ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Ανταλλαγή επιστολών
    Παρασκευή 5/9/2014
    Προς τον αξιότιμο κύριο Μέρτζο.
    Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για το έργο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, και επίσης για το προσωπικό σας. Θα είμαι πολύ σύντομος.
    Επειδή θαυμάζω το έργο και τις γνώσεις σας, θα ήθελα να σας ενημερώσω με πολύ καλές προθέσεις, ότι χρειάζεται παραπάνω προβολή από τα Μ.Μ.Ε. η Ε.Μ.Σ. Αναμφισβήτητα ένας από τους λόγους ύπαρξης της Ε.Μ.Σ. πιστεύω είναι η υπεράσπιση και η ανάδειξη της Ελληνικότητας της Μακεδονίας. Πιστεύω ότι συμφωνείτε.
    Η υπεράσπιση με όλο το εκδοτικό έργο, σίγουρα καλύπτεται με τις πολυάριθμες και σοβαρές εκδόσεις σας. Αλλά η ανάδειξη κατά την άποψή μου, χρειάζεται παραπάνω. Αυτό που προτείνω σαν Μακεδόνας και θαυμαστής του έργου σας, είναι μια τηλεοπτική, ή έστω ραδιοφωνική εκπομπή της Ε.Μ.Σ. Που να ασχολείται με τις εξελίξεις στο "Μακεδονικό", και την προβολή του εκδοτικού έργου της εταιρείας.
    Είναι απαραίτητο η Ε.Μ.Σ. να έχει συχνή επικοινωνία με το κοινό, γιατί στόχος πιστεύω δεν είναι να ενημερωθούν όσοι ασχολούνται με την ιστορία και τις εξελίξεις της Μακεδονίας, μιάς και αυτοί το κάνουν ήδη στηρίζοντας το εκδοτικό σας έργο και ενημερώνονται συχνά από την ιστοσελίδα σας. Πρέπει να ενημερωθεί επίσης ο κόσμος που δεν έχει ασχοληθεί, και αυτό γίνεται μόνο μέσω τηλεοράσεως ή ραδιοφώνου.
    Οι πολίτες, με χαρά πιστεύω θα αντιμετώπιζαν μια συμμετοχή της Ε.Μ.Σ. στο TV100.Και φυσικά υπάρχουν κι άλλα κανάλια με αξιόλογες εκπομπές και τηλεθέαση, όπως π.χ. το "Εγνατία" που έχει την αξιόπιστη εκπομπή "Εδώ Μακεδονία". Σίγουρα σαν Δημοσιογράφος γνωρίζετε παραπάνω από εμένα, οπότε δεν θα συνεχίσω.
    Από την στιγμή μάλιστα που και άλλες εκδοτικές έχουν εκπομπές παρουσίασης βιβλίων, όπως οι εκδόσεις Ήλεκτρον και Γεωργιάδης, θεωρώ λογικότατο να έχει και η Ε.Μ.Σ. που έχει να δείξει και ποιότητα, και ποσότητα στο έργο της.
    Η νεολαία, δυστυχώς, δεν ασχολείται με την ιστορία όσο θα έπρεπε. Αυτό φυσικά οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, και είναι εκτός θέματος να τους αναλύσουμε όλους. Σίγουρα ένας από αυτούς είναι η προβολή που δέχονται από τα Μ.Μ.Ε. 
    Είναι κρίμα να μην έχει μια εκπομπή η Ε.Μ.Σ. και να υπάρχουν τόσες εκπομπές, που μάλιστα προβάλουν θέματα με επίπεδο μηδενικό. Όπως επίσης είναι κρίμα να έχουν εκπομπές άλλες εκδοτικές και όχι η Ε.Μ.Σ.
Φιλικά.
/Λεωνίδας Παπανικολάου.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Θεσσαλονίκη, 8 Σεπτεμβρίου 2014
    Κύριο
    Λεωνίδα Παπανικολάου
    Αγαπητέ Κύριε Παπανικολάου,
    Ευχαριστώ θερμά ότι φροντίζετε την Εταιρεία μας, αναγνωρίζετε το έργο της και προτείνετε την τακτική παρουσία της στην τηλεόραση. Ωστόσο, η αποδοχή της προτάσεώς σας εξαρτάται απόλυτα από τους τηλεοπτικούς σταθμούς, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν εξεδήλωσαν κανένα ενδιαφέρον παρ’ ότι γνωρίζουν τόσο το έργο όσο και τη γνώση και το κύρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Εντούτοις, η δημοτική τηλεόραση Θεσσαλονίκης προβάλλει τακτικά τις εκδόσεις μας χωρίς συμμετοχή μας και η ΕΡΤ3, λίγο πριν την κλείσουν, μας αφιέρωσε ένα ντοκιμαντέρ που έχουμε αναρτήσει στην ιστοσελίδα μας.
    Είναι αξιοπρόσεκτο ότι επί χρόνια το έργο της Εταιρείας αγνοούν επιδεικτικά οι μεγάλες εφημερίδες μολονότι λαμβάνουν ανελλιπώς το σχετικό δελτίο Τύπου για κάθε έκδοσή μας. Εφ’ άπαξ εξαίρεση απετέλεσε μόνον το 2012 η «Καθημερινή» η οποία κυκλοφόρησε σε τρία αλλεπάλληλα τεύχη την επιστημονική μελέτη μας και το μοναδικό φωτογραφικό αρχείο της Εταιρείας με θέμα τους Βαλκανικούς Πολέμους.
    Αντίθετα, πολλά blogs στο Διαδίκτυο δίδουν κατά κανόνα μεγάλη δημοσιότητα.
    Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών έχει διασυνδεθεί με το Διαδίκτυο μέσω του οποίου επικοινωνεί με χιλιάδες ενδιαφερομένους και παρέχει έγκυρες πληροφορίες για τη Μακεδονία. Χαρακτηριστικά σας αναφέρω τα ακόλουθα έγκυρα στοιχεία: Παρά τις θερινές διακοπές, η ιστοσελίδα μας τον μήνα Ιούλιο 2014 δέχθηκε 1.914 επισκέψεις από 43 χώρες έναντι 1.930 επισκέψεων από 38 χώρες τον Ιούνιο 2014.
    Οι επισκέψεις διαμορφώθηκαν ως εξής:
    Αποδελτίωση Τύπου Σκοπίων 177, Αποδελτίωση Τύπου Βουλγαρίας 42, Περιοδικό «Ελληνικά» 2.102,  Περιοδικό «Μακεδονικά» 1.980 και Περιηγητές της Μακεδονίας 657 επισκέψεις από 33 χώρες.
    Τον μήνα Αύγουστο 2014 η ιστοσελίδα μας δέχθηκε 1.531 επισκέψεις από 40 χώρες έναντι 1.914 επισκέψεων από 43 χώρες τον Ιούλιο 2014.
    Οι επισκέψεις διαμορφώθηκαν ως εξής:
    Αποδελτίωση Τύπου Σκοπίων 130, Αποδελτίωση Τύπου Βουλγαρίας 52, Περιοδικό «Ελληνικά» 1.348,   Περιοδικό «Μακεδονικά» 1.489 και
    Περιηγητές της Μακεδονίας 1.128 επισκέψεις από 33 χώρες.
    Τέλος, κατά το τρίμηνο Ιούνιος-Ιούλιος-Αύγουστος ο ιστότοπος της Βιβλιοθήκης μας δέχθηκε 1.331 επισκέψεις. Αναλυτικά: Ιούνιος 420, Ιούλιος 498, Αύγουστος 413 έναντι 328 τον Μάϊο και 407 τον Απρίλιο. Η επισκεψιμότητα αυξάνεται συνεχώς.
    Οι Εταίροι μας και οι φίλοι μας μπορούν ελεύθερα να διαχέουν στο Διαδίκτυο το έργο της Εταιρείας μας μέσω της ιστοσελίδας τους προασπιζόμενοι έμπρακτα τη Μακεδονία μας και την επιστημονική αλήθεια.
    Με θερμές ευχές
Ο Πρόεδρος
Νικόλαος Ι. Μέρτζος