ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

«Δέσμευσαν» τα εκλογικά επιδόματα υπαλλήλων λόγω «οφειλής» του δήμου!



    Στην παρακράτηση του… εκλογικού επιδόματος δημοτικών υπαλλήλων προχώρησε η Α’ ΔΟΥ Λάρισας, εκτελώντας απόφαση που ελήφθη το 2010, για «οφειλή» του Δήμου στο Δημόσιο μετά από «δημοσιονομική διόρθωση» ποσού που αγγίζει το μισό εκατ. ευρώ.
    Οι 287 υπάλληλοι του Δήμου Λαρισαίων που εργάσθηκαν στις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές του περασμένου Μαΐου και ανέμεναν την εκλογική τους αποζημίωση, έμειναν άφωνοι όταν πληροφορήθηκαν πως τα χρήματά τους δεσμεύθηκαν από την Εφορία λόγω «οφειλής» του Δήμου Λαρισαίων.
    Οι εργαζόμενοι ελπίζουν πλέον στην έκδοση της οριστικής απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μετά την έφεση του Δήμου, αδυνατώντας βεβαίως να εννοήσουν πως η επιχορήγηση του Υπουργείου Εσωτερικών στον Δήμο Λαρισαίων για εξόφληση δεδουλευμένων τους, θεωρήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών ως… έσοδο του Δήμου και παρακρατήθηκε για «εξόφληση» δικής του «οφειλής» στο Δημόσιο.
    Η «οφειλή» του Δήμου προκλήθηκε το 2010 με αφορμή το συγχρηματοδοτούμενο (κατά 75% από το Ταμείο Συνοχής και κατά 25% από εθνικούς πόρους) έργο «ΧΥΤΑ Λάρισας – Κατασκευή Κυψέλης 3» στον Μαυρόλιθο Λάρισας.
    Έργο για το οποίο η Επιτροπή Δημοσίου Ελέγχου (ΕΔΕΛ) έκρινε ως «μη επιλέξιμες» τρεις δαπάνες, που μεταξύ άλλων αφορούσαν και στην προμήθεια υλικών, προτείνοντας τελικά «την ανάκτηση ποσού ύψους 497.900,08 ευρώ».( ΜΗΠΩΣ ΤΑ ‘’ΕΦΑΓΕ’’ ΚΑΝΕΝΑΣ ??? )
    Η έκθεση της ΕΔΕΛ εγκρίθηκε από την Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου και στη συνέχεια, σύμφωνα και με ΚΥΑ, τον Απρίλιο του 2010 ο τότε υφυπουργός Οικονομικών εκδίδει απόφαση «δημοσιονομικής διόρθωσης» με τον Δήμο Λαρισαίων να «οφείλει» στο ελληνικό Δημόσιο μισό εκατ. ευρώ.
ΕΦΕΣΗ
    Ο Δήμος Λαρισαίων, αντικρούοντας την έκθεση της ΕΔΕΛ, προσέφυγε δικαστικά, στις 20 Μαΐου του 2010, ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης του υφυπουργού, να μην γίνει δηλαδή παρακράτηση των χρημάτων, έως ότου τελεσιδικήσει δικαστικά η υπόθεση.
    Το Τμήμα Ι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, συνεδρίασε στις 31 Νοεμβρίου του 2010 ( από πότε ο Νοέμβριος έχει 31 μέρες ??? ) και έκανε δεκτή την αίτηση του Δήμου Λαρισαίων, αναστέλλοντας την «εκτέλεση απόφασης δημοσιονομικής διόρθωσης του υφυπουργού Οικονομικών μέχρι τη δημοσίευση οριστικής επί της ουσίας απόφασης του Τμήματος επί της έφεσης του Δήμου».
    Το ίδιο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου συνεδριάζει εκ νέου στις 5 Μαρτίου του 2013 για να δικάσει την έφεση του Δήμου Λαρισαίων, την οποία δέχεται τυπικά και αναβάλλει την έκδοση οριστικής απόφασης.  Υποχρεώνοντας παράλληλα την 52η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Ελέγχων της Γενικής Γραμματείας Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών να συμπληρώσει τον φάκελο της υπό κρίση υπόθεσης. Η υπόθεση εκδικάσθηκε εκ νέου στις 4 Νοεμβρίου και η οριστική απόφαση δεν έχει γίνει γνωστή ακόμη.
    Αυτό ωστόσο, παρά και τις δυο προηγούμενες αποφάσεις του αρμοδίου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης που δικαιώνουν τον Δήμο Λαρισαίων, δεν εμπόδισε το Υπουργείο Οικονομικών να δεσμεύσει δυο επιχορηγήσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για δεδουλευμένα δημοτικών υπαλλήλων και όχι για έσοδα του Δήμου Λαρισαίων.
    Δυο επιχορηγήσεις (συνολικού ποσού 64.447 ευρώ) που καταβλήθηκαν έγκαιρα από το Υπουργείο Εσωτερικών για την αποζημίωση υπαλλήλων που εργάσθηκαν σε Δημοτικές, Περιφερειακές εκλογές καθώς και στις Ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014.
    Ποσό που αντιστοιχεί σε 200 ευρώ περίπου του εκλογικού επιδόματος που δικαιούνται 287 υπάλληλοι του Δήμου Λαρισαίων που εργάσθηκαν τις δυο Κυριακές των εκλογών του περασμένου Μαΐου.
ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ
    Στο θέμα αναφέρεται και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Παν. Νταής με επιστολή του στον Σύλλογο Υπαλλήλων Δήμου Λάρισας. Σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως «σύμφωνα με τα αριθ. πρωτ. 21061/23-5-14 και 31803/28-8-14 έγγραφα του ΥΠΕΣ επιχορηγείται ο Δήμος για την καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης με τα ποσά 52.093,006 και 12.354,006 αντίστοιχα.
    Το ποσό των 52.093,006 έχει κατατεθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην Α” ΔΟΥ Λάρισας για απόδοση στον Δήμο. Η Α’ ΔΟΥ δέσμευσε το συγκεκριμένο ποσό και αρνείται να το καταβάλει, διότι το 2010 επιβλήθηκε σε βάρος του Δήμου με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, δημοσιονομική διόρθωση συνολικού ποσού 497.900,006, με αποτέλεσμα όλα τα χρηματικά ποσά που κατατίθενται από τα Υπουργεία στην Α’ ΔΟΥ Λάρισας για απόδοση στον Δήμο Λαρισαίων, να δεσμεύονται και να μην αποδίδονται».
    Ο κ. Νταής επισημαίνει επίσης πως «ο Δήμος βρίσκεται σε δικαστική διένεξη με το Ελληνικό Δημόσιο» αναμένοντας την οριστική δικαστική απόφαση με βάση την υποβληθείσα έφεση διευκρινίζοντας ακόμη «ότι η εκλογική αποζημίωση δεν μπορεί να καταβληθεί από ιδίους πόρους, διότι σύμφωνα με το Φύλλο Ελέγχου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, απαιτείται το γραμμάτιο είσπραξης από τον Δήμο της αντίστοιχης επιχορήγησης» καταλήγει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.