ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Ποτά έως 6€ στην αυλή: Κι όμως, υπάρχουν!

ΟΠΟΙΟΣ ΨΑΧΝΕΙ, ΒΡΙΣΚΕΙ.
Για όσους δεν έφυγαν ακόμα, ή δεν θα φύγουν καθόλου.
της Ηρώς Κουνάδη
    Δροσερό αεράκι, μουσικές που παίζουν σαν «χαλί» για τις κουβέντες μας (γιατί ποιος θέλει να ξελαρυγγιάζεται καταστρώνοντας σχέδια διακοπών;) και καθαρά μεν, φτηνά δε ποτά. Ζητάμε πολλά; Τα βρίσκουμε, όπως και να ‘χει, σε εννέα αγαπημένες αθηναϊκές αυλές, που τα έχουν όλα… κι έχουν και εξαιρετικές τιμές.
Καμπεθόν Κεραμεικού 110, Κεραμεικός, τηλ.: 215 5506414
    Είναι, κατά κοινή ομολογία, μια από τις ομορφότερες αυλές της πόλης: Στρωμένη με χαλικάκι, περιτριγυρισμένη από ψηλούς πέτρινους τοίχους και στολισμένη από ψηλά δέντρα για έξτρα δόσεις καλοκαιρινής δροσιάς. Το απόλυτα παρεΐστικο Καμπεθόν κινείται στη λογική του νέο-καφενείου, σερβίροντας μεζεδάκια και αποστάγματα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε εξαιρετικές τιμές. Έχει όμως και «κανονικά» ποτά, τα οποία μάλιστα δεν ξεπερνούν τα 5€. Οι μουσικές ακούγονται συχνά live, από κάποιο τραπεζάκι παραδίπλα, που ξεκινά την αυθόρμητη παράστασή του με ένα ακορντεόν και ένα βιολί
Χάουζ  Θερμοπυλών 41, Μεταξουργείο, τηλ.: 213 0240963
    Μια εντελώς χειροποίητη, φούξια και μοβ αυλίτσα κρύβεται πίσω από τη μικρή καγκελόπορτα της Θερμοπυλών που γράφει απέξω «Χάουζ». Καρεκλίτσες καφενείου, καναπεδάκια φτιαγμένα από παλέτες και στρωμένα με αφράτα μαξιλάρια, δεντράκια και «γυμνοί» τοίχοι να αποτίουν τον δέοντα φόρο τιμής στο βιομηχανικό design συνθέτουν το προφίλ της. Θα τη βρείτε ανοιχτή από το πρωί για καφεδάκι (στα 2€) ως το βράδυ για καθαρά και φτηνά ποτά (στα 6€). Τσεκάρετε συχνά τη σελίδα τους στο Facebook, για να μη χάσετε party, προσκεκλημένους DJs και special events που διοργανώνονται τακτικά
Parallelo 33  Αμφικτύονος 33, Θησείο, τηλ.: 693 7229775
    Ένα από τα πανέμορφα παλιά αρχοντικά του Θησείου, που γλίτωσαν την κατεδαφιστική μανία του προηγούμενου αιώνα, μετατράπηκε σε μπαρ με εσωτερική αυλή, και δύο μεγάλους δροσερούς χώρους δεξιά κι αριστερά της: έναν ήσυχο με τραπεζάκια κι έναν μεγαλύτερο με μπάρα. Σερβίρει extra large ποτά στα 5,50€ και παίζει μουσικές που αλλάζουν ανάλογα με τη διάθεση και τον DJ από ethnic και funk σε soul και psy ambient. Μείνετε ενημερωμένοι για τα events που διοργανώνει τακτικά, και τα DJ sets που φιλοξενεί, στη σελίδα του στο Facebook
Lab  Τριφυλλίας 71, Αμπελόκηποι, τηλ.: 215 5500791
    Το αγαπήσαμε πριν από δύο χειμώνες, που ήταν η πιο φρέσκια –και η πιο ξεχωριστή– πρόταση στην πολύβουη πιάτσα στα πέριξ της Πανόρμου. Συνεχίζουμε να το αγαπάμε, όχι μόνο για το ιδιαίτερο στυλ του που θα μπορούσε να περιγραφεί ως συνάντηση του βιομηχανικού design με την φιλοσοφία της ανακύκλωσης υλικών, αλλά και για τη δροσερή αυλή που αγναντεύει το μικρό παρκάκι μπροστά του. Οι μουσικές εδώ κινούνται από την αναμενόμενη jazz-o-funk μέχρι reggae και λίγα ηλεκτρονικά περάσματα. Το απλό ποτό κοστίζει 5€, ενώ στις μεγάλες μας αδυναμίες συγκαταλέγεται και η ψημένη ρακή που έρχεται απευθείας από την Αμοργό. 
Κώνειο  Σωκράτους 23, Χαλάνδρι, τηλ.: 211 0120921
    Αν δεν το προσέξατε, οφείλουμε να το επισημάνουμε: Το Κώνειο Bar βρίσκεται, όπως του αρμόζει, στην οδό Σωκράτους. Κι αν αυτός ο συνειρμός δεν σας κάνει να χαμογελάσετε, σίγουρα θα το κάνει η όμορφη ατμοσφαιρική αυλή έξω από το νεοκλασικό κτίριο του προηγούμενου αιώνα που το φιλοξενεί. Το μπαρ με τις χαμηλότερες πιθανότατα τιμές του Χαλανδρίου παίζει ωραίες funk μουσικές και σερβίρει γενναιόδωρα ποτά στα 5€ και κοκτέιλ που κινούνται σε κλασικά μονοπάτια με ένα μικρό twist (Ginger Mojito, επί παραδείγματι) στα 7€. Αν πεινάσετε, έχει και τσιμπολογήματα του τύπου ποικιλία τυριών-αλλαντικών (στα 4€) αλλά και ωραιότατα γλυκάκια. 
Soiree de Votanique  Καστοριάς 38, Βοτανικός, τηλ.: 210 3471401
    Μια από τις πιο μυστικές αυλές της Αθήνας είναι ταυτόχρονα και μία από τις ομορφότερες: Μεγάλα ξύλινα τραπέζια και πάγκοι που θυμίζουν πικνίκ στην εξοχή, γλαστράκια με πολύχρωμα λουλούδια, σιδερένιες καρεκλίτσες και πέτρινοι τοίχοι που κάνουν ωραία αντίθεση με το ξύλινο ντεκ στη μια πλευρά της αυλής. Οι μουσικές κινούνται στα γνωστά jazz funk μονοπάτια, και παίζουν (επιτέλους) στην ένταση εκείνη που ενθαρρύνει τις ενδιαφέρουσες κουβέντες. Το απλό ποτό κοστίζει 6€, και τα κοκτέιλ όπως το εξαιρετικό Apple Mojito 7€. Αν πεινάσετε, έχετε να διαλέξετε από μια μικρή αλλά θαυματουργή λίστα με μεζεδάκια για τσιμπολόγημα, όπως ψητά λαχανικά, μίνι σουβλάκια κοτόπουλου ή μπρουσκέτες με γαύρο μαρινάτο, οι τιμές των οποίων κυμαίνονται στα 3-5€. 
Κεραμείο  Πλαταιών 27, Κεραμεικός, τηλ: 210 3464223
    Χτιστά καναπεδάκια, τραπέζια φτιαγμένα από κορμούς δέντρων, φυλλωσιές και περίεργα industrial φωτιστικά. Η αυλή του παλιού εργαστηρίου κεραμοποιίας (ενός από τα πολλά που έδωσαν το όνομά τους στη γειτονιά) είναι μια από τις παλαιότερες, και πιο κοσμαγάπητες, αυλές του κέντρου –αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να στριμωχτείτε λίγο σε ώρες και νύχτες αιχμής. Η μέρα εδώ ξεκινά με καφέ (1,50-2,50€), συνεχίζει με ρακόμελο ή κρασί (από 3€) και καταλήγει με ποτά ή κοκτέιλ (6 και 7€ αντίστοιχα), συνδυασμένα με τζαζ και ροκ μουσικές. Τι άλλο να θέλει κανείς; 
Snatch  25ης Μαρτίου 14, Χαλάνδρι, τηλ: 210 6891262
    Σε ένα σχετικά “off” σημείο, μακριά από την βοή της χαλανδριώτικης πιάτσας, το Snatch είναι ροκ, είναι cool, κι έχει και μια πανέμορφη αυλή με ξύλινους πάγκους και πολύ πράσινο να την (μισο)κρύβει από τον δρόμο. Παίζει ροκ και indie μουσικές, προσκαλεί συχνά guest DJs να αναλάβουν τα decks του, και σερβίρει ωραία καθαρά ποτά στα 6€, και κοκτέιλ όπως τα Omerta (με disaronno, limoncello, vodka, triple sec, σιρόπι ζάχαρης-καραμέλας, χυμό λεμόνι και bitters) και Alice in Cocoland (με παλαιωμένο ρούμι 5 ετών, στυμμένο lime, στυμμένο λεμόνι, χυμό ανανά, σιρόπι καρύδα και σιρόπι passion fruit) στα 8€. 
Μπλε Παπαγάλος  Λεωνίδου 31, Μεταξουργείο, τηλ.: 211 0121099

    Φερ φορζέ καναπεδάκια με φλοράλ μαξιλάρια, τραπεζάκια βγαλμένα από το εξοχικό των παιδικών μας χρόνων και μουσικές που κινούνται σε happy jazz και funk μονοπάτια (σκεφτείτε Zaz και την υπόλοιπη γαλλική funk-o-jazz σχολή) παρεκκλίνοντας ενίοτε προς τους swing ρυθμούς και τα νοσταλγικά soundtrack.  Ο Μπλε Παπαγάλος της Πλατείας Αυδή, που έγινε τον χειμώνα που μας πέρασε το νέο αγαπημένο μας στέκι στο Μεταξουργείο, απλώνει τώρα τα τραπεζάκια του στην όμορφη αυλίτσα μπροστά στην είσοδο, και μας περιμένει από το πρωί για καφεδάκι μέχρι αργά για καθαρά και γενναιόδωρα ποτά που δεν ξεπερνούν τα 6€. Αν πεινάσετε υπάρχουν και επιλογές όπως ζουμερά burgers και μεξικάνικες quesadillas –και μια μεγάλη ποικιλία από ελληνικές μπύρες για να τα συνοδεύσετε.