωμένα σαν ράχες γνωστών βιβλίων, τραπέζια-σκακιέρες και αρτ ντεκό σαλόνια είναι το σκηνικό στο οποίο μπορείτε να απολαύσετε lives με μουσικές του κόσμου, καφέ, εκλεκτό κρασί, σνακ και ιδιαίτερα κοκτέιλ. Σχεδόν κάθε εβδομάδα θα βρείτε και κάποια θεματική βραδιά – από cocktail nights ή ακροβατικά shows μέχρι techblog events και live σαξόφωνου.