ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Ο Μαντέλης επιστρέφει 230.000 ευρώ για να γλιτώσει τη φυλακή



Της Άννας Κανδύλη
    Δήλωση επιστροφής των χρημάτων που κατηγορείται ότι έλαβε ως μίζα από τα «μαύρα» ταμεία της Siemens, έκανε ο Τάσος Μαντέλης. Ο πρώην υπουργός μεταφορών που δικάζεται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και δωροδοκία, είναι το πρώτο πολιτικό πρόσωπο που κάνει χρήση του νέου νόμου βάση του οποίου εάν ένας κατηγορούμενος ακόμα και στο στάδιο της δίκης επιστρέψει το ποσό που φέρεται να ζημίωσε το δημόσιο, τυγχάνει ευνοϊκής ποινικής μεταχείρισης.
    Ο κ. Μαντέλης όπως έχει παραδεχτεί έλαβε 450.000 γερμανικά μάρκα από την εταιρία, υποστηρίζοντας όμως ότι ήταν χορηγία για την προεκλογική του καμπάνια και όχι μίζα για να προωθήσει τη σύμβαση 8002 του 1997 για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ.
    Συγκεκριμένα, χθες ο πρώην υπουργός με αίτημα του προς τον εισαγγελέα της έδρας Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο, το οποίο συνυπογράφουν ο κουμπάρος και συγκατηγορούμενος του Γ.Τσουγκράνης καθώς και η κόρη του (δεν είναι κατηγορούμενη αλλά συνδικαιούχος σε λογαριασμό που μπήκαν τα επίδικα χρήματα) αναφέρει ότι σύμφωνα με το βούλευμα του αποδίδεται να έχει απαιτήσει ως δωροδοκία 450.000 μάρκα (230.000 ευρώ).
    Ήδη, όπως λέει, του έχει δεσμευθεί λογαριασμός με 174.000 ευρώ. Δηλώνει λοιπόν πως προσφέρει άλλες 56.000 ευρώ τα οποία κατέθεσε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Κατόπιν αυτού και βάση του νόμου που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο του 2014 ζητεί ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση.
Ο Νόμος
    Ο νόμος που επικαλείται ο κ.Μαντέλης και ψηφίστηκε τον προηγούμενο μήνα, προβλέπει σημαντική μείωση ποινών αν εξαλειφθεί η ζημία του δημοσίου. Ωστόσο, εξαιρεί νυν και πρώην κρατικούς αξιωματούχους όπως υπουργούς, πρώην υπουργούς, γενικούς γραμματείς κλπ.
    Όμως σύμφωνα με δικαστικές πηγές κατ αρχήν αυτό είναι θέμα ερμηνείας από το δικαστήριο και κατά δεύτερον δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψη μια τέτοια κίνηση από την πλευρά των κατηγορούμενων στην δικαστική απόφαση.
    Πάντως ο νόμος αναφέρει ότι σε περίπτωση αποκατάστασης της ζημίας η ποινή εν προκειμένω που έχει οροφή τα 20 χρόνια μπορεί να πέσει ακόμα και στα 3 χρόνια. Ενώ για τους υπόλοιπους κατηγορούμενους εφόσον συμφωνήσουν με το αίτημα του κ.Μαντέλη και οι οποίοι αντιμετωπίζουν ως και ισόβια, μειώνεται μέχρι τα 15 χρόνια.