ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Αμάν πιά με το ‘’ένστολοι’’.

Μέχρι σήμερα, πολλά άρθρα έχουν γραφεί από συναδέλφους, ( μεταξύ των οποίων και δικό μου ) σχετικά με το χρησιμοποιούμενο από κυβερνητικά στελέχη ( υπουργούς κτλ ) και ΜΜΕ χαρακτηρισμό ‘’ένστολοι’’ για τους άνδρες και γυναίκες των ΕΔ και ΣΑ, ο οποίος κατά την γνώμη ΟΛΩΝ ΜΑΣ κρίνεται  ( και είναι ) απολύτως απαξιωτικός.
Επειδή  ‘’το ψάρι από το κεφάλι βρωμάει ‘’, ο Αντιστράτηγος ( ΜΧ ) εα Χαράλαμπος Τσιτσιμπίκος συνέταξε την παρακάτω επιστολή που απευθύνεται προς τους αρμοδίους, και ζητά την συνδρομή όλων μας, με την αποδοχή και προσυπογραφή της.
Μέχρι σήμερα, μεγάλος αριθμός συναδέλφων προσυπέγραψε την επιστολή. Όσο περισσότεροι όμως, τόσο καλύτερα. Εκατό και διακόσια ονόματα, είναι λίγα.
Σας παρακαλώ να προσυπογράψουμε όλοι μας την επιστολή, για να της δώσουμε και το μεγαλύτερο δυνατό κύρος.
Στο τέλος της, υπάρχουν απλές οδηγίες για το πώς μπορεί να γίνει αυτό.
Επιστολή προς τους Αξιότιμους Κυρίους: 
Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρωθυπουργό, Πρόεδρο της Βουλής, Προέδρους των Κομμάτων και προς τους κυρίους Βουλευτές δια του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με την παράκληση επίδοσης της στους ιδίους.
                                                                                        Θεσσαλονίκη              Σεπ.  2014                 
            Σκοπός της επιστολής μας αυτής, είναι η έντονη διαμαρτυρία μας για την   ενσυνείδητη, κατά την γνώμη μας, χρήση της απαξιωτικής και προσβλητικής ονοματοδότησης των Αξιωματικών, Ανθυπασπιστών και Υπαξιωματικών των τριών Κλάδων των Ενόπλων μας Δυνάμεων (ΕΔ), καθώς και των αντιστοίχων των Σωμάτων Ασφαλείας (ΣΑ) με τον όρο "ένστολοι". Δυστυχώς τελευταίως ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε ευρέως από την Πολιτική Ηγεσία, στο σύνολο της ,στη Δ.Ε.Θ και χρησιμοποιείται από ανώτατους αξιωματούχους των Φορέων του Κράτους. Βομβαρδίζεται καθημερινά η κοινή γνώμη από τα Μ.Μ.Ε [έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ], τα οποία διαμορφώνουν την γενική εικόνα, οσάκις αναφέρονται σε θέματα των Ενόπλων Δυνάμεων με τον όρο  ¨ ένστολοι΄΄
            Με την επιστολή επιχειρούμε, με απλά και μη επιδεχόμενα αμφισβητήσεως επιχειρήματα, να αναδείξουμε ,όχι διότι δεν τα γνωρίζετε, όλα τα στοιχεία που προσδιορίζουν την απαράδεκτη χρήση του ["όρου"-"ονομασίας"- χαρακτηρισμού"] των Αξιωματικών, Υπαξιωματικών των τριών Κλάδων των Ενόπλων μας Δυνάμεων, καθώς και των αντιστοίχων των Σωμάτων Ασφαλείας υπό τον γενικό όρο "ένστολοι".
            Κατ' αρχάς, η ζωοποιός δύναμη της Ελληνικής γλώσσας, η οποία ονοματοδότησε από την απώτατη αρχαιότητα, οτιδήποτε ήταν γνωστό την εποχή εκείνη, με την μοναδική ετυμολογική -- εννοιολογική ακρίβεια και η ονομασία τους παραμένει ισχυρά και αναλλοίωτος μέχρι σήμερον,  διαμόρφωσε ορθώς την λέξη "Αξιωματικός",(*) προκειμένου, στο πρόσωπο εις το οποίο αναφέρεται, να προσδώσει και περιγράψει την περιέχουσα αξία της θέσεώς του και του επιτελουμένου έργου του, στοιχεία τα οποία, ενσωματώθηκαν σε αυτή διαχρονικά. Έτσι, ο αρχαίος Έλλην Μακεδών, Αθηναίος ή Σπαρτιάτης, ονόμαζε τον Αλέξανδρο, τον Μιλτιάδη ή τον Βρασίδα, αντίστοιχα, Στρατηγούς (ήτοι Αξιωματικούς) και ποτέ χλαμυδοφόρους (από την χλαμύδα) ή ιματιοφόρους (από το ιμάτιον) ή πανοπλιοφόρους (ένστολους) (από την πανοπλία που έφεραν στην μάχη).
            Η Ελληνική γλώσσα, το Ελληνικό Σύνταγμα ονοματοθέτησε σοφά με διαφορετικό όνομα τους διαφόρους (λοιπούς) Κρατικούς Λειτουργούς και Υπαλλήλους του Κράτους. Έτσι, άλλους ονόμασε Δικαστές, άλλους Δικαστικούς Υπαλλήλους, Πανεπιστημιακούς Καθηγητές, άλλους απλά Δημοσίους Υπαλλήλους, άλλους Δημοσιογράφους κ.λ.π. Ποτέ όμως "Αξιωματικούς", διότι Αξιωματικός είναι αυτός που διεκδικεί το κύρος αυθεντίας, αυτός που φέρει κάποιο αξίωμα, παρά του ότι σε όλα τα λοιπά επαγγέλματα/λειτουργίες υφίστανται αξιώματα, διακρίσεις, αυθεντίες. Ίσως, διότι αναγνώρισε, από εννοιολογικής και πραγματικής πλευράς, ότι ουδείς των παραπάνω ενσωμάτωσε στο έργο του, στην αποστολή του, τον όρο "αξία", την "πραγματική αξία" του επιτελούμενου έργου τους και της αποστολής τους, καθώς και τον όρο "αξίωμα", στην πραγματική του έννοια. Tα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, κυρίως, είναι ο σκληρός πυρήνας του κράτους και στο κέντρο αυτού του πυρήνα, θεμέλιο της εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας μας, θεματοφύλακας της ελευθερίας όλου του έθνους. Έτσι, η λέξη "Αξιωματικός", εξ ορισμού, αναφέρεται σε εκείνον που είναι ταγμένος, από την φύση της αποστολής του, να ηγείται έναντι όλων των άλλων, [βαθμοφόρος τακτικού ένοπλου σώματος (στρατού, αστυνομίας κ.λπ.)].
            Επίσης, σε κανένα άρθρο του κειμένου του Συντάγματος της Χώρας δεν περιγράφονται οι Αξιωματικοί, οι Υπαξιωματικοί των τριών Κλάδων των Ενόπλων μας Δυνάμεων, καθώς και των αντιστοίχων των Σωμάτων Ασφαλείας με τον όρο "ένστολοι". Οι Νόμοι και τα Διατάγματα τους Κράτους, (Προεδρικά Διάταγμα, Υπουργικές Αποφάσεις κτλ), σε κανένα σημείο τους δεν περιλαμβάνουν τον υπόψη χαρακτηρισμό.
            Άλλωστε, ως γνωστόν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άρχει των Ενόπλων Δυνάμεων και ασφαλώς όχι των "Ενστόλων Δυνάμεων". Απονέμει τους βαθμούς (ή αίρει τις ποινές) στους Αξιωματικούς Υπαξιωματικούς και ασφαλώς όχι στους "ενστόλους".[άρθρο 45]
            Εσχάτως, το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), στην εκ πενήντα δύο σελίδων απόφασή του περί της ακυρώσεως της απόφασης του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών με τίτλο: "Επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων αποδοχών και συντάξεων των Αξιωματικών, Ανθυπασπιστών και Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων…", ουδόλως, όπως ήταν φυσικό, αναφέρεται στον όρο "ένστολοι"..
            Ποίον είναι άραγε το ερέθισμα, προκειμένου ο ασθενής (α-σθένος) και ο άρρωστος (α-ρρώστος=δύναμη) νους κάποιων να επινοήσει τον όρο "ένστολοι" και να τον προσάψει περιφρονητικά ,στις Ε.Δ και τα Σ.Α, περιγράφοντας μονολεκτικά τους Αξιωματικούς, Ανθυπασπιστές και Υπαξιωματικούς των τριών Κλάδων των Ενόπλων μας Δυνάμεων, καθώς και των αντιστοίχων των Σωμάτων Ασφαλείας ως ενστόλους;
            Γιατί άραγε η υπεύθυνη Πολιτεία και οι Φορείς του Κράτους υπέπεσαν σε αυτό το ολίσθημα και δεν χρησιμοποιούν τους όρους "Στρατιωτικοί" ή Αξιωματικοί (ή Στελέχη) των Ε.Δ (εν ενεργεία ή εν  αποστρατεία), αλλά επιμένουν στον εσφαλμένο όρο  "ένστολοι";
                        Θεωρούμε, ως πλέον πιθανό επιχείρημά τους, την  απαξίωση του κλάδου των Αξιωματικών, Ανθυπασπιστών και Υπαξιωματικών των ΕΔ και ΣΑ από την αξιακή τους υπόσταση. Να δοθεί ένα κτύπημα στον σκληρό πυρήνα του Κράτους. Να προκληθεί σύγχυση στη σκέψη και έκφραση των Ελλήνων πολιτών, ιδίως των νέων, περί των αξιακού επιπέδου των εννοιών των λέξεων που περιγράφουν αυτή την λίαν αξιόλογη ομάδα των Δημοσίων Λειτουργών, των Αξιωματικών.
            Ουδείς πολίτης Ευρωπαϊκής χώρας, ή των ΗΠΑ ή όποιας άλλης  δεν χρησιμοποιεί τον όρο αυτό για τους πάσης κατηγορίας Αξιωματικούς της. Στις αναπτυγμένες χώρες, η μη προσφώνηση των Αξιωματικών με τον επίσημο όρο "Officer", συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται. Χαρακτηρίσατε τους Αξιωματικούς - Υπαξιωματικούς συλλήβδην "ενστόλους"  ενσυνείδητα. Αυτό είναι το συνειδητό λάθος σας. Η υποβάθμιση της εννοίας Αξιωματικός, επιφέρει και ασυνείδητα την συρρίκνωση του σεβασμού των πολιτών προς αυτούς. Η ίδια η κρατική δομή υπονομεύει το κράτος. Παγκόσμια πρωτοτυπία
            Αξιότιμοι Κύριοι,
            Μας είναι γνωστό ότι η Πατρίδα μας και ο ευρύτερος Ελληνισμός περνάει μια σοβαρή οικονομική κρίση με τρομερές επιπτώσεις σε όλες τις κοινωνικές τάξεις και όχι μόνον .Η κρίση δεν είναι μόνον οικονομική, αλλά συνοδεύεται και με πολιτική, κοινωνική, ηθική, κρίση Ηγεσίας σε όλους τους κοινωνικούς ιστούς του Κράτους. Παύσαμε να έχουμε πρότυπα Αγίους της Πίστεως και Ήρωες της Πατρίδος μας.
            Μια τέτοια κατάσταση καιροφυλαχτούν, οι αιωνίως εποφθαλμιούντες την ακεραιότητα μας γείτονες, να την εκμεταλλευθούν προς ίδιον όφελος. Για την αντιμετώπιση, ιστορικά, τέτοιων κινδύνων απαιτούνται: Ισχυρή οικονομία, Ύπαρξη συμμαχιών, Ομοψυχία Λαού και Ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις
            Το ηθικό του προσωπικού των Ε.Δ ,ως πολλαπλασιαστής βαρύτητας στη μαχητική ισχύ, καλύπτει ποσοστό 70%. Αυτό το ποσοστό καλείται ΗΘΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ και ήταν ο καταλύτης όλων των νικηφόρων πολέμων του Ελληνικού Στρατού.
            Σήμερα, αυτή η αεί λάμπουσα πενία των μονίμων Στελεχών των Ε.Δ η οποία έδιδε τους αγώνες της ‘<<ΟΥ ΠΕΡΙ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΑΛΛΑ ΠΕΡΙ ΑΡΕΤΗΣ>> απαξιώνεται, σπιλώνεται, καταρακώνεται συλλήβδην, ε.ε και ε.α ,με τον χαρακτηρισμό ΄΄ενστολοι ¨
            Η αναγνώριση του λάθους αποτελεί γενναιότητα , η δε αποκατάσταση αποτελεί αναγκαιότητα. [ Κων/νος Τσάτσος] .Όταν το άδικο ,όπως ο χαρακτηρισμός ένστολοι, γίνεται άγραφος νόμος, τότε η αντίσταση γίνεται καθήκον [Μπέρτολ Μπρέχτ } .
           Κατόπιν των προαναφερθέντων παρακαλούμε  να ενεργήσετε, ο καθένας στον κύκλο των αρμοδιοτήτων, για την απάλειψη του χαρακτηρισμού< ένστολοι >από τους επίσημους Φορείς του Κράτους στον προφορικό και γραπτό λόγο.
                                                                              Με τον προσήκοντα σεβασμό και εκτίμηση
                                                                                Έπονται ονόματα

Σχετικά με την επιστολή διαμαρτυρίας για τον χαρακτηρισμό "ένστολοι", έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο και σχετικό ψήφισμα με τίτλο:
Να καταργηθεί ο χαρακτηρισμός "ένστολοι" για τα Στελέχη των ΕΔ και ΣΑ
Τα αποτελέσματα του ψηφίσματος, πιστεύω ότι θα ενισχύουν κατά πολύ τον σκοπό της επιστολής.
Μπορείτε να συμμετάσχετε στο ψήφισμα, κάνοντας κλίκ
 εδώ.
Στράτος Ουζούνογλου.-