ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

Νέα πρόκληση από το Βρετανικό Μουσείο: Συζητάμε να δανείσουμε κι αλλού τα «Ελγίνεια»



    Οι βρετανοί συνεχίζουν ακάθεκτοι τις προκλήσεις τους με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα. Μετά τον δανεισμό του αγάλματος του Ιλισσού στο ρωσικό μουσείο Ερμιτάζ, σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph, ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου Νιλ ΜακΓκρέγκορ το μουσείο έχει ήδη ξεκινήσει τις συζητήσεις για τον δανεισμό και άλλων ελληνικών αγαλμάτων που έκλεψε ο λόρδος Έλγιν σε μουσεία άλλων χωρών.
    Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν παρά την οργισμένη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης:
    «Ένας αριθμός άλλων ανθρώπων, άλλων ιδρυμάτων στο εξωτερικό έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους (για να δανειστούν κάποια από τα Μάρμαρα). Ορισμένες άλλες συζητήσεις είναι σε εξέλιξη».
    Ο διευθυντής του μουσείου ωστόσο αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες είτε για το χρονοδιάγραμμα είτε για τα μουσεία που θα δεχθούν τα έργα τέχνης.
    Επανέλαβε παράλληλα πως τα μάρμαρα της Ακρόπολης αποκτήθηκαν νόμιμα και ότι επομένως είναι στη διακριτική ευχέρεια του μουσείου να αποφασίσει τι θα κάνει με αυτά. Παράλληλα συμπλήρωσε:
    «Είναι απόλυτα φυσιολογικό για το Βρετανικό Μουσείο να δανείζει σημαντικά αντικείμενα σε σημαντικά μουσεία».
    Ερωτηθείς τέλος αν τα αποκαλούμενα Ελγίνεια Μάρμαρα θα δανείζονταν ποτέ στην Αθήνα ο ΜακΓκρέγκορ απαντά: Μέχρι σήμερα οι Έλληνες έχουν αρνηθεί να δανειστούν τα μάρμαρα γιατί δεν θα δανειστούν αυτό που τους ανήκει. Αλλά αν υπέβαλαν αίτημα, θα το εξετάζαμε με τον ίδιο τρόπο και τους ίδιους όρους με όποιο άλλο αίτημα.