ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Βόμβα μεγατόνων από την Τρόικα η οποία βάζει stop στις 100 δόσεις!



Πού είναι εκείνος ο λεβένταγας που έκραζε ότι από την 1η Ιανουαρίου θα είμαστε… ‘’ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ’’ ?
Μπλέξαμε με ‘’κακούς πούστηδες’’, κανείς δεν αμφιβάλλει.
Αντε, να μην σχολιάσω περισσότερο και σας μαυρίσω την ψυχή ακόμα παραπάνω.
    Oπως όλα δείχνουν ο Χαρδούβελης έσκισε τα καλσόν του από την σκληρή διαπραγμάτευση! Για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός Σαμαράς μένει μετέωρος και ανακόλουθος εξαιτίας του άθλιου κυβερνητικού επιτελείου. Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει: Mεταρρυθμίσεις ή θάνατος!
    Βόμβα μεγατόνων έριξε η τρόικα στην Αθήνα, λίγες ώρες πριν από την καθοριστική -όπως αποδείχθηκε- συνεδρίαση του Eurogroup το βράδυ της Πέμπτης.
    Σύμφωνα με την «Καθημερινή», που επικαλείται διασταυρωμένες πληροφορίες, με γραπτή επιστολή τους οι επικεφαλής της τρόικας ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών να αποσύρει τις διατάξεις για τη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο, καθώς εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό κόστος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ τουλάχιστον το 2015.
    Το ποσό αυτό προστίθεται στο εκτιμώμενο από την τρόικα -ήδη υπάρχον- δημοσιονομικό 1,5 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ύψος του σε επίπεδα λίγο πάνω από τα 2,5 δισ. και είναι αδύνατο να καλυφθεί με νέα μέτρα.
    Παράλληλα, εκτός από το θέμα των 100 δόσεων, σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα αναφέρεται και στη ρύθμιση Δένδια για τα «κόκκινα» δάνεια, στην οποία προβλέπεται περαιτέρω διαγραφή των προσαυξήσεων από οφειλές στο Δημόσιο για όσους θελήσουν να διευθετήσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες.
    Από την πλευρά της, η κυβέρνηση απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο απόσυρσης των ρυθμίσεων, καθώς η μεν ρύθμιση των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας έχει ήδη ψηφιστεί και αναμένονται οι εγκύκλιοι για να αρχίσει να «τρέχει», η δε ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια κατατέθηκε στη Βουλή και πρόκειται να συζητηθεί στην Ολομέλεια.
    Πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως η τρόικα έχει δείξει "ενδιαφέρον" για τις διατάξεις που αναφέρονται στη νέα ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
    Σύμφωνα με το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών προς τα ταμεία, το χρέος όσων οφείλουν πάνω από 5.000 ευρώ ανέρχεται σήμερα στα 11,3 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά, μαζί με όσους χρωστάνε κάτω από τα 5.000 ευρώ, ανέρχονται σε 19 δισ. ευρώ.
    Η εφαρμοστική εγκύκλιος των σχετικών διατάξεων αναμένεται έως τις 10 Νοεμβρίου και, αμέσως, μετά θα μπορούσαν οι οφειλέτες να αιτηθούν ένταξης τους σε αυτήν.
    Εν αναμονή της νέας ρύθμισης, τα έσοδα από τις τρέχουσες ρυθμίσεις (νέα αρχή, πάγια ρύθμιση) μειώνονται από τον περασμένο Ιούλιο, "χτυπώντας" συνολικά τα έσοδα των ταμείων, την ίδια στιγμή που η απορρόφηση των κρατικών κονδυλίων βρίσκεται στα όρια της.
    Συμφωνα με την "Καθημερινή", κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι οι υπερβολές της τρόικας είναι μέρος της διαπραγματευτικής τακτικής της ενόψει της επικείμενης αξιολόγησης.
    Βάζει, δηλαδή, στο τραπέζι το μεγάλο δημοσιονομικό κενό προκειμένου να ασκήσει πιέσεις και θα το συρρικνώσει στη συνέχεια, εάν η κυβέρνηση δεχθεί να εφαρμόσει άλλες μεταρρυθμίσεις.
    Όμως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και το ΔΝΤ έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του καθώς θεωρεί ότι ούτως ή άλλως -ακόμη και χωρίς τις επιπτώσεις από τη ρύθμιση στα έσοδα από φόρους και εισφορές- πως το δημοσιονομικό κενό είναι τόσο μεγάλο -περί τα 2 δισ. ευρώ- που δεν μπορεί να καλυφθεί με μέτρα.
    Γι’ αυτό έχει προτείνει στην κυβέρνηση να ζητήσει την αλλαγή δημοσιονομικών στόχων. Για την ακρίβεια προτείνει να παραμείνει ο στόχος για δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων έως 4,5% του ΑΕΠ, αλλά να επιτευχθεί αυτό ένα με δύο χρόνια αργότερα και όχι το 2016, όπως προβλέπει το Μνημόνιο.
    Έτσι, η δημοσιονομική προσαρμογή θα γίνει με ηπιότερο ρυθμό. Μάλιστα, αυτή την άποψη φέρεται να συμμερίζεται πλέον και ο άλλος «σκληρός» της τρόικας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
    Από την πλευρά της κυβέρνησης υπάρχει η ανησυχία ότι η ικανοποίηση ενός τέτοιου αιτήματος θα έχει «κόστος», καθώς αναμένεται ότι οι πιστωτές θα ζητήσουν ως «αντάλλαγμα» μεταρρυθμίσεις, στις οποίες δεν μπορεί να συμφωνήσει προεκλογικά.