ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ & ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ
«Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ»
ΟΔΟΣ ΤΕΝΕΔΟΥ ΑΚΤΗ ΚΑΛΑΜΙΤΣΑ Τ.Κ 65404 ΚΑΒΑΛΑ commandoskavala@gmail.com
 ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
    Αντιστεκόμενοι στη λήθη και στην κατάργηση των αξιών εμείς, οι Καταδρομείς της Καβάλας «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι», σας καλούμε στην επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αδικοχαμένων Δασοκομμάντος Καβάλας και των τριών αξ/κών του πληρώματος του Ε/Π 633 που έπεσαν στο καθήκον στις 15/09/1994.
    Τώρα που συμπληρώνονται είκοσι ολόκληρα χρόνια από την αποφράδα ημέρα θα συναχτούμε ευλαβικά προσευχόμενοι την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου και ώρα 11:30 στον ιερό χώρο της θυσίας τους στην Τερψιθέα Δράμας για να τιμήσουμε τη μνήμη τους και να θυμηθούμε το χαμόγελό τους.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΩΡΑ 11:00 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ-ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΩΝ
ΩΡΑ 11:30 ΕΝΑΡΞΗ ΤΕΛΕΤΗΣ
ΩΡΑ 11:45 ΠΕΡΑΣ ΕΠΙΜΝΗΜΟΣΥΝΗΣ ΔΕΗΣΗΣ
ΩΡΑ 12:00 ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΝΕΚΡΩΝ- ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΙΜΩΝ ΑΠΟ ΑΓΗΜΑ ΜΟΙΡΑΣ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ
ΩΡΑ 12:10 ΤΗΡΗΣΗ ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗΣ
ΩΡΑ 12:11 ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΤΕΦΑΝΩΝ
ΩΡΑ 12:20 ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΥΜΝΟΥ
ΩΡΑ 12:25 ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΩΝ ΚΑΒΑΛΑΣ
ΩΡΑ 12:30 ΠΕΡΑΣ ΤΕΛΕΤΗΣ - ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΔΕΞΙΩΣΗΣ
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η κατάθεση στεφάνων είναι προαιρετική και η προμήθειά τους θα γίνει με ευθύνη αυτών που θα την εκτελέσουν.
ΜΕ ΚΑΤΑΔΡΟΜΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ
    Το σώμα των Αερομεταφερόμενων Δασοπυροσβεστών ιδρύθηκε το 1993 χρονιά κατά την οποία επιχειρούσαν με μισθωμένα δικινητήρια Καναδικά ελικόπτερα. Την επόμενη χρονιά το 1994 και μετά την επιτυχία του θεσμού το υπουργείο Γεωργίας και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Δασών & Φυσικού Περιβάλλοντος που ήταν επιφορτισμένη με το έργο της δασοπυρόσβεσης εκείνη την εποχή αποφάσισαν να στελεχώσουν με περισσότερα μέλη τις ομάδες των δασοκομμάντος  και πρόκριναν για την εκτέλεση της αερομεταφοράς αλλά και αεροπυρόσβεσης τα ελικόπτερα heui bell U1-H1 της αεροπορίας στρατού των Ε.Δ καθώς και μερικά Ε/Π shinouk σε διάφορα μέρη της επικράτειας.
    Οι ομάδες των δασοκομμάντος αποτελούνταν αποκλειστικά από πολίτες που υπηρέτησαν τη στρατιωτική τους θητεία στις ειδικές δυνάμεις που μετά από επίπονη πρακτική και θεωρητική εκπαίδευση ανέλαβαν καθήκοντα τον Ιούνιο της χρονιάς εκείνης.
    Οι δασοκομμάντος Καβάλας αποτελούνταν από τρεις ομάδες των έξι ατόμων συν τον επικεφαλής (που ήταν πτυχιούχος δασολόγος) και είχαν τον μεγαλύτερο τομέα ευθύνης σε όλη την χώρα από τον νομό Χαλκιδικής ως τον νομό Έβρου. Η ομάδα των εκλιπόντων ήταν η υπ' αριθμόν 2 η οποία είχε ένα επιπλέον μέλος τον καταδρομέα Γ.Λ που είχε την τύχη να παραμείνει στην βάση του στρατιωτικού αεροδρομίου Αμυγδαλεώνα Καβάλας διότι δεν κρίθηκε επιβεβλημένη η συμμετοχή του στην αποστολή.
    Η  πυρκαγιά στις δυτικές υπώρειες του δασικού συμπλέγματος οροσειράς Λεκάνης υφίσταται επί ημέρες λόγω της ιδιάζουσας μορφής της (υπόγεια και έρπουσα) και του δύσβατου του εδάφους. Την προηγούμενη ημέρα 14/9/1994 ο γράφων επιχειρούσε με την ομάδα του σε άλλη πυρκαγιά στο όρος Φαλακρό με το ίδιο Ε/Π 633 το οποίο εμφάνισε βλάβη (απώλεια ισχύος κινητήρα) με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αιωρηθεί σε συνθήκες υψομέτρου και να μην μπορεί να εκτελέσει τις απαιτούμενες ρίψεις νερού στο μέτωπο της φωτιάς ,γεγονός που ανάγκασε την ομάδα να επιχειρεί δίχως την κάλυψη από αέρος και να επιστρέψει αρχικά οδοιπορικώς και έπειτα οδικώς στην βάση μετά το μεσονύχτιο, ξημερώματα της 15ης Σεπτεμβρίου 1994.
    Η 1η ομάδα (του γράφοντος) ανέλαβε υπηρεσία το πρωί της 15ης Σεπτεμβρίου 1994  ούσα εξουθενωμένη από το έργο της προηγουμένης. Οι εκκλήσεις του δασαρχείου Δράμας από το πρώτο φως της ημέρας ήταν συνεχείς μέσω του Σ.Δ.Ο (συντονιστικού διυπουργικού οργάνου) που είχε την ευθύνη του συντονισμού των επιχειρήσεων. Εκκλήσεις όμως που έπεφταν στο κενό διότι ο κυβερνήτης Λοχαγός Τ/Θ Καλφόπουλος Θεόκλητος είχε συντάξει σχέδιο πτήσης για την επισκευαστική του Βόλου ώστε να αποκατασταθεί το πρόβλημα του Ε/Π 633.Το μεσημέρι το πλήρωμα λαμβάνει εντολή από το Σ.Δ.Ο (στου οποίου τις διαταγές υπόκεινται με κοινή υπουργική απόφαση και τα πληρώματα των Ε/Π) να επιχειρήσει "πάσει δυνάμει" απορρίπτοντας τις αιτιάσεις του κυβερνήτη.
    Ώρα 13:25.Η 2η ομάδα των δασοκομμάντος αναλαμβάνει υπηρεσία και ετοιμάζεται για την αποστολή. Η 1η ομάδα αρνούμενη να επιχειρήσει πρώτη (για να πάρει "υπερωρίες") αποχωρεί από τη βάση βλέποντας την 2η ομάδα να απογειώνεται για την τελευταία αποστολή.......
    Η ομάδα  των δασοκομάντος περιορίζει την πυρκαγιά σε μεγάλο βαθμό δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες και δίνει έργο στις υπόλοιπες επίγειες δυνάμεις.
   Ωρα: 20:30 το Ε/Π 633 παραλαμβάνει την ομάδα για να επιστρέψει στην βάση. Δέκα λεπτά αργότερα χάνεται η επικοινωνία μέσω ασυρμάτου..............
    Το Ε/Π 633 της Αεροπορίας Στρατού κατέπεσε στις 20:40 της 15ης Σεπτεμβρίου 1994 2χλμ δυτικά του οικισμού Τερψιθέα (πλησίον του χωριού Αίγειρος) λίγα μέτρα πριν τον προσημειωμένο χώρο αναγκαστικής προσγείωσης μετά από αγκίστρωση του πέδιλου προσγειώσεως σε συρματόσχοινο πυλώνα μεταφοράς ρεύματος. Όλοι οι επιβαίνοντες απεγκλωβίζονται από τα συντρίμμια νεκροί. Το έργο της περισυλλογής έχουν αναλάβει καταδρομείς και αξιωματικοί της Ε' Μοίρας Καταδρομών με επικεφαλής τον τότε υποδιοικητή της Μοίρας Ταγματάρχη Βερίγο Ζαχαρία.Το φρικτό καθήκον της αναγνώρισης των σορών ανέλαβαν ο γράφων κι ένας ακόμα δασοκομμάντος ο Π.Α.
Νεκροί απο το ατύχημα ανεσύρθησαν οι:
Καλφόπουλος Θεόκλητος ΛΓΟΣ  Τ/Θ Κυβερνήτης
Κωστόπουλος Δημήτριος ΕΠΙΛΟΧΙΑΣ Συγκυβερνήτης
Σκουντάς Δημήτριος        ΕΠΙΛΟΧΙΑΣ  Μηχανικός
Σφυνιάς Αντώνιος   Δασολόγος-Επικεφαλής
Αδάμος Γρηγόριος  Δασοκομάντος-Καταδρομέας
Κεσικιάδης Εμμανουήλ Δασοκομμάντος-Καταδρομέας
Κουτσογιώργης Ευάγγελος Δασοκομμάντος-Καταδρομέας Αλεξιπτωτιστής
Κρικόπουλος Χρήστος Δασοκομμάντος-Πεζοναύτης Αλεξιπτωτιστής
Λιάπης Εμμανουήλ Δασοκομμάντος-Καταδρομέας Αλεξιπτωτιστής Μόνιμος δασοφύλακας
Τζιαγκίδης Γεώργιος Δασοκομμάντος-Καταδρομέας
    Είκοσι χρόνια μετά πλήν των οικείων οι μόνοι που θυμούνται και τιμούν τους ηρωικούς νεκρούς είναι τα μέλη του Συλλόγου Καταδρομέων & Ειδικών Δυνάμεων Ν.Καβάλας "Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ".Δυστυχώς η επίσημη πολιτεία εδώ και χρόνια έπαψε να ασχολείται με το μέχρι πρότινος πιο πολύνεκρο ατύχημα με Ε/Π.  Φέτος με την συμπλήρωση της θλιβερής επετείου θα θέλαμε να αποδοθούν οι πρέπουσες τιμές από τα ανώτερα κλιμάκια του Στρατού και της Πολιτείας ως ελάχιστο φόρο τιμής στο υπερμέγιστο της θυσίας....................
    Για οιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνηση είμαι στη διάθεσή σας.
Με καταδρομικούς χαιρετισμούς και τιμή
Γεώργιος Σ. Ζαφειρίου 
Γενικός Γραμματέας
Πρώην Δασοκομμάντος Καβάλας