ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014

Ο Άρειος Πάγος θα αποφασίσει για τις εφόδους του ΣΔΟΕ

http://www.real.gr/
    Την «καυτή πατάτα» στον Άρειο Πάγο πετάει η κυβέρνηση, μετά το «πράσινο φως» που άναψε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους το οποίο επιτρέπει στους εφοριακούς να μπαίνουν στα σπίτια οφειλετών χωρίς την παρουσία του εισαγγελέα.
    Ο θόρυβος που προκλήθηκε ήταν έντονος, το ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία παίρνει ξεκάθαρες αποστάσεις.
    Στο υπουργείο Οικονομικών σήμανε συναγερμός και αποφασίστηκε μετά από συνεννόηση και με το Μάξιμου να βγάλει τα «κάστανα από την φωτιά» η ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
    «Αναφορικά με την υπ΄ αριθμ. 256/2014 Γνωμοδότηση του ΝΣΚ σχετικά με τη δυνατότητα φορολογικών ελέγχων στην κατοικία φορολογουμένων χωρίς την παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής αρχής διευκρινίζουμε ότι λόγω της σπουδαιότητας του ζητήματος έχει ήδη αποσταλεί στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου, προκειμένου να αποφανθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.
    Η απόφαση – βόμβα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους με οριακή πλειοψηφία αποφάσισε να δώσει το δικαίωμα στις αρχές να κάνουν «εφόδους» ακόμη και σε σπίτια ή επαγγελματικούς χώρους προκειμένου να ελέγχουν για φορολογικές και άλλες παραβάσεις, χωρίς την παρουσία δικαστικού εκπροσώπου.
    Σύμφωνα με το ΝΣΚ, η παρουσία εισαγγελέα απαιτείται σε κατ' οίκον έρευνα, μόνο όταν πρόκειται να συλλεχθούν αποδεικτικά στοιχεία για τη διαπίστωση εγκλημάτων ή σύλληψη δράστη και την πρόληψη ή καταστολή ποινικών αδικημάτων.
    Την ίδια ώρα, πίεση υπάρχει από την πλευρά της τρόικας προς το ΥΠΟΙΚ και από το υπουργείο προς συλλεκτικές υπηρεσίες, προκειμένου να καλυφθούν οι πολύ υψηλοί στόχοι ελέγχων.
    Μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί 500 πλήρεις έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις και ακόμα 720 έλεγχοι σε άτομα μεγάλου πλούτου.