ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Τα δημοψηφίσματα εισέρχονται στην ελληνική πολιτική ζωή. Ας τα προστατεύσουμε

Νίκος Καραβαζάκης.
    Η θετική και σωστή προσπάθεια Τσίπρα να προωθήσει την διεξαγωγή δημοψηφίσματος μέσω της Βουλής, συντονίζεται με την εκτεταμένη και σχετικά ώριμη απαίτηση για την χρήση αυτού του θεσμού σε αντιστάθμιση  των αντισυνταγματικών και αντιλαϊκών αποφάσεων της συγκυβερνητικής μειοψηφίας. Έπεται βέβαια η κατοχύρωση της απρόσκοπτης και αντιπροσωπευτικής διεξαγωγής δημοψηφισμάτων με νομοθετική επίπτωση, στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματός μας.
    Εύλογα, στην τρέχουσα πολιτική φάση που τόσο το δημοψήφισμα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ όσο και άλλες μαζικές προσφυγές πολιτών μέσω θεσμικών διαδικασιών και οργάνων διεξάγονται και κάποιες μάλιστα τελεσφορούν, γεννάται η ευκαιρία να ληφθούν πρωτοβουλίες διεξαγωγής και άλλων δημοψηφισμάτων , τοπικού ενδιαφέροντος έστω και άτυπου χαρακτήρα. Με σκοπό την μαζική ενεργοποίηση και πολιτική χειραφέτηση των πολιτών, για την διεκδίκηση αιτημάτων τους ή την ανατροπή κυβερνητικών αποφάσεων. Πολιτικά, τέτοιες πρωτοβουλίες εφόσον έχουν εξωκομματικό πλαίσιο, εκτός ιδεοληψιών και είναι εύστοχες διεκδικητικά, μπορεί να αποκτήσουν μαζικότητα και ένεκα αυτής “εγκυρότητα”, με θετικές συνέπειες.
    Κανείς φερ’ ειπείν δεν μπορεί να προσδιορίσει τις επιπτώσεις ενός μαζικού και δημοκρατικά άψογου δημοψηφίσματος κατά της εκποίησης του Ελληνικού ή κατά της ανέγερσης ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα.
    Ας θέσουμε και ένα ερώτημα στον Α. Τσίπρα: τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ εάν η Χ.Α. δημοσίως υποστηρίξει την πρότασή του για δημοψήφισμα περί την ΔΕΗ; Θα την απορρίψει ή θα την αποκλείσει;
    ΥΓ: Όσο για το ΚΚΕ; Εξαργυρώνει κάτι άραγε ή επήλθε άνοια λόγω αποστέωσης;