ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Αποζημιώνονται τα θύματα της Ασπίς

 Α.Κανδύλη            
enikos.gr
    Από το εγγυητικό  κεφάλαιο των ασφαλιστικών εταιρειών, και όχι από το Ελληνικό Δημόσιο, θα λάβουν το 70% των ποσών που διεκδικούν ως αποζημίωση για παραλείψεις του Δημοσίου τα «θύματα» της ασφαλιστικής εταιρείας «Ασπίς – Πρόνοια».
    Όπως αποφάσισε το Ά τμήμα ΣτΕ, το  ποσό αυτό θα το λάβουν, αυτόματα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας ασφαλιστικής εκκαθάρισης -μέσω του μηχανισμού εγγυήσεων (εγγυητικό κεφάλαιο)- χωρίς να χρειαστεί να καταθέσουν σχετικές αγωγές.
    Σύμφωνα με την προσφυγή που είχαν καταθέσει 4 από τους ζημιωθέντες της εταιρείας ζητώντας αποζημίωση ύψους  2.589.702 ευρώ, το Δημόσιο ευθύνεται, καθώς δεν προχώρησε στους απαραίτητους ελέγχους και στη λήψη των αναγκαίων κατασταλτικών μέτρων, πριν γίνει η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της επίμαχης ασφαλιστικής εταιρείας.
    Υπενθυμίζεται ότι οι ασφαλισμένοι είχαν συνάψει με την «Ασπίς – Πρόνοια» διάφορα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής συνδεόμενα με επενδύσεις, ενώ παράλληλα είχαν και αποταμιευτικό χαρακτήρα. 
    Μάλιστα, κατέβαλαν υψηλά ασφάλιστρα και με την λήξη των συμβολαίων θα ελάμβαναν το κεφάλαιο, συν μπόνους .Τελικώς, όχι μόνο bonus δεν έλαβαν, αλλά έχασαν και το κεφάλαιο τους, όταν η εταιρία του έγκλειστου, Παύλου Ψωμιάδη, έβαλε λουκέτο.
    Η υπόθεση είχε εισαχθεί στο ΣτΕ ως «δίκη πιλότος» κάτι που σημαίνει ότι την επίμαχη απόφαση του, θα πρέπει να την ακολουθήσουν πιστά όλα τα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας που έχουν όμοιες εκκρεμείς υποθέσεις.