ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

ΤΑ ‘’ΠΡΑΣΙΝΑ’’, ΤΑ ‘’ΚΟΚΚΙΝΑ’’, ΤΑ ‘’ΘΑΛΑΣΣΙΑ’’ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ…

«Τράπεζα-αποθήκη» στα σκαριά για τα «κόκκινα» δάνεια
Δεν ξέρω γιατί, αλλά αυτό  μου φαίνεται ότι είναι γκαγκστερικής ή μαφιόζικης εμπνεύσεως.
Για να μην ασχολούνται πλέον οι ‘’καημένες’’  οι τράπεζες με αυτά, και να γίνουν Ο ΚΑΛΟΣ ΜΠΑΤΣΟΣ , θα αναλάβει την υπόθεση άλλος, Ο ΚΑΚΟΣ ΜΠΑΤΣΟΣ που θα κάνει τις εισπράξεις ‘’όπως ξέρει’’.
Εάν γίνει αυτό και κανένας φίλος ανήκει στην κατηγορία, με το πρώτο τηλέφωνο που θα του κάνουν, καλόν θα ήτο να ΄΄εξαφανιστεί’’ ο ίδιος, η οικογένειά του ,ο σκύλος του, η γάτα του, τα καναρίνια του και όλα τα άλλα.
Έθνος της Κυριακής
    Ένα deal για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων μέσω της δημιουργίας μίας Bad Bank, κατά το ιρλανδικό πρότυπο, επιχειρείται από την κυβέρνηση, τους τραπεζίτες και την Τράπεζα της Ελλάδος.
    Μοναδικός στόχος, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Εθνος της Κυριακής» είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας, που θα έχει πολλαπλά και σημαντικά οφέλη όχι μόνο για τους ιδιώτες δανειολήπτες και τις επιχειρήσεις, αλλά γενικότερα για το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας.
Ο τρόπος λειτουργίας
    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, σκοπός της Bad Bank είναι η εξαγορά «κόκκινων» δανείων από τις 4 συστημικές τράπεζες.
    Η εξαγορά γίνεται κάτω από την αξία του δανείου και συγκεκριμένα σε τιμές μειωμένες κατά τον κίνδυνο επισφάλειας.
    Στη συνέχεια, προχωρά σε αναδιάρθρωση, ενώ ενδέχεται και να τα διαγράψει.
    Για να λειτουργήσει μια Bad Bank, θα πρέπει να υπάρχει χρηματοδότηση που θα καλύπτει το ενεργητικό της.
    Το μοντέλο αυτό εφαρμόστηκε για τους σκοπούς της τρέχουσας κρίσης στην Ιρλανδία, μετά από συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
    Ωστόσο, η Ιρλανδία επειδή δεν είχε δημοσιονομικό πρόβλημα σαν την Ελλάδα, μπόρεσε να το χρηματοδοτήσει.
    Στην Ελλάδα, εφόσον λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης, τότε η διαδικασία έχει ως εξής:
    H Bad Bank θα αγοράσει «μη εξυπηρετούμενα δάνεια» από τις τράπεζες σε χαμηλότερη τιμή από την αξία του δανείου, η οποία θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ της Bad Bank και της τράπεζας που πουλάει.
    Μετά την ολοκλήρωση της πώλησης, οι τράπεζες εγγράφουν στον ισολογισμό τους την εν λόγω ζημία που προκύπτει.
    Το ύψος της ζημίας είναι η διαφορά της αξίας του δανείου και της πρόβλεψης που έχουν πάρει για το δάνειο αυτό, αφού συνεκτιμηθεί και η αξία της εγγύησης (ή των εγγυήσεων) που έχει το δάνειο (ακίνητο/α).
    Για παράδειγμα, αν για ένα επιχειρηματικό δάνειο, ύψους 10 εκατ. ευρώ, η τράπεζα έχει εγγράψει ζημιές (πρόβλεψη) 5 εκατ. ευρώ και υπάρχει εγγύηση ακινήτου αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ, θα πουληθεί π.χ. στην Bad Bank 4,5 εκατ. ευρώ.
    Η νέα ζημία που θα κληθεί να εγγράψει η τράπεζα, θα αντιστοιχεί σε 500.000 ευρώ.
    Στη συνέχεια, η Bad Bank μπορεί να προχωρήσει σε οποιουδήποτε τύπου αναδιάρθρωση επιθυμεί και να κρίνει εκείνη το βάθος χρόνου που θα περιμένει μέχρι τη ρευστοποίηση των ακινήτων που έχουν δοθεί ως εγγύηση.
    Τα κριτήρια θα παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο, τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους ιδιώτες και θα σχετίζονται με την πραγματική οικονομική τους κατάσταση και τις δυνατότητες βελτίωσης της κατάστασης αυτής.
ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ…ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.
ΤτΕ: Δεν υπάρχει θέμα για ενιαία bad bank
    Η λύση είχε εξετασθεί προ διετίας και απορρίφθηκε. Τι συζήτησαν χθες Τράπεζα της Ελλάδος και Τρόικα. Την Τρίτη το κρίσιμο ραντεβού για τα «κόκκινα» δάνεια. Ξένο σύμβουλο θα προσλάβει η ΤτΕ για τις καλύτερες διεθνώς πρακτικές στη διαχείριση NPLs.
    Τις απαραίτητες νομοθετικές και εποπτικές πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει καλύτερος συντονισμός μεταξύ κυβέρνησης, Τράπεζας της Ελλάδος και των τραπεζών στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων συζήτησαν κατά τη χθεσινή συνάντηση εργασίας ΤτΕ και Τρόικα.
    Στη συνάντηση εξετάσθηκε το μείγμα νομοθετικών παρεμβάσεων και εποπτικών κινήσεων στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα ώστε να δημιουργηθεί το πλαίσιο που θα επιτρέπει την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διαχείριση του μεγάλου προβλήματος των NPLs.
    Στη σύσκεψη εργασίας αποφασίστηκε, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η ΤτΕ να προχωρήσει άμεσα στην πρόσληψη ανεξάρτητου συμβούλου ο οποίος θα αναλάβει μελέτη για τις καλύτερες πρακτικές που εφαρμόζονται διεθνώς στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και πως μπορούν να εφαρμοσθούν στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
    Σημειώνεται ότι αντίστοιχη μελέτη είχε διενεργήσει και η BlackRock στο πλαίσιο της πρόσφατης άσκησης προσομοίωσης.
    Με βάση και τη μελέτη η ΤτΕ θα προχωρήσει στη βελτίωση των υφιστάμενων εποπτικών εργαλείων μεταξύ των οποίων και του Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος συντάχθηκε πρόσφατα και προβλέπει 22 εργαλεία για την διευθέτηση των NPLs. Ταυτόχρονα θα απαιτηθεί επικαιροποίηση του Νόμου Κατσέλη και πιθανώς εισαγωγή ενιαίων δεικτών για το πότε κρίνεται βιώσιμη μια υπερχρεωμένη επιχείρηση.
    Υψηλόβαθμα στελέχη της ΤτΕ διαψεύδουν κατηγορηματικά τις πληροφορίες ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση συζητήθηκε το θέμα σύστασης ενιαίας bad bank στην οποία κατά το ιρλανδικό μοντέλο θα μεταφερθούν όλα τα NPLs των τραπεζών.
    «Η λύση της σύστασης κρατικής bad bank εξετάσθηκε πριν από δύο χρόνια και απορρίφθηκε» αναφέρουν χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η κάθε μια από τις συστημικές τράπεζες έχει αυτή τη στιγμή δική της εσωτερική διεύθυνση διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.
    Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού για το ζήτημα των «κόκκινων δανείων έχει οριστεί για την Τρίτη, οπότε και συνέρχεται το το κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, με παρουσία της τρόικας, της Τράπεζας της Ελλάδος, των αρμόδιων υπουργών και των τραπεζιτών