ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Μήνυμα Ερντογάν: Δεν θα κάνω πίσω για το φυσικό αέριο στην Κύπρο



    Τον δρόμο της σύγκρουσης και των προκλήσεων επιλέγουν οι τούρκοι στην ανατολική Μεσόγειο, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να προσπαθεί να εξασφαλίσει είτε απευθείας, είτε μέσω των Τουρκοκυπρίων, πρόσβαση στα μεγάλα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου.
    Σύμφωνα με την εφημερίδα Έθνος της Κυριακής, ο Τούρκος πρόεδρος, απέρριψε τις κατευναστικές παρεμβάσεις που έγιναν από διάφορες πλευρές και μέσω σημαντικού πολιτικού παράγοντα με τον οποίο είχε επαφή την περασμένη εβδομάδα έστειλε, όπως στην ελληνική κυβέρνηση ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Δεν πρόκειται να κάνω πίσω στο θέμα του φυσικού αερίου στην Κύπρο».
    Όλα αυτά σε συνδυασμό και με την ανάδειξη της προστασίας των συμφερόντων της Άγκυρας  - σε ό, τι αφορά τους φυσικούς πόρους σε θαλάσσιες ζώνες του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου - στην τρίτη θέση της λίστας με τις απειλές ασφαλείας της Τουρκίας, προκαλεί εντονότατη ανησυχία στην Αθήνα και την Λευκωσία, όπως αναφέρει το Έθνος.
    Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», η Τουρκία προχώρησε σε μία προκλητική πρόταση προς την Κύπρο. Ειδικότερα η Άγκυρα ζητεί από τη Λευκωσία την αναστολή όλων των ερευνών για τον εντοπισμό και εξόρυξη φυσικού αερίου με αντάλλαγμα την απόσυρση του «Μπαρμπαρός» από την ΑΟΖ της Κύπρου.
    Εκείνο που εισηγείται η Τουρκία, αναφέρει ο Φιλελεύθερος,  είναι να παγώσει όλες τις έρευνες η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά που θα ολοκληρωθεί ότι υπάρχει σε εξέλιξη από την ENI-KOGAS και να σταματήσει οποιαδήποτε άλλη κίνηση, όπως για παράδειγμα νέος γύρος αδειοδότησης.
    Δηλαδή, αφήνει για προφανείς λόγους που έχουν σχέση με το γεγονός ότι η ΕΝΙ είναι ιταλική, να ολοκληρώσει τις έρευνες της η εταιρεία και μετά ζητά όπως παγώσουν τα πάντα. Ως «αντάλλαγμα» η Τουρκία αναφέρει πως  θα αναστείλει τις έρευνες της, που διεξάγει δήθεν με εξουσιοδότηση του ψευδοκράτους, στην περιοχή νοτίως της νήσου, στα τεμάχια που βρίσκονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει το δημοσίευμα.