ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2015

Η εξίσωση του εκλογικού νόμου



    Στην τελική ευθεία βρίσκονται τα κόμματα για την τελική μάχη της κάλπης στις 25 Ιανουαρίου και μετά τις πρώτες δημοσκοπήσεις έχει ανοίξει η συζήτηση για τις πιθανές συνεργασίες της επόμενης μέρας, προκειμένου να διαμορφωθεί μια κυβέρνηση συνεργασίας.
    Πόσο πιθανό είναι όμως ένα σενάριο αυτοδύναμης κυβέρνησης; Η δύσκολη εξίσωση του εκλογικού νόμου προβλέπει ότι η κατάκτηση της αυτοδυναμίας εξαρτάται ουσιαστικά από δύο σημαντικούς παράγοντες. Τα δύο «κλειδιά» για την αυτοδυναμία αφορούν το ποσοστό του πρώτου κόμματος σε σχέση με το ποσοστό των κομμάτων που παραμένουν εκτός Βουλής.
    Η κατάκτηση της αυτοδυναμίας δεν έχει σχέση ούτε με τη διαφορά του πρώτου από το δεύτερο κόμμα ούτε με τα ποσοστά που θα λάβουν τα μικρότερα κόμματα. Συγκεκριμένα εάν το πρώτο κόμμα λάβει 38,4% και τα κόμματα εκτός Βουλής είναι περίπου στο 5%, τότε σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αυτό ισχύει ακόμα και στην περίπτωση που το πρώτο κόμμα εκλεγεί με διαφορά μίας ψήφου από το δεύτερο κόμμα.
    Ο εκλογικός νόμος προβλέπει ότι αυτοδυναμία μπορεί να κατακτήσει ένα κόμμα με 35,6%, αλλά θα μπορούσε να λάβει παραπάνω από το 50%+1 των βουλευτών για τον σχηματισμό κυβέρνησης, μόνο εάν παραμένουν εκτός Βουλής κόμματα τα οποία να αθροίζουν 12%.
    Οσο αυξάνεται το ποσοστό του κόμματος από το μίνιμουμ του 35,6%, τόσο θα πρέπει να μειώνεται και το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής από το 12% που είναι το ταβάνι. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκλογές του 2012 μόλις το 6% των κομμάτων έμειναν εκτός Βουλής.
    Με βάση την κατάταξη των κομμάτων στην έρευνα της GPO, που δημοσιεύτηκε στο MEGA, έγινε επεξεργασία τεσσάρων εκλογικών σεναρίων, εκ των οποίων τα δύο καταγράφουν αποτελέσματα που δίνουν κυβερνήσεις συνεργασίας και τα υπόλοιπα δύο δίνουν αυτοδυναμία.
    Σημαντικό ρόλο στην αποτύπωση των τελικών συσχετισμών διαδραματίζει το ποσοστό που λαμβάνουν οι ΑΝΕΛ και το Κίνημα του Γ. Παπανδρέου καθώς -πάντα στη βάση της ανάλυσης των δημοσκοπικών δεδομένων της GPO- η είσοδός τους ή μη στη Βουλή θα επηρεάσει σημαντικά την τελική έκβαση για τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης από το πρώτο κόμμα. Υπενθυμίζεται ότι το γκάλοπ της GPO έδινε για την πρόθεση ψήφου: ΣΥΡΙΖΑ 28,5%, ΝΔ 25,3%,ΠΟΤΑΜΙ 5,8%, ΚΚΕ 5,7%, ΧΑ 5,4% ΠΑΣΟΚ 5,0%, ΑΝΕΛ 2,7%, Κίνημα 2,6%, ΛΑΟΣ 2,0% ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,0%, Αλλο Κόμμα 2,0%, Ακυρο, Λευκό 0,9%, Αναποφάσιστοι 13,1%.
    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της GPO, Τ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο «Εθνος» σημειώνει για τα σενάρια της αυτοδυναμίας: «Με τα τωρινά δημοσκοπικά δεδομένα η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος είναι ασφαλώς δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη λόγω του εκλογικού νόμου.
    Φαίνεται ότι ορισμένα κόμματα θα έχουν οριακό αποτέλεσμα ως προς το εάν θα μπουν ή όχι στη Βουλή και θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας που θα διευκολύνει ή θα δυσκολέψει την αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στο μικροσκόπιο
    Στο μικροσκόπιο των κομμάτων έχουν τεθεί οι δημοσκοπήσεις και τα επιτελεία αναλύουν τα δεδομένα των μετρήσεων κοινής γνώμης. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι το κόμμα τους θα μπορούσε να κατακτήσει ακόμα και την αυτοδυναμία υπό προϋποθέσεις, καθώς έχει προβάδισμα από τη ΝΔ στις πρώτες δημοσκοπήσεις, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα και ένας σημαντικός αριθμός επιστημόνων που αναλύουν τα δεδομένα των μετρήσεων κοινής γνώμης υποστηρίζουν ότι βάσει των δημοσκοπικών δεδομένων δεν είναι πιθανό το σενάριο της αυτοδυναμίας.
    Το ΠΑΣΟΚ εκτιμά ότι έχει παρέλθει η περίοδος των αυτοδυναμιών και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και πρώτος στην πρόθεση ψήφου, είναι πολύ μακριά από το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας και επικαλούνται τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων που αναφέρουν ότι έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών στις μονοκομματικές κυβερνήσεις.
ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι κοντά
Γράφει ο Κώστας Πουλάκης, Μαθηματικός, μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, υπεύθυνος για τις δημοσκοπήσεις & υποψήφιος βουλευτής στη Β' Αθήνας
    Είναι σαφές ότι το κεντρικό διακύβευμα των εκλογών δεν είναι ο νικητής, αλλά το κατά πόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ώστε να υλοποιήσει το πρόγραμμά του και να διεξαγάγει αποτελεσματικά τη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους εταίρους για το ζήτημα του χρέους.
    Από όλες τις δημοσκοπήσεις από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα προκύπτει σαφώς ότι το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει παγιωθεί αριθμητικά και ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι κοντά. Σε πολιτικό δε επίπεδο, όλα τα λεγόμενα «ποιοτικά» στοιχεία ενισχύουν την πεποίθηση αυτή. Η σαφής υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την ικανότητά του να διαχειριστεί όλα τα κρίσιμα ζητήματα (ανθρωπιστική κρίση, κοινωνική πολιτική, διαπραγμάτευση για το χρέος, οικονομική ανασυγκρότηση, διαφάνεια, δημοκρατία) σε συνδυασμό με την περιορισμένη απήχηση της στρατηγικής του φόβου που έχει επιλέξει η ΝΔ, την απαισιοδοξία και την ταύτιση της κυβέρνησης ΝΔ με νέα μέτρα, αυξάνει σημαντικά τις ευνοϊκές υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ δυνατότητες.
    Αλλωστε, το στοιχείο που κυριαρχεί είναι αυτό της αλλαγής πορείας, του νέου, της ρήξης όχι μόνο με τη μνημονιακή πολιτική λιτότητας, αλλά και με το παλιό διεφθαρμένο και αυταρχικό καθεστώς. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πολίτες που εκφράζουν τη διάθεση να δώσουν μία πρώτη ευκαιρία στην Αριστερά είναι σαφώς περισσότεροι από εκείνους που προτιμούν την επανεκλογή Σαμαρά. Είναι αυτοί οι πολίτες που θα δώσουν στον ΣΥΡΙΖΑ την πλειοψηφία. Γι' αυτό και τις επόμενες δύο εβδομάδες ο ΣΥΡΙΖΑ θα εργαστεί ώστε να φτάσει παντού το πρόγραμμά του. Ενα πρόγραμμα ανατροπής, ελπίδας και αξιοπρέπειας.
Δύο οι επιλογές στις πιο κρίσιμες εκλογές
Γράφει ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΠΑΜΙΜΙΚΟΣ, Γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ
    Στις πιο κρίσιμες εκλογές της Μεταπολιτευτικής περιόδου, οι επιλογές είναι δύο: Από τη μια οι κάλπικες υποσχέσεις που δεν γίνονται κι αν γίνονταν θα προκαλούσαν σοβαρούς κινδύνους. Και η θολούρα, η αβεβαιότητα, ο νοσηρός κρατικισμός του χρεοκοπημένου παρελθόντος, που βύθισε τη χώρα στην περιπέτεια.
     την άλλη είναι η επιλογή της κοινής λογικής, του μέτρου και του Μεταρρυθμιστικού Κέντρου, που εκφράζει η Νέα Δημοκρατία. Είναι η επιλογή των ανθρώπων που θέλουν την Ελλάδα στον πυρήνα της Ευρώπης, που πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις για να βελτιωθούν τα πράγματα, στο κράτος, την αγορά και τους θεσμούς, έτσι ώστε να δουλέψουν, να δημιουργήσουν, να προκόψουν, να γίνει καλύτερη η ζωή όλων.
    Περιθώρια για «τρίτες», για «ουδέτερες», για «ανέξοδες» ψήφους, δεν υπάρχουν. Στις κρίσιμες αυτές περιστάσεις καμία ψήφος να μην πάει χαμένη.
    Οι πολίτες έχουν να επιλέξουν αν θα πάμε με σιγουριά σ' ένα καλύτερο μέλλον ή θα γυρίσουμε πίσω. Και μπροστά στην κάλπη η επιλογή είναι να μην πάνε χαμένες οι θυσίες που κάναμε, αλλά να κερδίσουμε το μέλλον.
Κυβερνήσεις συνεργασίας. Καθοριστική η τρίτη θέση
Γράφει ο Πάνος Κολιαστάσης, Ο Πάνος Κολιαστάσης είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης στο Queen Mary - University of London, μέλος της Εκλογικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Παράταξη
    Από τις πρώτες δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί προβάδισμα έναντι της ΝΔ. Παραμένει, όμως, μακριά από την αυτοδυναμία. Ο λόγος είναι ότι η εμπειρία της κρίσης έχει κλονίσει βαθιά την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στις μονοκομματικές κυβερνήσεις. Κανείς πλέον δεν μπορεί μόνος του.
    Είναι χαρακτηριστικό ότι έξι στους δέκα πολίτες, σύμφωνα με τα γκάλοπ, προτιμούν τις κυβερνήσεις συνεργασίας. Υπό αυτήν την έννοια είναι πολύ κρίσιμο ποιο κόμμα θα κατακτήσει την 3η θέση. Το ΠΑΣΟΚ, παρά την πίεση που δέχτηκε λόγω του κόμματος Παπανδρέου, άντεξε και διεκδικεί την τρίτη θέση ως ο πιο αξιόπιστος εγγυητής της εθνικής σταθερότητας.
    Λαμβάνοντας την τρίτη διερευνητική εντολή θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία θα ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση για την έξοδο από το Μνημόνιο και θα υλοποιήσει τη μετάβαση στην επόμενη φάση της προληπτικής γραμμής στήριξης, που είναι απαραίτητη, μεταξύ άλλων, για την επιτάχυνση της οικονομικής ανάπτυξης.