ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014

Γιατρός υπέγραφε παράνομες συνταγές

Ας μας προβληματίσει το γεγονός, γιατί κάποιοι ΑΠΟ ΕΜΑΣ κατέφυγαν στις υπηρεσίες τέτοιων γιατρών.
Μήπως τους έσμπρωξε το σύστημα υγείας, αυτό που λένε ότι υπάρχει και εφαρμόζεται ?
Πήγαίνετε σε γιατρό σε ιατρείο του ΙΚΑ για φάρμακα, και το ξανακουβεντιάζουμε.
Το ξέρετε ότι υπάρχουν γραφεία χωρίς γιατρό αλλά ΜΕ ΣΦΡΑΓΙΔΕΣ που κάνουν αυτή τη δουλειά ?
Του Φώτη Κουτσαμπάρη fkoutsamparis@makthes.gr
    Ένας γιατρός, τρεις φαρμακοποιοί κι ένας συνταξιούχος ιατρικός επισκέπτης στη Θεσσαλονίκη κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε εγκληματική οργάνωση, που ενέχεται σε παράνομες συνταγογραφήσεις φαρμάκων.
    Ο 60χρονος γενικός παθολόγος φέρεται να υπέγραψε 2.500 παράνομες συνταγές, που αφορούν σε 900 ασθενείς και σε 10.000 ιατρικά σκευάσματα με την εκτιμώμενη οικονομική ζημιά σε βάρος του δημοσίου υπολογίζεται στις 52.000 ευρώ. Το κύκλωμα εξαρθρώθηκε από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν τέσσερις εμπλεκόμενοι ενώ αναζητείται η κατηγορούμενη τρίτη φαρμακοποιός.
    Η απάτη του κυκλώματος, το οποίο οργανώθηκε στα τέλη του 2013, σύμφωνα με την αστυνομία, γινόταν ως εξής: Ο συνταξιούχος, που κατά το παρελθόν εργαζόταν ως ιατρικός επισκέπτης, προμήθευε τον γιατρό με αριθμούς μητρώου κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ), με τους οποίους συνταγογραφούσε. Ο ίδιος, έπαιρνε τις συνταγές και τις κατέθετε στα συνεργαζόμενα φαρμακεία, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, απ’ όπου παραλάμβανε τα φαρμακευτικά σκευάσματα. Ο 60χρονος γιατρός για κάθε μία από τις παράνομες συνταγές εξέδιδε σχετικό παραστατικό, στο οποίο πλαστογραφούσε την υπογραφή του ασφαλισμένου, για τον οποίο δήθεν προοριζόταν τα φάρμακα και στη συνέχεια κατέθετε τα έγγραφα στον ΕΟΠΠΥ, για να αμειφθεί για τις υποτιθέμενες παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες. Οι δύο συλληφθέντες φαρμακοποιοί, ηλικίας 64 και 51 ετών, εκτέλεσαν 848 παράνομες συνταγές, οι οποίες αφορούσαν συνολικά 3.708 ιατρικά σκευάσματα. Στο φαρμακείο της μη συλληφθείσας τρίτης φαρμακοποιού εκτελέστηκαν, κατά το έτος 2013, τουλάχιστον 11 παράνομες ιατρικές συνταγές.
    Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται, σύμφωνα με πληροφορίες της “Μ”, έπειτα από καταγγελία γυναίκας ασφαλισμένης του ΙΚΑ. Σε μια από τις επισκέψεις της στον γιατρό της, εκείνος της είπε ότι είδε στο σύστημα του ΕΟΠΠΥ συνταγογραφημένο ένα φάρμακο ηρεμιστικό που ήταν για την ίδια και τη ρώτησε για πιο λόγο παίρνει αυτό το φάρμακο. Η γυναίκα απάντησε ότι ουδέποτε πήρε αυτό το φάρμακο και έτσι έγινε η αναφορά. Ακολούθησαν πολύμηνες έρευνες αστυνομικών του Τμήματος Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και τελικά εξαρθρώθηκε το κύκλωμα.
    Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δύο οικίες του συλληφθέντα γιατρού βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής που χρησιμοποιούνταν για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων, 182 αποκόμματα επίσκεψης ασθενών και διάφορα έγγραφα ιατρικής φύσεως. Επίσης, σε έρευνα στην οικία του συνταξιούχου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν διάφορα φάρμακα, τα οποία περιλαμβάνονται στη λίστα αυτών που συνταγογραφήθηκαν παράνομα. Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για την πλήρη διερεύνηση της παράνομης δράσης του κυκλώματος.
    Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας, της απάτης κακουργηματικής μορφής, των ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων, του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου και της παράβασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, ο οποίος άσκησε σε βάρος τους διώξεις και στη συνέχεια πήραν προθεσμία να απολογηθούν στον ανακριτή.