ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

Η υπόθεση λουλουδιών



Γιάννης Λαμπίρης
    Σαν σήμερα, το 1975 ο ιδρυτής του Ολυμπιακού, Γ. Ανδριανόπουλος ψηφίζει υπέρ της απαλλαγής του Παναθηναϊκού για την υπόθεση δωροδοκίας σε ποδοσφαιριστή του Ηρακλή. Την υπόθεση των λουλουδιών...
    Η ημερομηνία (σαν σήμερα) πριν από 39 χρόνια, ήταν σημαδιακή όχι μόνο για τον Παναθηναϊκό αλλά και για όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς έδειχνε μια άλλη πλευρά του που έχουμε ξεχάσει, αυτή του ρομαντισμού που το έκανε και πιο ωραίο, πιο ελκυστικό στα μάτια των φιλάθλων.
    Διότι δεν είναι και λίγο ένας άλλοτε πρόεδρος του Ολυμπιακού και άνθρωπος των Ερυθρολεύκων, ο Γιώργος Ανδριανόπουλος, με την δική του ψήφο να παραμένει στην Α’ εθνική ο «αιώνιος» αντίπαλος Παναθηναϊκός !
    Έμεινε στην ιστορία ως η «υπόθεση των λουλουδιών» όπου ένας παίκτης του Ηρακλή ο Γιώργος Ροκίδης είχε καταγγείλει τον Παναθηναϊκό και τον παράγοντα της ομάδας των «πρασίνων» Αντώνη Μαντζαβελάκη ( κοινώς Μαντζεβαλιτσάκη ) ότι τον πλησίασε με σκοπό να τον χρησιμοποιήσει ως μεσάζοντας για να δωροδοκήσει τους παίκτες του «Γηραιού» Ζαχαρία Χαλιαμπάλια και Τάκη Νικολούδη προκειμένου να έχουν μειωμένη απόδοση στον νοκ άουτ ημιτελικό του κυπέλλου Ελλάδος στην Τούμπα μεταξύ των δύο ομάδων (29.5.1975) όπου έληξε τελικά με νίκη του Τριφυλλιού με 2-1.
    Ο Παναθηναϊκός κρίθηκε ένοχος στα ποινικά δικαστήρια (όπου μάλιστα τη στιγμή της απολογίας του Αντώνη Μαντζαβελάκη ο αστικός μύθος λέει ότι κάποιοι από το ακροατήριο πέταξαν ανθοδέσμες μπροστά του), ωστόσο στις 12/12/1975 θα αθωωθεί από την τριμελής επιτροπή της ΕΠΟ χάρη στην ψήφο του Γιώργου Ανδριανόπουλου, γλιτώνοντας τον υποβιβασμό στην Β' Εθνική.
     «Δεν επείσθην περί της ενοχής του σωματείου», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ανδριανόπουλος (φωτο) που αργότερα είχε αποκαλύψει στα αδέλφια του ότι δεν μπορούσε να καταδικάσει ένα τόσο ιστορικό σωματείο.
    Να σημειωθεί ότι αυτή η υπόθεση ονομάστηκε έτσι για την ανθοδέσμη με τα λουλούδια που θα δινόταν στους παίκτες του Ηρακλή στη σέντρα του γηπέδου και αν την αποδέχονταν θα σήμαινε αυτομάτως πως οι  προαναφερθέντες παίκτες συμμετέχουν στη συναλλαγή.
    Επίσης η εκδοχή της εποχής έλεγε ότι η ανθοδέσμη θα πήγαινε στο ξενοδοχείο του Ηρακλή και θα περιείχε μέσα τα χρήματα.
    Κατά κάποιους άλλους η ονομασία «Υπόθεση των λουλουδιών» προήλθε από το γεγονός ότι στις τηλεφωνικές συνομιλίες τα χρήματα αναφέροντας ως…λουλούδια.
    Η υπόθεση στιγμάτισε την καριέρα των παικτών και ιδιαίτερα του Τάκη του Νικολούδη (αρχηγός του Ηρακλή και πρώτος σκόρερ τότε της διοργάνωσης με 4 γκολ), όπως εξιστόρησε και ο ίδιος στο αθλητικό ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΙ λέγοντας ότι χρειάστηκε να δείξει μεγάλο σθένος για να το ξεπεράσει, ενώ τόνισε ότι ουδέποτε πήρε χρήματα αλλά ούτε και λουλούδια.
    Τον μπελά του είχε πάει να βρει και ο τερματοφύλακας του Ηρακλή Γρηγόρης Φανάρας διότι είχε δεχτεί ένα χαζό γκολ και πολλοί θεώρησαν ότι ήταν αυτός ο παίκτης στον οποίο είχε προταθεί να έχει μειωμένη απόδοση.
    Ένα χρόνο αργότερα στη Νέα Φιλαδέλφεια, έζησε τον απόλυτο θρίαμβο αποκρούοντας δύο πέναλτι (του Σιώκου και του Συνετόπουλου) στη διαδικασία των πέναλτι  βοηθώντας τον Ηρακλή να κατακτήσει το κύπελλο με αντίπαλο τον Ολυμπιακό σε εκείνον τον αξέχαστο τελικό, ίσως τον καλύτερο όλων των εποχών (2-2 κανονική διάρκεια, 4-4 παράταση, 6-5 στα πέναλτι ο Ηρακλής) με το σώου του Βασίλη Χατζηπαναγή.
«Τα λουλούδια ήταν πλαστικά»
    Αυτός είναι ο τίτλος των «ΝΕΩΝ» την επομένη της απόφασης της Διοικητικής Ανακριτικής Επιτροπής (ΔΑΕ) της ΕΠΟ, στις 13 Δεκεμβρίου του 1975.
    Με την ψήφο του προέδρου του Α.Σ.Α. Γιώργου Ανδριανόπουλου να έχει βαρύνουσα σημασία ο Παναθηναϊκός με ψήφους 3-2 απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες περί δωροδοκίας για τον ημιτελικό του κυπέλλου με τον Ηρακλή στη Θεσσαλονίκη (29.5.1975).
    Εκτός του Ερυθρόλευκου παράγοντα, υπέρ της αθώωσης του τριφυλλιού ψήφισαν και οι κ.κ. Γ.Βασιλόπουλος (πρόεδρος της ΔΑΕ) και Γ.Γεραρής (συν.εφέτης)
    Αντίθετα ένοχο είχαν κρίνει τον Παναθηναϊκό οι κ.κ. Κ.Παρασκευόπουλος και Μ.Γεωργόπουλος (εισηγητής).
    Μέτρησε το συναίσθημα για τον Γιώργο Ανδριανόπουλο, ο οποίος αρκετά χρόνια αργότερα όταν τον ρώτησε ένας από τους αδελφούς του ο Λεωνίδας, πως ψήφισε υπέρ του Παναθηναϊκού του απάντησε:
    «Δεν πήγαινε η καρδιά μου να πέσει ένα τόσο ιστορικό σωματείο. Άλλωστε με ποιόν θα παίζαμε αν γινόταν κάτι τέτοιο, με τον Εθνικό μόνο να κόβουμε 50 εισιτήρια ;».
    Τα στοιχεία που επικαλέστηκαν οι τρεις άνδρες που αθώωσαν τον Παναθηναϊκό ήταν τα εξής:
1)  Το γεγονός ότι ο ίδιος ο ποδοσφαιριστής Χαλιαμπάλιας που παρουσιαζόταν ως ένας από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, στην ένορκη κατάθεσή του χαρακτήρισε την υπόθεση ως αστεία.
2)  Το γεγονός ότι ενώ ζητήθηκαν, ο Ηρακλής δεν προσκόμισε τις μαγνητοταινίες που είχε επικαλεστεί ότι έχει στη διάθεσή του ως ηχητικά ντοκουμέντα για τη δωροδοκία.
3)  Το γεγονός ότι είχε καταγγελθεί για ανάμιξη στην απόπειρα δωροδοκίας ο τότε γενικός γραμματέας του Παναθηναϊκού Παύλος Γιαννακόπουλος, ο οποίο όμως όπως αποδεικνυόταν από το διαβατήριό του το ίδιο χρονικό διάστημα βρισκόταν στην Ιαπωνία για επαγγελματικό ταξίδι
4)  Το γεγονός ότι ο ίδιος ο προπονητής του Ηρακλή Λες Σάνον (αντίθετα με την καταγγελία της διοικήσεων του συλλόγου) κατέθεσε ενόρκως ότι η απόδοση των παικτών του ήταν καλή ενώ ο Χαλιαμπάλιας ήταν εξαιρετικός και πως η ήττα οφειλόταν σε μια άτυχη ενέργεια του τερματοφύλακα Φανάρα που δέχτηκε ένα «φθηνό» γκολ αλλά και στο γεγονός ότι οι παίκτες του Ηρακλή ήταν άπειροι.
    Τέλος αναφέρθηκε ότι η κατάθεση του Γ.Ροκίδη, του πρώην παίκτη του Παναθηναϊκού και τότε του Ηρακλή (ο οποίος λόγω ασθένειας δεν είχε παρουσιαστεί ενώπιων της επιτροπής)  ελήφθη μετά τον αγώνα και η ανάμιξη του ονόματος του παράγοντα του Παναθηναϊκού κ.Μαντζαβελάκη (φωτο) έγινε κατόπιν πιέσεων, απειλών ακόμα και υποσχέσεων.
    Ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού Απόστολος Νικολαϊδης, εμφανώς ικανοποιημένος είχε δηλώσει τότε:
«Δεν έχω διαβάσει τη δικογραφία, αλλά το μόνο που μου δημιουργεί κάποια απορία είναι γιατί η καταγγελία έγινε μετά και όχι πριν τον αγώνα. Μου φαίνεται ότι οι δωροδοκίες πάνε να γίνουν επάγγελμα. Οι μαγνητοταινίες ελήφθησαν μετά τον αγώνα και αυτό είναι κάτι που λέει πολλά».
    Αργότερα αθωώθηκαν και δικαστικά οι παράγοντες του Παναθηναϊκού και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο.