ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

ΣΟΥΗΔΙΑ: Ευνούχισαν τον λέοντα στο εθνόσημο μάχιμης μονάδας του στρατού χάριν των γυναικών



    Ο περήφανος λέοντας στο εθνόσημο της σουηδικής μάχιμης μονάδας Nordic Battlegroup, έχασε τον αντρισμό του επειδή μια ομάδα γυναικών στρατιωτών υπέβαλε καταγγελία στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.
    Υπενθυμίζεται, ότι το Nordic Battlegroup αποτελεί μονάδα ταχείας επέμβασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (υπάρχουν 13 EU Battle Groups) με δυνατότητα δράσης εντός δεκαπενθημέρου από το ξέσπασμα μιας κρίσης. Το «Nordic Battlegroup» αποτελούν 2.200 στρατιωτικά στελέχη από τη Σουηδία, τη Νορβηγία, τη Φινλανδία, την Εσθονία και την Ιρλανδία.
    Ο Christian Braunstein της Επιτροπής Παράδοσης του Σουηδικού Στρατού, δήλωσε: «Ήμασταν αναγκασμένοι να κόψουμε το “πουλί” του λιονταριού με τη βοήθεια ενός υπολογιστή».
    Και ενώ ο στρατός φέρεται να είναι ικανοποιημένος με τις αλλαγές που έγιναν για χάριν της ισότητας των φύλων, ο καλλιτέχνης που σχεδίασε το έμβλημα δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένος.

     «Ένα εραλδικό λιοντάρι είναι μια ισχυρή και αρχοντική φιγούρα με τα γεννητικά όργανα του άθικτα και δεν μπορώ να εγκρίνω μια επεξεργασμένη εικόνα.
    "Ο στρατός δεν γνωρίζει τίποτα για την εραλδική*. Κάποτε τα οικόσημα που είχαν λιοντάρια χωρίς γεννητικά όργανα τα έδιναν είχαν σε εκείνους που πρόδιδαν το Στέμμα", λέει ο Vladimir Sagerlund στην Göteborgs-Posten.
    Και όπως επισημαίνει ο επίσημος εραλδιστής του κράτους Henrik Klackenberg, η εραλδική υπηρεσία δεν θα είχε κανέναν ενδοιασμό να κάνει αλλαγές στην αρχική εικόνα, αν της το ζητούσε ο στρατός. «Θα μπορούσαμε να κάνουμε τις διαστάσεις λίγο μικρότερες, για παράδειγμα. Κάποτε μας ανέθεσαν να δημιουργήσει ένα παρόμοιο σύμβολο για το Σουηδικό Τελωνείο. Όταν τους φάνηκε νόμιζαν ότι ήταν λίγο πολύ το έστειλαν πίσω σε εμάς και εμείς απλά συρρικνώσαμε το όργανο», είπε ο Klackenberg (βλ. φώτο κάτω).

    * Η εραλδική αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους βοηθητικούς κλάδους μελετών της ιστορίας, στην οποία περιλαμβάνονται επιμέρους: η οικοσημολογία, η γενεαλογία, η βιβλιοσημολογία, καθώς και άλλες ιστορικές μελέτες των μεσαιωνικών χρόνων, ιπποτικών χρόνων και μετέπειτα που λαμβάνουν εξ αντικειμένου αντίστοιχες ονομασίες. Οι ασχολούμενοι ιδιαίτερα με την εραλδική ονομάζονται εραλδιστές.
    KO: Ο Julian Assange έχει πει ότι η Σουηδία είναι «η Σαουδική Αραβία του φεμινισμού»…
    ΚΟ2: Τι να πρωτοθυμηθείς για τη Σουηδία; Την πρόταση να .... κατουρούν καθιστοί οι άνδρες; Το «πρωτότυπο» χρηματοδοτούμενο από το κράτος σχολείο προσχολικής αγωγής ‘Egalia’ στη Στοκχόλμη, που απαγορεύει την αναφορά των λέξεων «αγόρι» και «κορίτσι», όπως και τις αντωνυμίες «αυτός» και «αυτή», σε μια προσπάθεια λέει, ‘εξίσωσης των δύο φύλων» (γιατί δεν λένε εξάλειψης των δύο φύλων, που είναι το σωστό).