ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Σαν σήμερα εγκαινιάστηκε το 1889 το Moulin Rouge –Το καμπαρέ μύθος, οι γυναίκες, η ιστορία και η έμπνευση του Τουλούζ Λοτρέκ

www.iefimerida.gr
    Ηταν μια χρονιά- σταθμός για το Παρίσι το 1889: Οχι μόνο κατασκευάστηκε ο Πύργος του Αϊφελ, αλλά άνοιξε και τις πόρτες του ένα καμπαρέ που έμελλε να γίνει γνωστό ανά τον κόσμο, σύμβολο του Παρισιού, όσο και ο πύργος του Aϊφελ: Το καμπαρέ Μoulin Rouge!
    Iδρυτές ήταν ο Charles Zidler και ο Joseph Oller, που επίσης είχαν το Paris Olympia. Σήμα κατατεθέν του νέου ναού του καν καν και των όμορφων γυναικών ήταν ένας κόκκινος μύλος στην οροφή του. Το καν - καν βρήκε τον ναό του και εξαπλώθηκε από εκεί σε όλα τα καμπαρέ της Ευρώπης. Η Μονμάρτη αναδεικνυόταν στη νέα μοντέρνα περιοχή του Παρισιού και οι δαιμόνιοι επιχειρηματίες κατάφεραν να φέρουν τους πλούσιους στο καμπαρέ τους, δημιουργώντας έναν ιδανικό διασκέδασης στην αναδυόμενη περιοχή.
    Η διακόσμηση ήταν μοναδική και δεν περιορίστηκε στον εντυπωσιακό κόκκινο μύλο. Ο κήπος ήταν μια μοναδική όαση, με σκηνή για τις χορεύτριες και έναν γιγαντιαίο ελέφαντα. Εκεί συναντούσε κανείς εκπροσώπους όλων των κοινωνικών τάξεων και σύντομα πάρα πολλούς τουρίστες. Το καμπαρέ που είχε το ... παρατσούκλι «Το πρώτο παλάτι των γυναικών» σύντομα έγινε η μεγαλύτερη επιτυχία του Παρισιού.

    Πέρα από τις όμορφες γυναίκες, την επανάσταση του καν - καν και την εξαιρετικά επιμελημένη και κάπως τολμηρή διακόσμηση, καθιέρωσαν απογεύματα με σαμπάνια, έφερνε φημισμένους καλλιτέχνες από ολόκληρο τον κόσμο και κατόρθωσε να μαγεύσει διανοούμενους της εποχής που καθόριζαν τις τάσεις. Εκεί άνθησε και ο Τουλούζ Λοτρέκ που δημιούργησε την πιο φημισμένη σειρά έργων του αποτυπώνοντας τις χορεύτριες και την ζαλιστική ατμόσφαιρα που δημιουργούσαν.  Εφτιαξε το πρώτο πόστερ για το καμπαρέ το 1891.
    Ακόμα και βασιλιάδες πέρασαν από το Moulin Rouge για να δουν τις χορεύτριες να σηκώνουν το πόδι ψηλά, τινάζοντας στον αέρα τον ποδόγυρο των φορεμάτων τους. Οι χορεύτριες τους αναγνώριζαν, και δεν δίσταζαν να τους μιλήσουν στον ενικό, χρησιμοποιώντας ακόμα και το μικρό τους όνομα. Τον Φεβρουράριο του 1917 καταστράφηκε από φωτιά και κατασκευάστηκε εκ νέου το 1921.
    Η δεύτερη φορά που το περίφημο καμπαρέ έκλεισε ήταν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Ελάχιστες μέρες μετά την απελευθέρωση το 1944 εμφανίζεται στο Moulin Rouge η Εντίθ Πιάφ μαζί με τον νεότατο τότε Υβ Μοντάν. Η νέα εποχή έχει αρχίσει...

    Το 1951 γίνεται ριζική αλλαγή της εσωτερικής διαρρύθμισης και της διακόσμηση από κορυφαίους Γάλλους αρχιτέκτονες και επανέρχονται όλα τα παλιά νούμερα καν καν και οι ειδικές θεματικές βραδιές. Η πορεία συνεχίζεται χωρίς διακοπές, το Χόλιγουντ γοητεύεται και παθαίνει εμμονή με το Moulin Rouge, τεράστια κινηματογραφικά αστέρια γίνονται θαμώνες.
    Το Moulin Rouge – που έγινε και κινηματογραφικό μιούζικαλ με πρωταγωνίστρια τη Νικόλ Κίντμαν, συνεχίζει να ανθίζει ως κορυφαία τουριστική ατραξιόν κυρίως.