ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Αυξήσεις σε εισιτήρια, φάρμακα, ρεύμα και τρόφιμα

http://www.real.gr/

    Μεγάλες αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, στα φάρμακα, στο ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και βασικά είδη διατροφής καταγράφει για τον Σεπτέμβριο η ΕΛΣΤΑΤ, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή καταγράφει μείωση 0,8% έναντι μείωσης 0,3% τον Αύγουστο.
    Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση ανατίμησης για τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2013, είναι τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών, οι τιμές των οποίων παρουσιάζουν αύξηση 5,9% και μάλιστα τον μήνα κατά τον οποίο ανακοινώθηκαν μειώσεις στα κόμιστρα.
    Παρόμοια περίπτωση αποτελούν και οι τιμές των φαρμάκων οι οποίες μειώνονται μεν σταθερά, αλλά λόγω της αύξησης της συμμετοχής για τους ασφαλισμένους η δαπάνη για τον τελικό καταναλωτή καταγράφει αύξηση κατά 26,7%. Αύξηση 4,5% καταγράφεται στα τιμολόγια της ΔΕΗ και 6,5% στα έξοδα ξενοδοχείου.
    Στα βασικά είδη αυξήσεις στην τιμή του ελαιόλαδου 4,5%, των γαλακτοκομικών και αβγών κατά 1,8% και των προϊόντων καπνού επίσης κατά 1,8%. Η μείωση του γενικού δείκτη οφείλεται σε μεγάλες μειώσεις άλλων βασικών ειδών διατροφής, όπως είναι οι νωπές πατάτες (29,7%), η ζάχαρη (10,9%), τα νωπά φρούτα (11,5%), τα νωπά ψάρια (5,8%) και τα νωπά λαχανικά (1,1%).
    Επίσης, τον Σεπτέμβριο μειώθηκαν οι τιμές της βενζίνης κατά 1,7%, του φυσικού αερίου κατά 12,6% και τα ασφάλιστρα μεταφορών κατά 4,9%. Σύμφωνα επίσης με την ΕΛΣΤΑΤ, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός μειώθηκε 1,1% τον Σεπτέμβριο εφέτος έναντι μείωσης 1% τον Σεπτέμβριο πέρυσι και από μείωση 0,2% τον Αύγουστο του 2014.
    Πατήστε πάνω στον πίνακα και δείτε τις μεταβολές στις τιμές μεταξύ του Σεπτεμβρίου 2013 και του εφετινού έτσι όπως τον δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος»