ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Αναδρομικά μερίσματος ΜΤΣ και συνυπολογισμός τους στη σύνταξη.



Αριθμ. Πρωτ. 43/2014        
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ   ΥΠ'  ΑΡΙΘ.  49
 Αθήνα, 25 Νοε. 2014
     Με αφορμή την επιστολή της ΠΟΣ προς το ΜΤΣ, που αφορούσε στο συνυπολογισμό στη σύνταξη της τελευταίας μείωσης του μερίσματος έτους 2014, πραγματοποιήθηκε στο ΜΤΣ την Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014 συνάντηση με τη συμμετοχή του Προέδρου, του Γενικού Διευθυντού και του αρμόδιου χειριστή του θέματος εκ μέρους του Μετοχικού Ταμείου και των Προέδρου και Ταμία εκ της Ομοσπονδίας.
        Με την από 17 Νοε. 2014 επιστολή μας , ενημερώσαμε το ΜΤΣ ότι, αναλύοντας το μηνιαίο ενημερωτικό σημείωμα σύνταξης που εκδίδεται από την ΗΔΙΚΑ ΑΕ, διαπιστώσαμε ότι η μείωση που έχει περιληφθεί για το μέρισμα του ΜΤΣ είναι 4,1% αντί του ορθού 12,3%, οπότε το ακαθάριστο ποσό είναι μεγαλύτερο από το πραγματικό. Αντίστοιχη περίπτωση υπάρχει και στον ΕΚΟΕΜΣ. Συνέπεια αυτού είναι να υπολογίζεται μεγαλύτερο ύψος ακαθάριστου ποσού μερίσματος, που προστιθέμενο στη σύνταξη, αυξάνει το ποσό επί του οποίου υπολογίζεται η μείωση σύμφωνα με το Ν.4093/2012 (5-10-15-20%) και προφανώς σε κάποιους να τους αλλάζει και κατηγορία επί το δυσμενέστερο, με τελικό αποτέλεσμα να αυξάνει η αντίστοιχη μείωση και κατ' επέκταση να μειώνονται η σύνταξη, το μέρισμα και το βοήθημα του ΕΚΟΕΜΣ. Για επιβεβαίωση των ισχυρισμών μας, παρατέθηκαν συγκεκριμένα δείγματα εξομοίωσης, με βάση ηλεκτρονική εφαρμογή υπολογισμού της σύνταξης, όπου διαπιστώνεται επιπλέον μείωση της σύνταξης κατά 16 ευρώ και των λοιπών (ΜΤΣ-ΕΚΟΕΜΣ) κατά 7 ευρώ.
          Ο Πρόεδρος και ο Γ. Δντής του ΜΤΣ, αφού μας επέδωσαν την απάντηση ,μας ενημέρωσαν για την προβλεπόμενη διαδικασία ενημέρωσης της ΗΔΙΚΑ ΑΕ από το ΜΤΣ. Συγκεκριμένα διαβίβασαν τα ακαθάριστα ποσά μόνο με τη μείωση του μερίσματος κατά 4,1% και ξεχωριστά τα αναδρομικά. Κοινή διαπίστωση ήταν ότι πράγματι η διαδικασία που ακολουθήθηκε, επηρέασε επί το δυσμενέστερο τη σύνταξη. Ακολούθως μας ενημέρωσαν για την παρούσα οικονομική κατάσταση, τις προοπτικές και τις ενέργειες που γίνονται από πλευράς ΜΤΣ για βελτίωση της βιωσιμότητάς του.
           Σε ότι αφορά το ερώτημά μας περί επαναφοράς της τιμής μεριδίου του μερίσματος στα επίπεδα του έτους 2013 (5,1999 €), που στηρίχτηκε σε σχετική ανακοίνωση του ΜΤΣ (7/8/2014), η απάντηση ήταν ότι «εξαρτάται αποκλειστικά από το οικονομικό αποτέλεσμα κάθε έτους και τη δυνατότητα ταμειακής κάλυψης». Το ΜΤΣ εκτιμά ότι από 1/1/2015 η τιμή μεριδίου θα επανέλθει στο επίπεδο έτους 2014 ήτοι των 4,9865 €, δηλαδή θα σταματήσει η αναδρομική παρακράτηση. Επίσης από 1-1-2015 θα παρέχεται στους μερισματούχους η δυνατότητα ηλεκτρονικής πληροφόρησης επί του καταβαλλόμενου στον καθένα ατομικά του μερίσματος και τις κρατήσεις επ' αυτού.
            Τέλος αναπτύχθηκαν οι προτάσεις αλλά και πρωτοβουλίες της ΠΟΣ που έχουν αναληφθεί, για θέματα αρμοδιότητας ΜΤΣ. Θεωρούμε ότι ήταν μια χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση, δηλώσαμε δε τη διάθεσή μας για περαιτέρω συνεργασία όπου απαιτηθεί. Ο Πρόεδρος του ΜΤΣ επεσήμανε ότι επιθυμούν τη συνεργασία μας, διότι θεωρούν ότι μπορούμε να συνδράμουμε θετικά σε θέματα ΜΤΣ.


1o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΑΝΑΛΥΣΕΩΝ



Το έστειλε ο Γεώργιος Σιδερής
    Η πρώτη εκδήλωση της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων (ΑΣΑ) που έλαβε χώρα την Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014, στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη από κάθε πλευρά. Τόσο από την άποψη των εισηγήσεων, οι οποίες ήταν συνοπτικές και ουσιαστικές και έδωσαν την εικόνα ενός συγκροτημένου φορέα, με υψηλού επιστημονικού επιπέδου μέλη, όσο από την άποψη του μεγάλου αριθμού και της ποιότητας εκείνων που την παρακολούθησαν. 
    Στην εισαγωγική του ομιλία ο Πρόεδρος της ΑΣΑ αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στην ίδρυσή της καθώς και στους στόχους και το όραμα της Ακαδημίας. Αναφέρθηκε επίσης στην σημασία της Στρατηγικής Ανάλυσης, ως κύριου στοιχείου των στρατηγικών σπουδών. Στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας υπάρχει σημαντικός αριθμός στελεχών – εν ενεργεία και εν αποστρατεία - με υψηλό επίπεδο επιστημονικής γνώσης και τίτλων σπουδών, καθώς και σημαντικό ακαδημαϊκό και ερευνητικό έργο. Τα στελέχη αυτά, με μακρά εμπειρία στα θέματα της εθνικής άμυνας και ασφάλειας και υψηλό αίσθημα αφοσίωσης προς την Πατρίδα, καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα επιστημών, σε όλα σχεδόν τα πεδία.
    Με βάση το δεδομένο αυτό δημιουργήθηκε η ΑΣΑ, καταρχήν από επιστήμονες προερχόμενους από τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας. Πολύ σύντομα πλαισιώθηκε από προσωπικότητες του διπλωματικού και ακαδημαϊκού χώρου και άλλους επιστήμονες υψηλού κύρους, κάποιοι εκ των οποίων συμμετείχαν ως εισηγητές στο συνέδριο. Μέσα στον πρώτο μήνα από την επίσημη λειτουργία της ΑΣΑ, τα αρχικά 48 (ιδρυτικά) μέλη υπερδιπλασιάσθηκαν.
     O  Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχ. Κωσταράκος, με σύντομη ομιλία του χαιρέτησε τις εργασίες του συνεδρίου και εξήρε την σημασία της ίδρυσης της ΑΣΑ ως φορέα επιστημονικής γνώσης και επαγγελματικής εμπειρίας που δεν πρέπει να χάνεται αλλά να προσφέρει στην εθνική άμυνα.
    Κατά την   Ενότητα του συνεδρίου, με θέμα Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, έγινε αναφορά σε ζητήματα εθνικής στρατηγικής υπό τις συνθήκες και τις προκλήσεις που διαμορφώνονται στο 21ο αιώνα. Ειδικότερα, παρουσιάσθηκαν  οι  προκλήσεις  ασφάλειας  που  αναδύονται  στην  ευρύτερη  ευρωμεσογειακή περιοχή, ο κρίσιμος ρόλος της Ηγεσίας στη διαχείριση των προβλημάτων εθνικής στρατηγικής και τα ζητήματα Δικαίου της Θάλασσας στον ευρύτερο χώρο της Ελλάδας. Παρουσιάσθηκε επίσης η ανάγκη ίδρυσης ενός θεσμικού οργάνου χάραξης και χειρισμού των θεμάτων άμυνας και ασφάλειας που αφορούν στην υψηλή στρατηγική της Χώρας και διατυπώθηκε συγκεκριμένη πρόταση δημιουργίας Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
    Κατά την 2η Ενότητα με θέμα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΕΣ ΘΕΩΡΗΣΕΙΣ & Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ, παρουσιάστηκαν νέες τεχνολογίες που υπάρχουν ή βρίσκονται σε ερευνητικό επίπεδο για την επιτήρηση θαλασσίων συνόρων, τονίσθηκε ότι η σημασία της οικονομίας ως η αόρατος χειρ που εξασφαλίζει την ύπαρξη της σιδηράς πυγμής των όπλων και επισημάνθηκε η ανάγκη χάραξη μιας εθνικής στρατηγικής για την ενέργεια, ενώ διατυπώθηκε η πρόταση εισαγωγής τροποποίησης στον σχετικό νόμο του ΥΠΕΚΑ ώστε μέρος των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες να διατίθενται στις Ένοπλες Δυνάμεις. Παρουσιάσθηκε επίσης η δυνατότητα αξιοποίησης των τεχνολογιών διττής χρήσης, η ανάπτυξη των οποίων δύναται να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια για την έρευνα, βρίσκοντας στη συνέχεια εφαρμογές στους τομείς της Άμυνας και της Ασφάλειας. Τέλος επισημάνθηκε ότι η ποιοτική επιχειρησιακή ανάλυση και σχεδίαση, εγγυώνται τον προσδιορισμό των ενδεδειγμένων επιχειρησιακών αναγκών, των οποίων η κάλυψη θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη αμυντική ισχύ και ασφάλεια της χώρας.
    Εκτός από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, παρέστησαν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Καθηγητής Γιάννης Βαληνάκης, η υφυπουργός Μέσων Ενημέρωσης Σοφία Βούλτεψη, ο Πρόεδρος της Μόνιμης Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής Βουλευτής Κώστας Τσιάρας, εκπρόσωπος της ΑΝΥΕΘΑ Φ. Γεννηματά, εκπρόσωποι των Αρχηγών ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ, Επίτιμοι Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων και ΕΛ.ΑΣ, και πολλοί άλλοι πρόεδροι και εκπρόσωποι ενώσεων, συνδέσμων, ινστιτούτων κλπ. Παρέστησαν επίσης Ακόλουθοι Άμυνας ξένων πρεσβειών, μεταξύ των οποίων της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Κίνας και της Αλβανίας.
    Η γενική εικόνα που αποκόμισαν οι προσελθόντες ήταν ότι με την ίδρυση της ΑΣΑ δημιουργήθηκε κάτι το εξαιρετικά σημαντικό, ανάλογο του οποίου δεν υπάρχει στον ελληνικό χώρο. Περισσότερα από 200 άτομα σημείωσαν τα στοιχεία τους στη γραμματεία του συνεδρίου προκειμένου να γίνουν αποδέκτες των δημοσιεύσεων της ΑΣΑ. Αρκετοί που διαθέτουν τα ανάλογα προσόντα ενδιαφέρθηκαν να γίνουν μέλη. Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι το ακροατήριο αποτελείτο κατά πλειονότητα από νέους – στρατιωτικούς και μη.  Ανάμεσά τους πολλοί επιστήμονες με εξειδίκευση σε καίριους τομείς που συνάπτονται με την εθνική στρατηγική. 
    Τα πλήρη πρακτικά του συνεδρίου θα δημοσιευθούν σύντομα στον ιστότοπο της ΑΣΑ www.acastratn.org 
Συμπερασματικά, η εκδήλωση αυτή δημιούργησε τις βάσεις μιας ιδιαίτερα θετικής προοπτικής για την ΑΣΑ, γεννώντας ελπίδες – ίσως και απαιτήσεις - για κάτι διαφορετικό. Το κύριο χαρακτηριστικό της ΑΣΑ, ως επιστημονικού φορέα, έγκειται στο ότι διαθέτει ένα δυναμικό μελών που συνδυάζουν επιστημονικό κύρος, μακρά επαγγελματική εμπειρία στην Ελλάδα και το εξωτερικό και τεχνογνωσία.
    Κατέστη εμφανές, και εκφράστηκε από πολλούς εκ των παρισταμένων, ότι από την ΑΣΑ μπορεί να προκύψουν όχι απλώς θεωρητικές αναλύσεις αλλά ουσιαστικές και πρακτικές προτάσεις – ίσως και λύσεις - για σημαντικά ζητήματα πολιτικής εθνικής άμυνας. 
Εκ της Ακαδημίας Στρατηγικών Αναλύσεων
                                                            

"Το οχυρό δεν έπεσε-Δεκέμβριος 1944"



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Οι ΔΕΣΜΟΙ ΕΛΛΗΝΩΝ (Πασαλίδη 29-Αγ. Φανούριος-Κάτω Τούμπα),
Σας προσκαλούν
την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου και ώρα 7 μμ στην διάλεξη του
Δημήτρη Βαλασίδη, Αξιωματικού εα-Οικονομολόγου-Συγγραφέα
με θέμα:
"Το οχυρό δεν έπεσε-Δεκέμβριος 1944"
Η διάλεξη θα περιλάβει τα θέματα:
        Πριν από τα Δεκεμβριανά.
        Οι δυνάμεις και τα σχέδια ενεργείας των αντιπάλων
        Αρχίζουν οι μάχες.
        Η μάχη του Μακρυγιάννη
        Οι Ευέλπιδες αντιστέκονται.
        Οι άλλες μάχες-Εκρηκτικά στη Μεγάλη Βρετανία.
        Το τέλος των επιχειρήσεων-ο τραγικός απολογισμός.
        Προβολή ντοκυματέρ.                                                                       
    Δημήτρης Βαλασίδης.
Αποφοίτησε από την Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και το Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Κάτοχος μεταπτυχιακού στη Διοίκηση Επιχειρήσεων(MBA) του Nottingham Trent University .
Υπηρέτησε επί 27 έτη στον Στρατό και αποστρατεύτηκε με αίτησή του με τον βαθμό του Συνταγματάρχη. Διετέλεσε διευθυντής κολεγίων. Σήμερα είναι Αντιπρόεδρος της “ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ATHENS GSM AE” και Γεν.Γραμματέας της Ελληνικής Ακαδημίας Διοίκησης Επιχειρήσεων.
Δίδαξε σε  στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές και στα προγράμματα του Nottingham Trent University. Συνέγραψε τα βιβλία: «Ξενοφώντος Μάνατζμεντ. Σύγχρονες Απόψεις από την Αρχαιότητα»,«Η Ναπολεόντειος Στρατηγική για τις Επιχειρήσεις», «Οι Αρχές του Πολέμου στις Επιχειρήσεις» και «Μαθήματα Πολιτικού Μάρκετινγκ».
Στην μνήμη του πατέρα μου.
    Την διάλεξη αυτή θα την πραγματοποιήσω στη μνήμη του Πατέρα μου Μιλτιάδη Βαλασίδη που γεννήθηκε το 1912 στην Τυρολόη της ελληνικότατης Ανατολικής Θράκης. Ήρθε ξυπόλυτος πρόσφυγας στη Θεσσαλονίκη, παιδί ακόμα και ορφανός από πατέρα. Δούλευε και κοιμόταν σε έναν μύλο μέχρι που κατετάγη στην Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή ως απλός χωροφύλακας .Δεν ήταν από «τζάκι» ,δεν είχε μπάρμπα στην «Κορώνη» ,δεν πήρε ποτέ βαθμούς, τιμητικές διακρίσεις ή αξιώματα. Και όμως πάντα μου έλεγε:
    Παιδί μου εμείς σώσαμε την Πατρίδα. Τον Δεκέμβριο του 44, τη Θεσσαλονίκη την κατέλαβαν οι κατσαπλιάδες. Έλληνες πατριώτες ήρθαν στο σπίτι μας, στην Αγ.Σοφίας και μου είπαν:
-"Μιλτιάδη, φύγε, ο ΕΛΑΣ συλλαμβάνει και εκτελεί με συνοπτικές διαδικασίες τους αστυνομικούς".
-" Μα δεν έκανα κανένα έγκλημα ,πάντα την Πατρίδα υπηρετούσα".
-" Δεν έχει σημασία επέμεναν, φύγε".
    Έτσι ταξίδεψα μαζί με άλλους πατριώτες μέσα στο αμπάρι ενός σαπιοκάραβου και βρέθηκα στην Αθήνα.   Πρώτα στα παλιά ανάκτορα και μετά στο Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη. Λίγα σημεία της πρωτεύουσας είχαν παραμείνει ελεύθερα. Εκεί είχαμε μαζευτεί κάθε είδους Έλληνες: Στρατιωτικοί, Χωροφύλακες, Πυροσβέστες, Πολίτες. Πόσοι ήμασταν ; Δεν ξέρω. Λίγοι σε σχέση με τους συμμορίτες. χάνεται η Αθήνα και μαζί της όλη η Ελλάδα .Εκτελώντας τις διαταγές της ελληνικής κυβέρνησης με πρόεδρο τον Γεώργιο Παπανδρέου, τον "Γέρο της Δημοκρατίας", πολεμήσαμε με νύχια και με δόντια. Δεν αφήσαμε το οχυρό μας να πέσει στα χέρια του εχθρού. Νικήσαμε .Σώσαμε τη Πατρίδα. Δεν επιτρέψαμε να γίνει Αλβανία.
     Μη το ξεχάσεις ποτέ αυτό παιδί μου. Σου εύχομαι να μη ζήσεις τέτοιες καταστάσεις .Αν όμως χρειασθεί να κάνεις το ίδιο .Μην αφήσεις την Ελλάδα να χαθεί.
    Πόσο επίκαιρα είναι τα λόγια σου, Πατέρα; Που είσαι να πολεμήσουμε μαζί σήμερα που πάλι η Πατρίδα κινδυνεύει να γίνει Αλβανία;

Ιερόδουλες από το Ιράν κάνουν «χρυσές δουλειές» στο εμπόλεμο Κουρδιστάν



defencenet.gr
    Ούτε ο πόλεμος δεν μπορεί να «εμποδίσει» το αρχαιότερο επάγγελμα στον κόσμο. Οι κουρδικές Αρχές ασφαλείας στο βόρειο Ιράκ συνέλαβαν τρεις ταξιτζίδες με την κατηγορία ότι μετέφεραν Ιρανές ιερόδουλες στην επικράτεια του Κουρδιστάν με την κάλυψη ότι είναι… τουρίστριες που επισκέπτονται την περιοχή.
    Στο συνοριακό φυλάκιο του Χατζί Ομαράν (Haji Omaran), στα σύνορα της αυτόνομης επικράτειας του Κουρδιστάν, στο βόρειο Ιράκ, με το Ιράν, οι δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν αρκετούς οδηγούς ταξί, που μετέφεραν Ιρανές που ισχυρίζονταν ότι ήταν τουρίστριες, ωστόσο, επισκέπτονταν το Κουρδιστάν για να εργαστούν ως ιερόδουλες.
    Μια πηγή της Ασφάλειας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, είπε στο BasNews, ότι μετά από έρευνες που διεξήχθησαν από την Ασφάλεια μεταξύ των ταξιτζίδων στα σύνορα, συνέλαβαν τρεις ταξιτζίδες που μετέφεραν Ιρανές ιερόδουλες.
     «Οι τρεις ταξιτζίδες αποκάλυψαν κι άλλους οδηγούς που δουλεύουν στο ίδιο κύκλωμα και μάλιστα οι  γυναίκες, ως ανταμοιβή, προσέφεραν τις υπηρεσίες τους και στους ταξιτζίδες», είπε η ίδια πηγή.
    Ένας ταξιτζής είπε στις κουρδικές Αρχές ασφαλείας ότι πήγε τρεις γυναίκες σε ένα άδειο σπίτι κοντά στα σύνορα και εκεί τις παρέδωσε σε κάποιον άλλον ο οποίος ήταν και υπεύθυνος για να κανονίσει τις συνευρέσεις των ιερόδουλων με τους πελάτες.
    Μια άλλη πηγή μέσα από την Ασφάλεια είπε στο BasNews ότι οι γυναίκες είναι Ιρανές και Κούρδισσες του Ιράν. Προέρχονται από το ιρανικό Κουρδιστάν αλλά και από την Τεχεράνη και εργάζονται σε σπίτια κοντά στα σύνορα. Ωστόσο, ορισμένες μεταφέρονται και στις μεγάλες πόλεις της κουρδικής αυτόνομης περιοχής».
    Όπως αντιλαμβάνεστε, μπορεί το Κουρδιστάν να είναι εμπόλεμη ζώνη και το Ιράν ισλαμική δημοκρατία, με την πορνεία να απαγορεύεται δια ροπάλου, αλλά το αρχαιότερο επάγγελμα μπορεί και επιβιώνει ακόμα και σε αυτές τις εντελώς αντίξοες συνθήκες. Το 2002 μόνο στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα της Ισλαμικής Δημοκρατίας, υπολογιζόταν ότι τουλάχιστον 82.000 γυναίκες εργάζονταν ως ιερόδουλες.