ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Σε ποιες περιοχές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά και τις Κυριακές

Μεγαλύτερη καλαμακία από αυτή την απόφαση, δεν υπάρχει.
Δηλαδή, για να αγοράσουν οι μπατίρ-τουρίστ ένα φούφοτο και να ξοδέψουν ένα ευρώ, πρέπει να ‘’γα@@@@με ‘’ τους εργαζόμενους ?
Εδώ θέλω τους καταστηματάρχες που έχουν ‘’ΤΣΟΚΙΑ’’. Να μην ανοίξουν, επειδή έτσι γουστάρουν, σεβόμενοι τους υπαλλήλους τους, που τους έχουν ‘’πηδήξει’’ τόοοοσο μέχρι τώρα.
imerisia.gr,
    Ορίστηκαν οι περιοχές της χώρας, στις οποίες θα μπορούν να κάνουν τις αγορές τους και τις Κυριακές οι καταναλωτές, με βάση την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης.
    Μάλιστα, η σχετική απόφαση φέρεται να έχει υπογραφεί ήδη και αναμένεται η δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
    Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Ανάπτυξης, στις περιοχές όπου τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά όλες τις Κυριακές του χρόνου περιλαμβάνονται τα ιστορικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και οι περιοχές Πικερμίου, Ραφήνας, Χαλκιδικής, Ρόδου, Κω, Σύρου, Μυκόνου και Σαντορίνης.
    Υπενθυμίζεται ότι στο μνημόνιο αναφέρεται πως η σχετική υπουργική απόφαση (που, όπως είχε προαναγγελθεί, θα έπρεπε να εκδοθεί έως και χθες 7 Ιουλίου, προβλέποντας τις περιοχές όπου θα μπορούν να λειτουργούν προαιρετικά όλα τα καταστήματα, ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρίς να απαιτείται απόφαση του οικείου αντιπεριφερειάρχη) αποτελεί
προαπαιτούμενο για τον επόμενο έλεγχο της τρόικας.
    Βάσει όσων φέρεται να έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα και με την εμπειρία που θα έχει αποκτηθεί από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου στις προαναφερθείσες περιοχές, θα επαναξιολογηθεί το ζήτημα της κυριακάτικης λειτουργίας των καταστημάτων την άνοιξη του 2015, χωρίς να αποκλείεται η πλήρης απελευθέρωση του ωραρίου σε όλη τη χώρα.    
Εκτός από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές, προς απελευθέρωση βαίνει και το ζήτημα των προσφορών και των εκπτώσεων: στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Ανάπτυξης θα πρέπει να έχει εκδώσει μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2014 υπουργική απόφαση, με την οποία θα θεσπίζεται κώδικας δεοντολογίας για την προστασία του καταναλωτή κατά τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τις προωθητικές ενέργειες.
    Το υφιστάμενο καθεστώς θα επανεξεταστεί στο τέλος του τρέχοντος έτους, έτσι ώστε μέχρι την άνοιξη 2015
να έχει θεσπιστεί νομοθεσία που θα απαλείφει τους εναπομείναντες περιορισμούς.

Ο χάρτης των δρόμων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη που θα μένουν ανοιχτά τα μαγαζιά τις Κυριακές
    Mε βάση την πρόσφατη απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης, που προκάλεσε ποικίλλες αντιδράσεις, όσα καταστήματα βρίσκονται εντός των ιστορικών κέντρων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης δεν θα έχουν κανένα περιορισμό ως προς την κυριακάτικη λειτουργία.  Ποιοι δρόμοι, όμως, περιλαμβάνονται στα ιστορικά κέντρα των δύο πόλεων;
Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας
    Σύμωνα με την imerisia.gr, είναι το τμήμα της Αθήνας που περικλείεται από τη Λεωφόρο Κωνσταντινουπόλεως και τις οδούς Ελευσινίων, Δεληγιάννη, Αγ. Κωνσταντίνου, Νικηφόρου, Σατωβριάνδου, 28ης Οκτωβρίου, Μετσόβου, Καλλιδρομίου, Ασκληπιού, Χερσώνος, Σίνα, Ακαδημίας, Κανάρη, Πλατείας Φιλικής Εταιρίας, των οδών Καψάλη, Ηροδότου, Ρηγίλλης, Ησιόδου, Λεωφόρου Βασ. Κωνσταντίνου, των οδών Ευφορίωνος, Θράσωνος, Αρχιμήδους, Δικαιάρχου, Τριβωνιανού, Μάρκου Μουσούρη, Αρδηττού, Αθανασίου Διάκου, Λεωφόρου Συγγρού, των οδών Χατζηχρήστου, Καβαλότι, Προπυλαίων, Θηραμένους, Μουσών, Παναιτωλίου, Πινότση, Φιλοπάππου, Αρακυνθού, Απόλλωνος, Μελιταίων, Παλληναίων, Δημοφώντος, Θριασίων, Τριών Ιεραρχών, Πλατείας Αφαίας, και των οδών Περσεφόνης και Δεκελέων.
Ιστορικό Κέντρο της Θεσσαλονίκης
    Η περιοχή ορίζεται από το λιμάνι (παλαιό τμήμα) την παλιά προβλήτα (α΄προβλήτα έως Λευκό Πύργο), στην οδό Παύλου Μελά η οποία καταλήγει στο ιερό της Αγίας Σοφίας, την οδό Στ. Τάττη και Τμήμα της οδού Σωκράτους, Χριστοπούλου, Φιλίππου και οδ. Αγ. Σοφία μέχρι την οδό Κασσάνδρου και το Διοικητήριο στα βόρεια και στη συνέχεια την οδό Καραολή Δημητρίου (πρώην Διοικητηρίου), την πλατεία Βαρδαρίου και τα δυτικά τείχη μέχρι το φρούριο του Βαρδαρίου και το λιμάνι.
Επίσης στο ιστορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται:
      Ενα μεγάλο τμήμα της περιοχής του κέντρου, προς τα νοτιοδυτικά, καταλαμβάνουν οι αγορές. Τα «Λαδάδικα» βόρεια από το λιμάνι – περιοχή του χονδρεμπορίου και παλιάς Αιγυπτιακής αγοράς.
      Και οι νεώτερες αγορές τροφίμων και ενδυμάτων «Βλάβη – Βατσικιώτη – Μπεζεστενίου». Στην ίδια περιοχή εντάσσεται το Μπεζεστένι (η παλιά κλειστή αγορά της πόλης), το Λουτρό της Αγοράς PAZAR HAMAMI, τα γνωστά «Λουλουδάδικα», ο ναός του Αγίου Μηνά, η Αγορά Μοδιάνο κλπ.
      Βορειοανατολικά της προαναφερθείσας πολεοδομικής ενότητας, διασώζονται τμήματα από το συγκρότημα της ρωμαϊκής αγοράς – εκτεταμένο αρχαιολογικό χώρο- στον οποίο οδηγεί η οδός Αριστοτέλους με τις χαρακτηριστικές στοές και βορειότερα ο ναός Αγίου Δημητρίου.
    Ο άξονας αυτός ξεκινά από τη θάλασσα και καταλήγει στην περιοχή των τειχών και αποτελεί έναν από τους «αρχαιολογικούς περιπάτους» της πόλης. Στον ίδιο χώρο εντάσσονται ο ναός της Παναγιάς Χαλκέων και τα Λουτρά “Παράδεισος”.
    Επίσης περιλαμβάνονται η περιοχή της πλατείας Αγίας Σοφίας και τέλος η αντίστοιχη παραλιακή ζώνη από το Λευκό Πύργο μέχρι το Λιμάνι με το κτίριο του Τελωνείου, γνωστή ως «παλιά παραλία».
Με άλλα λόγια, για όποιον ξέρει από Θεσσαλονίκη, πάρτε ένα χάρτη και ενώστε τα εξής σημεία.
ΛΙΜΑΝΙ ( ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ) – οδος ΣΑΛΑΜΙΝΟΣ – Πλατεία ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ ή ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ή ΒΑΡΔΑΡΙΟΥ – ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟ – οδός ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΥ  μέχρι Πανεπιστήμιο – ΣΥΝΤΡΙΒΑΝΙ – οδος ΑΓΓΕΛΑΚΗ – ΧΑΝΘ – ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ.
Για να σας διευκολύνω