ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ Κολατσιό στα παιδιά της κρίσης

Της Βαρβάρας Ζούκα
    Αντιμέτωπες με το πλέον σκληρό πρόσωπο της φτώχειας έρχονται τα τελευταία χρόνια με το άνοιγμα των σχολείων οι κοινωνικές και οι υπηρεσίες του δήμου Θεσσαλονίκης που ασχολούνται με τον τομέα της εκπαίδευσης, καθώς πληθαίνει ο αριθμός των μαθητών που υποσιτίζονται, επειδή οι γονείς τους έχουν πληγεί βάναυσα από την οικονομική κρίση.
    Ο δήμος Θεσσαλονίκης για ακόμη μία χρονιά καλείται να δείξει το κοινωνικό πρόσωπό του, φροντίζοντας τους εκατοντάδες μαθητές που στερούνται ακόμη και της δυνατότητας να αγοράσουν ένα μικρό κολατσιό στο σχολείο. “Για τρίτη συνεχή χρονιά, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των καιρών, θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα της παροχής του λεγόμενου δεκατιανού στους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, των οποίων οι οικογένειες αδυνατούν να καλύψουν βασικές ανάγκες σίτισης”, ανέφερε σχετικά η αρμόδια αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Καλυψώ Γούλα.
ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ
    Σύμφωνα με την κυρία Γούλα από πλευράς δήμου Θεσσαλονίκης θα προκηρυχθεί διαγωνισμός,  προϋπολογισμού περίπου 45.000 ευρώ, ώστε να μη λείψει από κανένα παιδί το κολατσιό στο διάλειμμα του σχολείου.
    Ενδεικτικό των εκρηκτικών διαστάσεων που έχει προσλάβει το πρόβλημα είναι το γεγονός ότι, ενώ πέρυσι μέσω του διαγωνισμού του δήμου είχε προβλεφθεί να καλυφθούν οι ανάγκες περίπου 380 παιδιών, φέτος υπάρχει πρόβλεψη για περισσότερα από 1.150.
    Όπως τόνισε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, το πρόγραμμα εξελίσσεται με μεγάλη διακριτικότητα, αφού πρωτεύων στόχος για όλους είναι να προστατευτούν τα παιδιά.
ΣΕ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
    Μέσα στο επόμενο διάστημα στελέχη της διεύθυνσης Εκπαίδευσης του δήμου Θεσσαλονίκης θα έλθουν σε επικοινωνία με τους διευθυντές των σχολείων και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων, ώστε να καταγράψουν τις ανάγκες που υπάρχουν. Η ίδια διαδικασία είχε ακολουθηθεί και πέρυσι, οπότε από την επίσημη καταγραφή του δήμου προέκυψε ότι για περισσότερους από 1.400 μαθητές της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η αγορά  ενός σάντουιτς ή μιας τυρόπιτας στο σχολείο ήταν απαγορευτική.
    Οι ανάγκες των μαθητών αυτών πέρυσι είχαν καλυφθεί κατά ένα μέρος μέσω του διαγωνισμού που είχε γίνει με ευθύνη των κοινωνικών υπηρεσιών και κατά το υπόλοιπο μέσω των σχολικών επιτροπών. Τα περισσότερα προβλήματα είχαν καταγραφεί σε δημοτικά και γυμνάσια-λύκεια της δυτικής Θεσσαλονίκης, ενώ 200 και πλέον μαθητές συγκεντρώνονταν σε ένα και μόνο σχολικό συγκρότημα.
ΔΩΡΕΑΝ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
    Στο μεταξύ περισσότεροι από 350 μαθητές γυμνασίου και λυκείου εκτιμάται ότι θα έχουν και φέτος τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μαθήματα ενισχυτικής διδασκαλίας που θα οργανώσει ο δήμος Θεσσαλονίκης εντελώς δωρεάν σε συνεργασία με εθελοντές εκπαιδευτικούς.
    Ο κεντρικός δήμος πρόκειται να οργανώσει τρία κέντρα δημοτικής ενισχυτικής διδασκαλίας, στα 14ο, 17ο και 18ο λύκεια. Παράλληλα θα οργανωθεί και μία τέταρτη αντίστοιχη δομή στο 7ο ΕΠΑΛ, η οποία θα απευθύνεται σε μαθητές τεχνικών λυκείων. Τα τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας εξάλλου μπορούν να παρακολουθήσουν και απόφοιτοι που επιθυμούν να συμμετάσχουν εκ νέου στις πανελλαδικές εξετάσεις.
    Το θέμα που αφορά τη λειτουργία δημοτικών κέντρων ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναμένεται να συζητηθεί στη μεθαυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την αρμόδια διεύθυνση Εκπαίδευσης και Αθλητισμούσκοπός της ενισχυτικής διδασκαλίας είναι η διδακτική και παιδαγωγική ενίσχυση των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, προκειμένου να είναι σε θέση χωρίς επιπλέον δαπάνες για φροντιστηριακά μαθήματα να αντεπεξέλθουν στις σχολικές υποχρεώσεις τους. Παράλληλα υποστηρίζεται η προσπάθεια των μαθητών για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση”.
    Τόσο οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να στηρίξουν την προσπάθεια εθελοντικά όσο και οι μαθητές που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα τμήματα θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις αιτήσεις τους μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου.
    Παράλληλα τμήματα δωρεάν ενισχυτικής διδασκαλίας, με σκοπό να προσφερθεί βοήθεια σε παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, οργανώνονται για ακόμη μία χρονιά στο πνευματικό κοινωνικό κέντρο “Πορτοκαλιάν”, στην περιοχή της Ευζώνων.
    Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν εθελοντικά να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αλλά και οι ενδιαφερόμενοι μαθητές μπορούν να καταθέτουν τις αιτήσεις τους στο κοινωνικό κέντρο “Πορτοκαλιάν”, το οποίο στεγάζεται στην οδό Σπάρτης 6Α.
    Οι αιτήσεις γίνονται δεκτές καθημερινά από τις 2 μετά το μεσημέρι μέχρι και τις 8 το απόγευμα.
    Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται τις ίδιες ώρες στο τηλέφωνο 2310 848.744.

    Από τις 7 το πρωί μέχρι και τις 3 μετά το μεσημέρι πληροφορίες δίδονται στο τηλέφωνο 2310 509.013.